Constant Light Output (CLO)

Naarmate LED’s ouder worden neemt de lichtstroom af. Dit wil zeggen dat de LED’s minder licht geven. De lichtstroom neemt ongeveer lineair (gelijkmatig) af over de levensduur. Een LED driver kan zo ingesteld worden dat de lichtafname gecompenseerd wordt. Dit wordt Constant Light Output (CLO) genoemd.

Hoe werkt het?

De driver wordt zo ingesteld dat deze in het begin minder stroom geeft aan de LED. Naarmate de LED langer wordt gebruikt wordt de stroom automatisch iets verhoogd, om de lichtafname te compenseren. Daardoor blijft de lichtoutput tijdens de levensduur gelijk. Dit zorgt voor extra energiebesparing wat goed is voor het milieu en uw energierekening. De energierekening zal hierdoor in het begin van de levensduur lager zijn dan aan het einde van de levensduur.

Als een LED in het begin op vol vermogen wordt ingesteld kan overbelichting optreden. Omdat dit niet gewenst is (en niet energiezuinig), wordt de LED driver op een lagere lichtoutput ingesteld. De ingestelde lichtoutput voldoet altijd aan de vereiste lichtoutput die voor een situatie nodig is.

CLO en DALI

De Constant Light Output wordt geregeld via het DALI-protocol. Via DALI kunnen verschillende onderdelen van de verlichting met elkaar communiceren. DALI kan de LED drivers op deze manier zo aansturen dat vooraf ingeregeld wordt wanneer de lichtoutput verhoogd moet worden gedurende de levensduur.

DALI is een slim systeem die verschillende onderdelen in verlichting met elkaar laat communiceren. Dit is vooral gericht op energiebesparing en het gebruikersgemak. Via het DALI-systeem worden LED armaturen gedimd, het energieverbruik per armatuur of ruimte wordt gemeten. Dit zijn enkele van de vele mogelijkheden van DALI.

Voordelen CLO

  • Geen lichtverval meer
  • Gebruiksvriendelijk

Ga naar producten