Alle faq

CE-markering verlichting

CE staat voor ‘Conformité Européenne’ en wordt gebruikt als markering op producten om aan te geven dat het product voldoet aan Europese regelgeving en wetten.

Wat is CE-markering voor verlichting?

CE staat voor ‘Conformité Européenne’ en wordt gebruikt als markering op producten om aan te geven dat het product voldoet aan Europese regelgeving en wetten. Deze regels hebben hoofdzakelijk betrekking op VGM aspecten (veiligheid-gezondheid-milieu). De CE-markering is geen keurmerk.

CE-markering: Europa versus China

Chinese producenten maken ook gebruik van een CE-markering, waarbij deze staat voor ‘Chinese Export’. Deze markering zegt totaal niets over de VGM aspecten van de producten. Het verschil tussen de Chinese en Europese markering is helaas moeilijk te zien. U kunt het verschil zien aan de afstand tussen de ‘C’ en de ‘E’, die duidelijk groter is bij de Europese markering. Daarnaast is de middelste poot van de ‘E’ groter bij de Chinese markering.

CE logo verschil Europa en China

LED verlichting uit China

Aziatische landen zijn marktleider in LED productie, waarbij China de lijst aanvoert. Wanneer verlichting in China wordt geproduceerd zegt dat nog niets over de kwaliteit. Ook de grootste (westerse) verlichtingsproducenten produceren in China. De kwaliteit wordt bepaald door de kwaliteitsnormen die gelden in de fabriek. Deze normen worden regelmatig gecontroleerd door inspecteurs. Het is goed mogelijk dat u verlichtingsproducten uit China heeft, met een Europese CE-markering.

LED verlichting aanpassen / ombouwen

Allereerst moet onderscheid gemaakt worden tussen het totaalproduct (het volledige armatuur) en de componenten. Alle elektronische onderdelen en lichtbron(nen) hebben een eigen CE-markering. Bij het ombouwen van armaturen zoals Lumeco dat doet, worden alle elektronische componenten gedemonteerd en vervangen door nieuwe componenten met een CE-markering.

De certificering van het gehele armatuur vervalt omdat deze gebaseerd is op het ‘oude’ systeem. Het ‘nieuwe’ systeem, een armatuur met LED TL PRO, is getest door een bij de Europese Commissie aangemelde instantie, SGS. De conclusie is dat “…aangepaste verlichtingstoestellen voldoen aan de laagspanningsrichtlijn (2006/95/EG)”. Aangepaste armaturen voldoen ook aan NEN 60598-1. Dit rapport kunt u ook opvragen.

Lumeco neemt de CE-certificering van het gehele armatuur over. Alle onderdelen die in het armatuur zijn toegepast blijven gecertificeerd door de CE-markering van de producenten. Het armatuur wordt voorzien van een nieuw label met CE-markering.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.