TNO

Bekijk de verduurzaming van TNO Innovation for life.

Situatieschets, het
probleem en uitvraag

Voor vrijwel alle locaties van TNO moest energiebesparing worden gerealiseerd op het gebied van verlichting. Elke locatie had natuurlijk zijn eigen behoeften, met laboratoria op sommige locaties en veel daglichttoetreding op andere. De wensen werden per locatie geïnventariseerd en uitgevoerd. De overkoepelende wens van TNO was om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking in te zetten bij het verduurzamen van de verlichting in alle panden.

 • 8 vestigingen
 • 26 gebouwen
 • 5.830 armaturen omgebouwd
 • 435 nieuwe armaturen
 • 3.840 uur sociale werkgelegenheid
 • Jaarlijkse besparing 1.291.296 kWh
 • Jaarlijkse reductie 594.180 kg CO2

Onze oplossing

Op de verschillende locaties is gekozen voor zowel T5 verlichting als LED. Alle kantoren, gangen, laboratoria en andere ruimtes zijn gefaseerd voorzien van nieuwe verlichting. Bij de installatie van alle verlichting in de 26 gebouwen werd ondersteuning geboden door mensen met een arbeidsbeperking.

In totaal zijn 5.830 armaturen omgebouwd naar LED verlichting en zijn er 435 vervangen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 1.291.296 kWh en een reductie van 594.180 kg CO2. Dit project heeft 3.840 uur sociale werkgelegenheid gecreëerd.

 • Ruben Pleijzier

  Site Facility Manager – DSM Zwolle

  Dit project is een perfect voorbeeld waarin duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij elkaar komen.
  Het concept van Lumeco en de producten die zij aanbieden
  passen daarom perfect bij DSM.

 • Henk Kooiman

  Teamleider – Stichting Cascade / Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

  Na drie projecten te hebben samengewerkt met Lumeco, is er bij een vierde project opnieuw voor Lumeco gekozen. De overtuiging die zij hebben, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid samen gaan, spreekt ons enorm aan.

  Het gehele proces, van de eerste plannen tot aan laatste details, kan er gerekend worden op een deskundig advies en worden de werkzaamheden uitgevoerd door vakkundige en gemotiveerde medewerkers.

 • Thomas Heuschmid

  Bestuurssecretaris/ Senior Beleidsadviseur – Stichting Verderwijs

  Het traject met Lumeco verliep vanaf dag 1 op een soepele en prettige manier. Lumeco wist onze wensen goed te vertalen en het resultaat in de gebouwen is enorm. Leerlingen en medewerkers van Stichting Verderwijs zijn blij met de frisheid die de LED -verlichting in de gebouwen bracht en we zijn weer een grote stap verder op de weg naar verduurzaming.

 • Sonja Nooy

  Locatiemanager – Wageningen University & Research

  Lumeco heeft bij ons 1.300 LED lampen geïnstalleerd. Waar we voorheen werkten onder gelige TL’s, baden we nu in helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra. De uitvoering is voorspoedig verlopen waarbij Lumeco de overlast voor onze laboratoria, kantoren en vergaderzalen tot een minimum wist te beperken.

 • Gerco van de Hoef

  Manager facilitair en logistiek – Plantion

  Wij waren op zoek naar een goede oplossing voor het vervangen van onze traditionele verlichting. Het project is soepel verlopen en heeft het gewenste resultaat opgeleverd. De ruimtes zijn veel beter verlicht wat een positief effect heeft op onze medewerkers en op de presentatie van de bloemen en planten die dagelijks gereed staan voor de veiling.

 • Rob Bracht

  Hoofd Facilitaire zaken/inkoop – Kalsbeek College

  Het Kalsbeek College staat voor maatwerk. Ook als het gaat om de verduurzaming van haar gebouwen. De LED verlichting van Lumeco past hier prima bij!

 • Nico Olsthoorn

  Manager zorg & dienstverlening – Woonzorgcentrum Bosbeek

  Lumeco heeft biodynamische verlichting geïnstalleerd in ons woonzorgcentrum. Het resultaat is zeer bevredigend. Mensen slapen beter, zijn actiever op de dag en daardoor is het dag- en nachtritme prima in balans. De geluiden die we van de bewoners horen is dat ze het fijn vinden om overdag goed en helder licht te hebben.

Bekijk verlichting
die past bij uw klant

Voert u een project uit voor uw klant? Bekijk ons assortiment aan verlichtingsoplossingen.