Vervang TL door LED

Wanneer u een besparing of lichtverbetering wilt realiseren door het toepassen van LED verlichting, heeft u drie opties. De juiste optie is afhankelijk van het type accommodatie en de huidige staat van uw verlichtingsarmaturen.
De behuizing van uw TL armaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. De behuizing kan vaak worden hergebruikt, slechts de elektronica is verouderd. Het ombouwen van uw TL armaturen aanzienlijk voordeliger en een milieuvriendelijke manier om over te stappen van TL verlichting naar LED. Is het ombouwen niet mogelijk of wenselijk, kies dan een nieuw armatuur uit ons LED assortiment.

“Samen met Lumeco bieden we u duurzame verlichtingsoplossingen van de hoogste kwaliteit en met de langste levensduur” (OSRAM Benelux)

Vraag offerte op maat aan

Nieuw, retrofit of ombouwen?Led vergelijking 2016

U kunt op drie manieren overstappen van TL- naar LED verlichting.

Nieuwe armaturen
LED retrofit (voor laag aantal branduren)
Uw armaturen ombouwen naar LED

Overweeg altijd de optie uw armaturen om te bouwen. Is ombouw niet mogelijk of wenselijk, hebben wij een assortiment van kwalitatief hoogwaardige nieuwe LED armaturen. Vergelijk de drie mogelijkheden met behulp van het document ‘LED vergelijking’. Klik op de afbeelding om te vergroten en te vergelijken.

Installateur? Klik hier

Ombouwen van TL naar LED

Waarschijnlijk bent u het al tegengekomen, LED retrofit. De ‘alles-in-1’ verlichtingsoplossing. Verwissel uw TL buis met een LED TL en u heeft LED verlichting. Deze producten zijn ontwikkeld als ‘quick win’ oplossing en wij adviseren u deze niet toe te passen in professionele omgevingen met veel branduren. Het grote kwaliteitsverschil zit hoofdzakelijk in de elektronische aansturing (driver). Voor het ombouwen van armaturen adviseren wij altijd de driver extern te plaatsen.

Greep uit het assortiment

Wat u moet weten over LED retrofit

In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, dat licht produceert door verbranding (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een driver. De driver is een PCB (printplaat met elektronica). Bij retrofit producten wordt de driver in de buis, achter de LED strip geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat u een TL buis 1-op-1 kan vervangen. De LED buis is voorzien van alle benodigde elektronica en zal uw huidige fluorescentie (lees: TL) systeem vervangen.
Retrofit met interne driver kent hoofdzakelijk twee mankementen. Ten eerste is de LED driver verkleind om in de LED buis te passen, bij sommige componenten wordt daardoor ingeleverd op kwaliteit. Ten tweede creëert elektronica in bedrijf warmte. LED’s kunnen erg slecht tegen warmte. De LED TL is een gesloten systeem waardoor warmte slecht kan worden afgevoerd, met flikkeringen, storingen en uitval tot gevolg bij intensief gebruik. . Zie onderstaand het verschil in levensduur en lichtterugval tussen LED TL PRO en LED retrofit van Philips en Osram.LED TL PRO Gen 3 lichtverval

TL armaturen ombouwen met LED TL PRO

Een betere oplossing dan retrofitproducten is het armatuur ombouwen. Alle interne elektronica (bedrading, lampvoeten, lichtbronnen etc.) worden verwijderd en gerecycled. Het armatuur wordt voorzien van een renovatie set, LED TL PRO. Het resultaat is een volwaardig LED armatuur inclusief CE markering en 7 jaar garantie. Dezelfde eigenschappen en kwaliteit als nieuwe LED armaturen, maar aanzienlijk voordeliger en beter voor het milieu.
LED TL PRO is een combinatie van de topkwaliteit componenten van Osram en Samsung. De driver wordt separaat van de LED buis in het armatuur geplaatst. Een levensduur van 100.000 uur, dit is twee keer langer dan de bekende A-merk retrofitproducten. Dit product is het meest innovatieve verlichtingsproduct in MKB innovatie top 100 2016.LED TL PRO illustratie

Lichtmanagementsysteem en slimme verlichting

Een traditionele verlichtingssituatie waarbij het licht in de ochtend wordt ingeschakeld en aan het eind van de dag weer uit, is niet meer van deze tijd. Met slimme verlichting, bij voorkeur in een lichtmanagementsysteem, wordt verlichting dynamisch en zal de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment worden geleverd. Hierdoor wordt tot 70% extra energie bespaart én de levensduur  van componenten wordt verlengd. Een gelijkmatig lichtniveau verhoogt comfort voor werknemers en wanneer zij zelf de hoeveelheid licht kunnen bepalen in de ruimte waarin zij werken leidt dit tot een hogere werknemerstevredenheid (Galasiu, Newsham, Suvagau & Sander, 2007).

lichtmanagementsystemen

SROI en social return

Het ombouwen is arbeidsintensiever dan LED retrofit maar bestaat uit eenvoudige repeterende handelingen. Dat is een van de redenen waarom onze monteurs, bij u op locatie, worden ondersteund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt niet alleen een duurzaam eindproduct maar ook een maatschappelijke meerwaarde gecreëerd.

Tevreden klanten

Sinds 2009 is verlichtingsrenovatie onze specialiteit en werken we iedere dag aan de verduurzaming van Nederland. We zijn trots dat organisaties zoals TNO, DSM, de Wageningen Universiteit en vele gemeenten voor onze verlichting hebben gekozen. Bekijk referenties.

Referenties Lumeco

Bekijk LED producten