Biodynamisch licht

Biodynamisch

Kunstlicht is van invloed op mensen, dieren en de natuur. Wanneer kunstlicht wordt aangepast naar eigenschappen van natuurlijk licht, heet dat biodynamisch licht.

Bio Melatonine en cortisol

Licht heeft een fysiek effect op mensen. Onder invloed van koel wit ochtendlicht maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we wakker en alert worden.

Aan het eind van de dag wordt daglicht warmer en minder fel. Dan maakt ons lichaam melatonine aan, een slaaphormoon. Hierdoor worden we ontspannen.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat biodynamische LED verlichting op scholen positieve effecten hebben op het concentratievermogen van de leerlingen. Daarnaast worden in een ruimte met biodynamische LED verlichting minder fouten gemaakt dan in een een ruimte met traditionele TL verlichting.

Biodynamische verlichting melatonine

Dynamisch Kleur en intensiteit

Uit onderzoeken is gebleken dat we van blauw licht actief worden en van warm wit licht ontspannen worden.

Onze biologische klok werkt het beste wanneer we ons begeven in natuurlijk licht met een natuurlijk verloop van kleuren en intensiteit, concludeert een ander onderzoek.

Een nadeel van kunstlicht is dan ook dat we ons continue in eenzelfde lichtsterkte en lichtkleur begeven, terwijl het licht buiten verandert.

Biodynamische LED verlichting kan dit natuurlijke proces goed nabootsen, zodat onze biologische klok goed blijft werken.

Biodynamisch licht

Tunable White DALI

Niet alle verlichting kan biodynamisch licht produceren. Hiervoor zijn speciale LED strips nodig met LED’s in 2 kleuren (vaak 2700K en 6500K). Alle kleuren tussen die 2 kleuren zijn dan bereikbaar. Deze LED Strips noemt men Tunable White LED Strips, ze zijn vaak optioneel.

Naast het kleurenverloop moet ook de intensiteit van het licht regelbaar zijn. Dat is de reden waarom wij uitsluitend Tunable White leveren in combinatie met een DALI systeem. Dit is een lichtmanagementsysteem waarmee zowel de intensiteit als de kleur handmatig of automatisch kan worden ingeregeld.

Per product wordt op het productblad in de catalogus én op de website, aangegeven of Tunable White mogelijk is.

Tunable White led strip

Praktijkvoorbeeld: Stichting Sint Jacob

Bereken uw besparing in 4 stappen

Snel uw besparing met LED inzichtelijk Kies een verlichtingsoplossing Gratis en vrijblijvend Advies na een druk op de knop
1
2
3

Situatieschets

Bekijk verlichting
die past bij uw klant

Voert u een project uit voor uw klant? Bekijk dan ons assortiment aan verlichtingsoplossingen of lees meer over de voordelen voor u als installateur.

Producten die decennia mee gaan

Producten die decennia mee gaan

Bekijk het volledige assortiment aan verlichtingsproducten. Gebruik de filters voor gerichte zoekopdrachten.

Bekijk producten
Oplossingen met of zonder installatie

Oplossingen met of zonder installatie

Laat uw armaturen installeren door installatieteams van Lumeco, of schakel uw huisinstallateur in.

Bekijk werkwijze

Stel uw vragen of krijg advies over biodynamische verlichting

Voor vragen en advies kunt u ons altijd bereiken. Neem vrijblijvend contact op over uw verlichtingssituatie.