Constant Light Output (CLO)Constant Light Output

Download de samenvatting van ‘Constant Light Output (CLO)’ als PDF-bestand.

Daling in lichtoutput

Naarmate LED’s ouder worden neemt de lichtstroom af bij eenzelfde verbruik (Watt). De lichtstroom neemt nagenoeg lineair af tijdens het verloop van tijd. Een DALI LED driver kan zo ingesteld worden dat deze lichtafname gecompenseerd wordt door het verbruik stapsgewijs te verhogen. Dit wordt Constant Light Output (CLO) genoemd. Door middel van een kleine toename in energieverbruik in de toekomst zal uw verlichting eenzelfde hoeveelheid licht blijven geven als de eerste dag.

CLO

Hoe werkt CLO

De DALI LED driver wordt door Lumeco geprogrammeerd op basis van uw verbruik (in branduren) en omgevingstemperatuur. Vooraf wordt een berekening gemaakt waarbij duidelijk wordt wanneer de LED’s meer vermogen nodig hebben om gedurende de totale levensduur de lichtoutput gelijk te houden.

Bij Lumeco worden in het kader van duurzaamheid en circulariteit LED’s nagenoeg altijd onderbelast. Lagere belasting staat gelijk aan langere levensduur. Daarnaast biedt dit ruimte om de LED in de toekomst zwaarder te belasten. Wanneer LED’s vanaf dag 1 belast worden op de volledige capaciteit, zal er in de toekomst overbelasting plaatsvinden met een significante daling van de levensduur als gevolg.

CLO en DALI

De Constant Light Output wordt geregeld via het DALI-protocol. DALI is een slim systeem die verschillende onderdelen in verlichting met elkaar laat communiceren. Beweegredenen om DALI toe te passen zijn vooral extra energiebesparing en het verhoogde gebruikersgemak. Het is niet mogelijk om CLO toe te passen zonder DALI LED drivers.

Voordelen CLO

  • Geen lichtverval meer
  • Gebruiksvriendelijk

Ga naar producten