Heeft u een vraag die hier niet voorkomt? Stuur een e-mail naar info@lumeco.nl of vul het contactformulier in. Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Hoe werkt TL-verlichting?
Een TL buis (fluorescentietechniek) is aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof en gevuld met kwikdamp en een edelgas. Aan beide kanten van de buis bevinden zich elektroden waartussen een gasontlading plaatsvindt. De kwikdamp zendt hierdoor ultraviolet licht uit wat weer door de fluorescerende stof omgezet wordt in zichtbaar licht zodat de mens het licht kan waarnemen. Een alternatief voor fluorescentie TL is LED TL. LED is de laatste verlichtingstechniek.

Welke types TL-verlichting zijn er?
Tegenwoordig zijn er veel verschillende types TL verlichting. T5, T8 en T12 worden onderscheiden in diameters. Het cijfer geeft de veelvoud van 1/8 inch aan. T12 is 38 mm (wordt vrijwel niet meer gebruikt), T8 is 26 mm en T5 heeft een diameter van 16 mm. De lengte is afhankelijk van het lampvermogen. Er zijn ook ringvormige tl-lampen en fluorescentielampen met een U vorm met geïntegreerde starter (de zogenaamde PL lampen).

Wat zijn de voordelen van T5?
T5 techniek heeft de volgende voordelen:

 • gemiddeld 50% lager in energieverbruik dan traditionele T8
 • evenredige reductie CO2 uitstoot
 • mogelijkheid gebruik te maken van de EIA
 • lagere vervangingskosten door langere levensduur (30.000 uur)
 • 5 jaar garantie

Wat zijn de voordelen van LED TL?
LED TL PRO heeft de volgende voordelen:

 • gemiddeld 65% lager in energieverbruik dan traditionele T8
 • evenredige reductie CO2 uitstoot
 • mogelijkheid gebruik te maken van de EIA
 • lagere vervangingskosten door langere levensduur (100.000 uur)
 • 7 jaar garantie
 • SELV (aanraakveilig)

Wat zijn de nadelen van slechte verlichting op werkplekken?
De volgende problemen kunnen ontstaan wanneer uw werkplek niet goed is verlicht:

 • afname arbeidsproductiviteit
 • afname hersenactiviteit
 • onveilige situaties

Hoe lang gaat een TL-buis mee?
Dit is afhankelijk van het type buis dat u gebruikt. Voor T8 zijn dit gemiddeld 10.000 branduren. Voor  T5 zijn dit gemiddeld 30.000 branduren en voor LED TL PRO 100.000 uur.

Wat houdt T8 in?
T8 is een type TL-buis die wordt aangestuurd door een conventioneel voorschakelapparaat (VSA). Dit voorschakelapparaat verbruikt aanzienlijk meer energie dan een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) of een LED driver.

Is er een mogelijkheid om de producten eerst te testen?
Ja, deze mogelijkheid is er zeker. In overleg met de klant kunnen verschillende producten getest worden. Een proefplaatsing hoort hierbij tot de mogelijkheden. Op deze manier kan worden bepaald of de producten aan de verwachtingen en wensen voldoen.

Welke verschillende kleurtemperaturen bestaan er?
Er is een onderscheid in de volgende kleurtemperaturen:
– 2500-2800K extra warm wit
– 2800-3500K warm wit
– 3500-5000K neutraal wit
– 5000- >K        koel wit

Hoe komt het dat T5 buizen niet meer flikkeren?
T8 buizen, die ontsteken door een starter, werken op dezelfde frequentie als het net. Dit betekent dat met 50Hz de buis 50 keer per seconde aan- en uitgaat. Het menselijke oog ervaart dit als het flikkeren van de buis. Bij de nieuwe techniek waarbij een elektronisch voorschakelapparaat wordt gebruikt om de buizen te ontsteken, is de frequentie 44 kHz. Dit betekent dat de buis 44.000 keer per seconde aan- en uitgaat. Het resultaat is dat de flikkeringen niet meer met het menselijke oog worden waargenomen. Hoogwaardige LED producten kennen geen Hertz frequentie. LED TL PRO knippert niet.

Wat is lux?
Lux (symbool: lx) is een eenheid van verlichtingssterkte. Eén lux is de lichtsterkte voortgebracht door één candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van één meter van de bron. Lux stemt dus overeen met de verlichtingssterkte die men heeft wanneer iedere vierkante meter van het beschouwde oppervlak een lichtstroom van één lumen ontvangt. Het aantal lux wordt bijgevolg gevonden als het quotiënt van de totaal ontvangen lichtstroom, uitgedrukt in lumen, en de grootte van het verlichte oppervlak uitgedrukt in vierkante meters. Derhalve is 1 lux = 1 lumen/m².

Wat is het verschil tussen een vsa, evsa en een driver?
Het conventionele vsa werkt door middel van elektromagnetisme en een externe starter. Hierdoor gaat veel energie verloren aan warmte in plaats van aan licht. Ook de levensduur van de TL buis wordt lager doordat er met een starter wordt gewerkt. Een evsa werkt door middel van elektronische componenten die de buis direct aansturen zonder externe starter. De contactpunten van de buis worden ook voorverwarmd om de levensduur van de buis te verlengen. Een LED driver regelt de juiste spanning voor de LEDs. Een EVSA en LED driver kennen nagenoeg geen stroomverbruik.

Wat zijn lumen?
Lumen (symbool: lm, ook wel lichtstroom genoemd) is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lichtsterkte is een maat voor de lichtdichtheid. Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 lumen.

Wat is polycarbonaat (PC)?
Polycarbonaat is een thermoplastische kunststof die op vele manieren verwerkt kan worden. Het wordt gebruikt voor de fabricage van veranda’s, lichtkasten en compact discs, maar ook voor valhelmen en brillenglazen. Polycarbonaten bevatten geen chloor, maar worden wel met behulp van chloor geproduceerd. Rond 1960 verschenen ze op de markt. Op wereldvlak wordt jaarlijks ongeveer 1.200.000 ton polycarbonaat gebruikt.

Waar staan NEN-normen voor die van toepassing zijn op Lumeco producten?
NEN is hét kennisnetwerk in de wereld van normen en regelgeving. De volgende normen zijn van toepassing op de producten van Lumeco.

EN 55015ontstoring
IEC 61547EMC immuniteit
IEC 61347 -1algemene veiligheidseisen
IEC 61347-2-3lamp control gear
IEC 60929prestatievereisten voor elektronische ballast
IEC 61000-3-2piekstroombeveiliging


Wat is CE?
Dit is een markering, bestaande uit de letters CE, die op producten wordt aangebracht om aan te geven dat het product is gefabriceerd conform de Europese regelgeving. In de verschillende richtlijnen zijn details vermeld over de kenmerken van de CE-markering.

Wat is cosinus phi?
Cosinus phi geeft de verhouding aan tussen nuttig vermogen en blindvermogen. Blindvermogen wordt veroorzaakt door een faseverschuiving tussen de stroom en de spanning. Blindstroom levert geen nuttig vermogen, maar belast wel het netwerk en de transformatoren.

Wat is het voordeel van het verbeteren van de cosinus phi?
Het compenseren van de faseverschuiving, waardoor de blindstroom vermindert, heeft een aantal voordelen:

 • De belasting van transformatoren wordt verminderd, waardoor er meer nuttige capaciteit op de transformatoren beschikbaar is.
 • In sommige gevallen moet er een boete betaald worden als de cosinus phi te laag is. Door verbetering van de cosinus phi wordt de boete vermeden.
 • De belasting van het netwerk wordt verminderd, waardoor de kabelverliezen afnemen.