Alle faq

Energielabel verlichting

Leer hoe het energielabel voor verlichting, variërend van A (het meest energiezuinig) tot G (het minst energiezuinig), essentiële informatie biedt voor het kiezen van energie-efficiënte en kostenbesparende verlichting.

Wat is een energielabel voor verlichting?

Een energielabel voor verlichting laat zien hoe zuinig lampen met energie omgaan. Dit label varieert van A (zeer zuinig, weergegeven in donkergroen) tot G (minst zuinig, in rood), en helpt je om een bewuste keuze te maken voor milieuvriendelijke en kostenbesparende lampen. Het energielabel geeft niet alleen informatie over hoeveel energie een lamp verbruikt, maar helpt ook je energierekening te verlagen en draagt bij aan een beter milieu.

Hoe is het energielabel van verlichting veranderd?

In 2021 is het energielabel voor lampen vernieuwd. Voorheen liep de schaal van A++ tot E, maar nu is deze simpeler: van A tot G. Deze verandering was nodig, omdat LED-lampen zo zijn verbeterd dat bijna alle lampen in de hoogste categorieën vielen. Hierdoor was het lastiger om de energieprestaties van lampen te vergelijken. Met de nieuwe indeling worden fabrikanten aangemoedigd om nog zuinigere lampen te ontwikkelen.

Energielabel verlichting

Wanneer is het energielabel verplicht?

Voor alle nieuwe verlichtingsproducten die in de EU worden verkocht, is het verplicht om een energielabel te hebben. Dit is specifiek het geval voor lampen met een vaste lichtbron, die niet zonder schade kan worden verwijderd. Het energielabel biedt belangrijke informatie over hoe energiezuinig een lamp is, wat helpt bij het kiezen van zuinigere opties om energie te besparen en milieuvriendelijker te leven.

Wanneer is een energielabel niet nodig?

Een energielabel is niet nodig voor armaturen waarvan je de lichtbron gemakkelijk kunt vervangen. Dit betekent dat als je zelf de lamp kunt wisselen, het armatuur geen label nodig heeft. Deze regel zorgt ervoor dat de focus ligt op de energiezuinigheid van de lichtbron zelf, en niet van het armatuur. Ook sommige speciale soorten verlichting, die niet primair bedoeld zijn voor algemeen gebruik, hoeven geen energielabel te dragen.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor advies over de verduurzaming van uw verlichting.