Alle faq

Stekerbaar installeren

Kies voor stekerbaar installeren met GST- en BST connectoren. Naast een snellere en efficiëntere installatie, verkleint stekerbaar installeren ook de kans op storingen en brandgevaar. In 2020 zijn al onze inleg- en inbouwarmaturen voorzien vna GST en/of BST chassisdelen.

GST en Wieland

GST is de technische benaming voor de stekerbare producten. Vaak wordt de benaming ‘GST’ verward met ‘Wieland’. Wieland is het bedrijf dat de connectoren voor stekerbaar installeren introduceerde. GST is de officiële benaming voor de connectoren die door meerdere leveranciers geproduceerd worden.

Verantwoord stekerbaar installeren volgens de NEN 1010

De installateur is verantwoordelijk voor de veiligheid van de installatie die wordt aangebracht. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de normen die gelden. Wanneer u ervoor kiest om de armaturen door Lumeco te laten installeren, wordt Lumeco installateur van uw installatie. Wanneer u onze producten zelf installeert bent u verantwoordelijk. De richtlijnen voor stekerbaar installeren vindt u in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5310 met de titel ‘Flexibel installeren’.

Door de opkomst van LED zijn er nieuwe leveranciers tot de verlichtingsmarkt toegetreden. Veel nieuwe spelers zijn niet bekend met de regelgeving wat betreft aarding en isolatie van armaturen en bekabeling, met alle gevolgen van dien. Denk aan oververhitting, ontbranding en kortsluiting. Het is daarom belangrijk dat de stroomvoorziening goed is aangesloten.

Stekerbaar installeren

NEN-normen en brandclassificatie

  • NEN 1010 133.1 eist dat elektrisch materieel voldoet aan de geldende productnormering. Voor verbindingen in stekerbare installaties is dat EN61535.
  • Het doel van de NEN8012 is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren omtrent het brandgedrag van kabels en elektrische leidingen.

Let op:
Afhankelijk van de toepassing en het risico in de omgeving gelden brandclassificaties voor snoeren en bekabeling. In het overzicht vindt u de classificaties en welke Lumeco hanteert.

Stekerbaar installeren en brandgevaar

Voordelen stekerbaar installeren

Stekerbaar installeren maakt het mogelijk om te installeren zonder losse componenten. Afgemonteerde producten kunnen direct aan elkaar gekoppeld worden door een ‘plug & play’ systeem. In onderstaande afbeelding vindt u de verschillen tussen installaties zonder en mét het gebruik van GST.

Voordelen stekerbaar installeren

Overzicht connectoren en snoeren

Hieronder vindt u een overzicht van GST- en BST connectoren:
GST en BST connectoren

Hieronder vindt u een overzicht van GST-snoeren en -koppelstukken:GST-snoeren en -koppelstukken

 

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.