TL verlichting ombouwen naar LED

Ga naar producten Ik wil vrijblijvend advies

De behuizing van TL verlichtingsarmaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. Vanuit ecologisch én economisch perspectief is het dan ook zonde dat deze armaturen in zijn geheel worden vervangen door LED armaturen. De armaturen zijn vaak in goede staat, slechts de elektronica is verouderd. Overweeg daarom altijd de optie uw TL armaturen om te bouwen naar LED, beter voor het milieu en aanzienlijk voordeliger.

Ombouwen naar LED, 2 manieren

Er zijn twee manieren om TL armaturen om te bouwen naar LED. Deze worden vaak als gelijke gezien, maar zijn totaal verschillend in kwaliteit en duurzaamheid. Dit zijn LED retrofit en LED renovatie/ombouw.ledretrofit

LED Retrofit
LED retrofit is door fabrikanten ontwikkeld als ‘quick’ win oplossing. Het is een kwestie van de TL buis vervangen door LED. Dit is tevens de goedkoopste manier om over te stappen van TL naar LED. Het TL armatuur blijft voorzien van de huidige elektronica, in sommige gevallen wordt slechts de starter vervangen door een LED starter. De TL buis wordt vervangen door een LED TL buis die voorzien is van interne elektronica (driver) en u heeft een LED armatuur, het ‘plug & play’ concept. Voor verlichtingssituaties met een laag aantal branduren en waar weinig eisen worden gesteld aan de kwaliteit van verlichting, zoals de particuliere markt, is dit een prima oplossing. Maar, voor professionele toepassing is dit product niet geschikt.

 • Goedkoopste manier
 • Interne driver
 • Particuliere markt
 • Niet geschikt voor professionele toepassingen
 • Alleen geschikt voor laag aantal branduren

Ombouwen naar LED
De tweede manier is het volledig verwijderen van de huidige elektronica en deze vervangen. Voor de starter, trafo en condensator komt een LED driver in de plaats, vervolgens worden optioneel de lampvoeten en bedrading vernieuwd. Het volledig ombouwen van een TL- naar een LED armatuur is arbeidsintensiever. Mits dit gebeurt met hoogwaardige kwaliteit componenten, is het resultaat een LED armatuur die minimaal gelijkwaardig is aan de kwaliteit van een nieuw LED armatuur uit het hoogste kwaliteitssegment. Bekijk bovenstaande video voor een uitgebreide uitleg.

 • Voordelige LED oplossing
 • 100.000 uur levensduur
 • Kwalitatief hoogstaande componenten
 • Externe driver
 • Geschikt voor zakelijke toepassingen
 • Milieubewuste oplossing

Ik wil advies over mijn verlichtingssituatie

Voordelen van ombouw t.o.v. retrofit en nieuw

De keuze voor het ombouwen van TL naar LED armaturen biedt de meeste voordelen.
Financieel
Door hergebruik blijven kosten bespaard. In vergelijking met een nieuw armatuur is het ombouwen van TL armaturen meer dan de helft goedkoper. Hierdoor is de totale investering gemiddeld tussen 2-3 jaar terugverdiend, tegenover 6-8 jaar bij nieuwe LED armaturen.
Kwaliteit
De kwaliteit van een LED lichtsysteem wordt hoofdzakelijk bepaald door de kwaliteit van de componenten in combinatie met de gecreëerde warmtehuishouding in het armatuur. Beide zijn problematisch bij Retrofit producten.
Milieu
Door hergebruik wordt de hoeveelheid afval beperkt tot een minimum. Wat overblijft wordt gescheiden en gerecycled door Wecycle.
Sociale werkgelegenheid
Het ombouwen van verlichtingsarmaturen is relatief arbeidsintensief in vergelijking met LED retrofit. Daarentegen is het eenvoudig en repeterend werk. Bij Lumeco worden elektromonteurs hierin ondersteund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ombouwen naar LED in de praktijk 

Stel: U wilt een energiebesparing of lichtverbetering realiseren door TL armaturen om te bouwen naar LED. Hoe gaat dit dan in zijn werk en wat kunt u verwachten bij Lumeco?

1. Inrichten van ombouwlocatie
In overleg wordt een ombouwlocatie aangewezen waar de TL armaturen worden omgebouwd naar LED. Vaak is dit een leegstaand kantoor of een hoek in een bedrijfshal.

2. Demonteren huidige armaturen
Het streven is er altijd zo min mogelijk overlast te veroorzaken zodat alle werkzaamheden bij de klant zonder hinder kunnen doorgaan. Een speciaal team zal daarom maximaal de helft van alle TL armaturen in een ruimte demonteren en met rolcontainers naar de ombouwplaats brengen.

3. Ombouwen van TL armaturen
De gedemonteerde TL armaturen worden vervoerd naar de ombouwlocatie en omgebouwd door een elektromonteur. De oude elektronica wordt verwijderd, de nieuwe elektronica geplaatst en het armatuur wordt schoongemaakt. Vervolgens wordt het armatuur getest.

4. Monteren LED armaturen
Doordat de behuizing wordt hergebruikt kunnen de armaturen zonder probleem worden teruggeplaatst op de oude locatie. Vaak is dit binnen een minuut gebeurd. De stekker gaat weer terug in het stopcontact en alles zal in één keer werken.

5. Schoonmaak
Het kan zijn dat er wat stof van de oude armaturen is gevallen. Nadat de TL armaturen in een ruimte zijn omgebouwd en gemonteerd zal de ruimte stofvrij worden gemaakt.

Ook uw verlichting ombouwen en besparen?

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw huidige verlichting en wat dit zou kosten wanneer u de huidige verlichting zou ombouwen? Bereken uw voordeel met onze gratis online tool! Of bekijk eerst de producten waarmee wij uw armaturen kunnen ombouwen.

Neem contact op voor vrijblijvend advies