Alle faq

Constant Light Output (CLO)

Naarmate LED's verouderen neemt de lichtstroom (hoeveelheid licht) af bij eenzelfde verbruik (Watt). Kies voor DALI verlichting en laat deze programmeren met de functie CLO (Constant Light Output). Deze voorkomt verlies in lichtstroom waardoor uw verlichting over meer dan 10 jaar nog steeds eenzelfde hoeveelheid licht levert als op de eerste dag.

Daling in lichtoutput compenseren met Constant Light Output

Naarmate LED’s ouder worden neemt de lichtstroom af bij eenzelfde verbruik (Watt). De lichtstroom neemt nagenoeg lineair af tijdens het verloop van tijd. Een DALI LED driver kan zo ingesteld worden dat deze lichtafname gecompenseerd wordt door het verbruik stapsgewijs te verhogen. Dit wordt Constant Light Output (CLO) genoemd. Door een kleine toename in energieverbruik in de toekomst blijft uw verlichting eenzelfde hoeveelheid licht geven als de eerste dag.

Lichtstroom CLO

Hoe werkt Constant Light Output?

De DALI LED driver wordt door Lumeco geprogrammeerd op basis van uw verbruik (in branduren) en omgevingstemperatuur. Vooraf wordt een berekening gemaakt. Hierdoor is duidelijk wanneer de LED’s meer vermogen nodig hebben om gedurende de totale levensduur de lichtoutput gelijk te houden.

Bij Lumeco worden in het kader van duurzaamheid en circulariteit LED’s nagenoeg altijd onderbelast. Lagere belasting staat gelijk aan langere levensduur. Daarnaast biedt dit ruimte om de LED in de toekomst zwaarder te belasten. Wanneer LED’s vanaf dag 1 belast worden op de volledige capaciteit, zal er in de toekomst overbelasting plaatsvinden met een significante daling van de levensduur als gevolg.

CLO en DALI

De Constant Light Output wordt geregeld via het DALI-protocol. DALI is een slim systeem die verschillende onderdelen in verlichting met elkaar laat communiceren. Beweegredenen om DALI toe te passen zijn vooral extra energiebesparing en het verhoogde gebruikersgemak. Het is niet mogelijk om CLO toe te passen zonder DALI LED drivers.

De voordelen van CLO:

  • Geen lichtverval
  • Gebruiksvriendelijk

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.