Sporthalverlichting sporthalverlichting

Topkwaliteit LED sportverlichting creëert optimale condities, verbruikt 65% minder energie en gaat 10 keer langer mee dan TL. Geniet van de eigenschappen van LED en voorkom schaduwvorming, verblinding en storingen. 

Klik op de afbeelding rechts voor het openen van de brochure ‘Binnensportverlichting’.

Vraag offerte op maat aan

.Achtergrond sportverlichting 

Decennia lang zijn sportaccommodaties verlicht door fluorescentielampen (lees: TL). Het is de meest toegepaste sportverlichting tot op heden. Verlichting is daarnaast van grote invloed op de exploitatiekosten, sportprestaties en -plezier. Traditionele TL verlichting heeft jarenlang dienst gedaan en was tot en met 2010 ongeëvenaard.  Anno 2015 heeft LED op alle fronten de traditionele TL buis van haar troon gestoten. De laatste ontwikkelde TL buis (T5) zal geen opvolger meer krijgenEnergieverbruik Sporthal afbeelding. De ontwikkeling van LED groeit gestaag en de verwachting is dat in 2020, in 70% van de utiliteitsgebouwen, TL is vervangen door LED.
De verlichting in sporthallen hangt vaak op ontoegankelijke plaatsen zoals hoge plafonds, koofverlichting en boven tribunes. Onderhoud is complex en tijdrovend. Daarom worden sporthallen steeds vaker uitgerust met LED verlichting.

Voordelen sport LED 

Doorslaggevend is de kwaliteit van de nieuwe generatie LED verlichting. Voorkom storingen, uitval en flikkeringen door te kiezen voor A-kwaliteit. Een beknopt overzicht van de voordelen van LED sportverlichting ten opzichte van traditionele TL verlichting:

 • gemiddelde energiebesparing en CO2 reductie van 65%
 • terugverdientijd 1-3 jaar
 • 100.000 uur levensduur
 • minimale onderhoudskosten
 • comfort verhogend
 • direct op volle lichtsterkte
 • LED bevat geen glas en kwik
 • energiebesparende maatregelen worden gesubsidieerd door de overheid

Bekijk LED producten

LED sportverlichting aanschaffen? Let op normen en eigenschappen:

Het is belangrijk om op de volgende factoren te letten bij de aanschaf van LED verlichting voor sporthallen. De NEN-norm is een minimale eis waaraan voldaan moet worden. Overig is een advies.

 • NEN-normen (300-500 lux)
 • Flicker (<15%)
 • CRI (+80 en meest toegepaste kleur is 4000K)
 • Subsidie (minimaal € 2500,- euro en een LED oplossing met 50.000 uur levensduur bij L90B50)
 • UGR (verblinding)

Sommige zaalsporten vereisen een hogere luxwaarde. Ook voor deze situatie bieden wij aansluitende lichtoplossingen aan.

Ombouwen van sporthal armaturen

Sportarmaturen zijn nagenoeg altijd van metaal en robuust ontworpen met beschermroosters. De armaturen gaan decennia mee, slechts een paar vervangbare componenten (zoals lampvoeten en bedrading) en de interne elektronica is verouderd. Door het toepassen van nieuwe lampvoeten, nieuwe bedrading en de behuizing her te gebruiken blijven een hoop afval en kosten bespaard. Mocht het ombouwen niet mogelijk óf wenselijk zijn, dan kunt u een keuze maken uit ons aanbod van (nieuwe) duurzame LED Sporthalarmaturen. Stichting Cascade heeft gekozen voor deze oplossing in hun sporthal. Bekijk hier de referentie.

Lees meer over ombouwen naar LED

Maatwerk sporthalverlichting

sportverlichting op maatHeeft u afwijkende maatvoeringen of speciale wensen voor nieuwe armaturen in uw sporthal? Met maatwerk wordt u voorzien van de juiste sporthalverlichting. Laat uw armaturen naar gewenste afmetingen fabriceren, integreer uw verlichting met uw ventilatie door plenumsleuven of kies voor armaturen in een door u gekozen RAL-kleur. Lees meer over maatwerk en de mogelijkheden.

Lees meer over maatwerk

Social Return

Het ombouwen van armaturen is eenvoudig en repeterend werk. Dat is een van de redenen waarom wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten op verduurzamingsprojecten.

Light as a service, geen lampen maar licht

Het light as a service concept is onderdeel van een circulaire economie, lees meer circulaire verlichting bij Lumeco. Veel verlichtingsbedrijven noemen het leasen van verlichting circulair. Circulair gaat wat ons betreft veel verder. Light as a service bij Lumeco wordt beknopt samengevat in onderstaande afbeelding.

Circulaire verlichting

Lichtmanagementsystemen

Pas een lichtmanagement systeem toe en verhoog de gebruiksvriendelijkheid en energiebesparing. De meest bekende functies zijn aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Hierdoor staat de verlichting nooit onnodig aan en wordt een egaal lichtbeeld gecreëerd door armaturen aan de raamzijde automatisch te laten dimmen. Een lichtmanagementsysteem heeft daarnaast nog meer functionaliteiten. Zo kunnen onder andere scenario’s worden bepaald en ingesteld, bijvoorbeeld ‘topsport’, ‘recreatiesport’ en ‘schoonmaak’. U kunt kiezen uit 3 managementsystemen; ECO, PRO of Encelium.

 • U kunt 65% energiebesparing creëren door het toepassen van LED. Een lichtmanagementsysteem kan daar bovenop nog eens 75% energiebesparing realiseren.
 • De technische levensduur van uw verlichting wordt verlengd door een lagere belasting van componenten
 • Sensoren zorgen voor een juiste hoeveelheid licht op het juiste moment
 • Geen lichtverval door CLO (Constant Light Output)
 • Handmatig in- en uitschakelen is niet meer nodig
 • Verlichting tot op werkplekniveau instelbaar en aanpasbaar
 • Verlichtingsscenario’s mogelijk zoals ‘schoolsport’, ‘zaalsport’,of ‘topsport’
 • Integratie in uw gebouwbeheersysteem
 • Dataverzameling verlichting en 3D Realtime weergave in Polaris 3D (alleen met Encelium)
 • Bestuurbaar in de cloud voor meerdere locaties

lichtmanagementsystemen

Lichtberekeningen

In een lichtplan wordt uw huidige verlichtingssituatie beschreven aan de hand van de ruimte en het type verlichting, plaatsing van armaturen, lichtkleur en -sterkte. Met speciale software kunnen verschillende opties tegen elkaar worden afgezet en vergeleken. Uw eisen en wensen voor led sportverlichting staan hierbij centraal. Stel, u wilt 500 lux creëren in de sporthal en de huidige sporthalarmaturen hergebruiken. Onze specialisten bepalen dan welke lichtbronnen u kunt toepassen en wat het energieverbruik voor u zal zijn.

Lichtplan sporthal tennis Lichtplan tennishal

 

 

 

 

Kennis en ervaring in sporthalverlichting

Sinds 2009 verduurzamen wij sportaccommodaties door heel Nederland voor stichtingen, gemeenten en bedrijven. Voor Sportfondsen Nederland bijvoorbeeld hebben wij tot nu toe het volgende mogen uitvoeren;

 • 14 Sportlocaties
 • 1580 armaturen omgebouwd
 • 153 nieuwe armaturen geïnstalleerd
 • Jaarlijkse besparing 454.567 kWh
 • Jaarlijkse CO2 reductie 173.315 Kg CO2
 • 922 uur sociale werkgelegenheid
 • Gemiddelde terugverdientijd 2,4 jaar

Uitgelicht: Gemeente Brunssum

Klimaatneutraal

Het is ook mogelijk voor een klimaatneutraal verlichtingssysteem of –pand te kiezen. Sinds 2017 leveren en installeren wij ook zonnepanelen. U kunt kiezen uit diverse panelen en omvormercombinaties waarbij de Solarwatt panelen met een SMA omvormer deel uitmaken van het topsegment op de Nederlandse markt.

Gratis en vrijblijvende uitwerking

Nu u op de hoogte bent van de mogelijkheden laten wij u ook graag in harde cijfers zien wat het overstappen naar LED verlichting u op kan leveren. U kunt gratis en vrijblijvend een uitwerking laten maken voor uw sportaccommodatie. In deze uitwerking wordt uw huidige situatie afgezet tegen een duurzaam alternatief met de bijbehorende investering, besparing en terugverdientijd. Neem direct contact op met onze adviseurs via 078-6818444 of vraag een vrijblijvende offerte aan.