Gemeente Apeldoorn

Voor de gemeente Apeldoorn zijn verschillende locaties verduurzaamd. Lees meer over dit project.

Onze oplossing

Situatieschets, het probleem en uitvraag

Voor de Gemeente Apeldoorn zijn verschillende verlichtingsprojecten gerealiseerd. Zo is de verlichting in onder andere de sporthallen aan de Fortlaan, Keerkring, Molleruslaan, Ravelijn en Schuttersweg vervangen. Ook is er nieuwe verlichting geïnstalleerd in de Trainingshal de Hiethof en het Huis voor Schone Kunsten.

 • 10 locaties
 • 289 armaturen omgebouwd
 • 909 nieuwe armaturen
 • 302 uur sociale werkgelegenheid
 • Jaarlijkse besparing 100.290 kWh
 • Jaarlijkse reductie 46.133 kg CO2

Onze oplossing

Mheenpark

In opdracht van de gemeente Apeldoorn is de binnen- en buitenverlichting van Sporthal Mheenpark verduurzaamd en is het energieverbruik gehalveerd. Dit verduurzamingsproject heeft plaatsgevonden tijdens de vakantieperiode, wanneer de bezetting het laagst is, om de overlast voor gebruikers tot een minimum te beperken.

Nieuwe LED verlichtingsarmaturen
In totaal zijn 241 verouderde TL verlichtingsarmaturen vervangen door nieuwe, modulair opgebouwde sporthalarmaturen die uitsluitend kwalitatieve componenten bevatten en tot wel 100.000 uur licht leveren. De levensduur is hiermee vertienvoudigd in vergelijking met de oude verlichting.

Lichtmanagement toegepast
De kleedruimtes en bergingen zijn voorzien van lichtmanagement. Bewegingssensoren schakelen automatisch de verlichting uit wanneer de ruimtes niet in gebruik zijn. Dit draagt bij aan energiebesparing en lagere belasting van componenten. De overige verlichting was al voorzien van een lichtregelsysteem, waarin geen wijzigingen zijn aangebracht vanwege functionaliteit en gebruiksgemak.

Energieverbruik gehalveerd
In vergelijking met de oude situatie is het energieverbruik gehalveerd terwijl de lichtkwaliteit voor de gebruikers is verbeterd. Conventionele TL verlichting kan last hebben van flikkeringen die kunnen leiden tot hoofdpijn, stroboscopische effecten en concentratieverlies, maar de gebruikers van Sporthal Mheenpark hebben hier geen last meer van.

Maatschappelijke meerwaarde
Het verduurzamingsproject heeft ook een maatschappelijke meerwaarde, omdat verlichtingsbedrijf Lumeco een Social Enterprise is en arbeidsplaatsen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een fysieke of geestelijke beperking.

Matenpark

In de sporthal ‘Matenpark’ is gekozen voor nieuwe verlichting. Er zijn meer dan 60 LED SPORT LI-armaturen geïnstalleerd met een vermogen variërend tussen 102W en 144W. Aangezien er in de oude situatie meer armaturen hingen, is ervoor gekozen om de overgebleven ruimte weg te werken met op maat gemaakte platen. Ook is er een nieuwe indeling gemaakt voor de armaturen en is de verlichting op de tribune en in de berging vernieuwd.

 • René Veltman

  Logistiek Manager – Bell Textron

  De ervaringen met de verlichting in het begin waren eigenlijk heel bijzonder. Het licht gaat aan en je hebt een bizarre hoeveelheid licht tot je beschikking. Het bevalt goed en we gaan niet meer terug!

 • Ruben Pleijzier

  Site Facility Manager – DSM Zwolle

  Dit project is een perfect voorbeeld waarin duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij elkaar komen.
  Het concept van Lumeco en de producten die zij aanbieden
  passen daarom perfect bij DSM.

 • Henk Kooiman

  Teamleider – Stichting Cascade / Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

  Na drie projecten te hebben samengewerkt met Lumeco, is er bij een vierde project opnieuw voor Lumeco gekozen. De overtuiging die zij hebben, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid samen gaan, spreekt ons enorm aan.

  Het gehele proces, van de eerste plannen tot aan laatste details, kan er gerekend worden op een deskundig advies en worden de werkzaamheden uitgevoerd door vakkundige en gemotiveerde medewerkers.

 • Thomas Heuschmid

  Bestuurssecretaris/ Senior Beleidsadviseur – Stichting Verderwijs

  Het traject met Lumeco verliep vanaf dag 1 op een soepele en prettige manier. Lumeco wist onze wensen goed te vertalen en het resultaat in de gebouwen is enorm. Leerlingen en medewerkers van Stichting Verderwijs zijn blij met de frisheid die de LED -verlichting in de gebouwen bracht en we zijn weer een grote stap verder op de weg naar verduurzaming.

 • Sonja Nooy

  Locatiemanager – Wageningen University & Research

  Lumeco heeft bij ons 1.300 LED lampen geïnstalleerd. Waar we voorheen werkten onder gelige TL’s, baden we nu in helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra. De uitvoering is voorspoedig verlopen waarbij Lumeco de overlast voor onze laboratoria, kantoren en vergaderzalen tot een minimum wist te beperken.

 • Gerco van de Hoef

  Manager facilitair en logistiek – Plantion

  Wij waren op zoek naar een goede oplossing voor het vervangen van onze traditionele verlichting. Het project is soepel verlopen en heeft het gewenste resultaat opgeleverd. De ruimtes zijn veel beter verlicht wat een positief effect heeft op onze medewerkers en op de presentatie van de bloemen en planten die dagelijks gereed staan voor de veiling.

 • Rob Bracht

  Hoofd Facilitaire zaken/inkoop – Kalsbeek College

  Het Kalsbeek College staat voor maatwerk. Ook als het gaat om de verduurzaming van haar gebouwen. De LED verlichting van Lumeco past hier prima bij!

 • Nico Olsthoorn

  Manager zorg & dienstverlening – Woonzorgcentrum Bosbeek

  Lumeco heeft biodynamische verlichting geïnstalleerd in ons woonzorgcentrum. Het resultaat is zeer bevredigend. Mensen slapen beter, zijn actiever op de dag en daardoor is het dag- en nachtritme prima in balans. De geluiden die we van de bewoners horen is dat ze het fijn vinden om overdag goed en helder licht te hebben.

Bekijk verlichting
die past bij uw klant

Voert u een project uit voor uw klant? Bekijk ons assortiment aan verlichtingsoplossingen.