Alle faq

Lichtmanagementsysteem

Een lichtmanagementsysteem verlaagt het energieverbruik, verhoogt comfort en gebruiksvriendelijkheid. Lichtmanagement bestaat uit hard- en software die worden toegevoegd aan uw verlichting.

Wat is een lichtmanagementsysteem?

Pas een lichtmanagementsysteem toe en bespaar energie, verhoog het comfort en de gebruiksvriendelijkheid. Lichtmanagement is veel meer dan het gebruik van aanwezigheidsdetectie. U krijgt inzicht in realtime- en historisch energieverbruik en kunt diverse bedienings- en besparingsmogelijkheden toepassen. U kunt kiezen uit drie systemen die de basis kunnen vormen voor uw toekomstige ‘smart building’. Het meest geavanceerde lichtmanagementsysteem is Encelium, ontwikkeld door OSRAM. Zij zijn ook de maker van OSRAM LED verlichting zoals OSRAM lampen.

  • U kunt 65% energiebesparing creëren door het toepassen van LED. Een lichtmanagementsysteem kan daar bovenop nog eens 75% energiebesparing realiseren
  • De technische levensduur van uw verlichting wordt verlengd door een lagere belasting van componenten
  • Sensoren zorgen voor een juiste hoeveelheid licht op het juiste moment
  • Geen lichterverval door CLO (Constant Light Output)
  • Handmatig in- en uitschakelen is niet meer nodig
  • Verlichting tot op werkplekniveau instelbaar en aanpasbaar
  • Verlichtingsscenario’s mogelijk zoals ‘vergadering’ of ‘schoonmaak’
  • Integratie in uw gebouwbeheersysteem
  • Dataverzameling verlichting en 3D Realtime weergave in Polaris 3D (alleen met Encelium)
  • Bestuurbaar in de cloud voor meerdere locaties

Wat is een lichtmanagementsysteem

Lichtmanagement voor ‘Smart Building’

Perfect licht voor professionele werkomgevingen. Licht kan automatisch of handmatig worden ingesteld per lichtbron of scenario. In combinatie met daglicht- en aanwezigheidssensoren realiseert u een energiebesparing van 75% in vergelijking met conventionele systemen. Bekijk ook onderstaande video van OSRAM Encelium.

Positief effect op werknemers

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het juiste licht een positief effect heeft op de biologische klok van mensen. Dit veroorzaakt een beter concentratie vermogen en leidt tot minder fouten. Ons lichtmanagement met bijvoorbeeld Osram LED lampen is hier perfect op ingesteld. Onze LED technologie past zich perfect aan op deze cyclus en is zelfs ook nog individueel per werkplek of scenario instelbaar.

Innovatief lichtmanagementsysteem

Sinds een aantal jaar groeit de vraag naar geavanceerde lichtmanagementsystemen. Lumeco behoorde tot de eerste installateurs die Encelium in Nederland hebben geïnstalleerd, onder andere bij DSM Nederland. Technisch personeel van Lumeco worden door OSRAM getraind in het programmeren en instellen van de software en hardware (commissioning). Hierdoor bespaart u kosten, heeft u een aanspreekpunt gedurende het verduurzamingstraject, en is Lumeco koploper. Overige installateurs zullen altijd een derde partij inhuren voor commissioning. Tegen een aanzienlijk hoog tarief. Bent u installateur en op zoek naar een DALI/Lichtmanagement expert? Neem dan contact op, wij helpen u verder.

Winnaar Lux Award “Control product of the year”

Encelium Wireless, het zeer veilige draadloze lichtmanagementsysteem van OSRAM, overtuigde de jury van de Lux Awards als “Flexibel en krachtig draadloos stuursysteem”. Encelium Wireless is in zijn totaliteit ontworpen als softwaregebaseerd, geïntegreerd lichtmanagementsysteem. Dat dynamisch reageert op veranderende kenmerken van een gebouw door de juiste hoeveelheid licht te verschaffen wanneer dat nodig is. Het is geschikt voor kantoren, industrie, magazijnen, winkels en sporthallen.

Duurzaam en kostenbesparend toegepast

U kunt een lichtmanagementsysteem toepassen in uw huidige armaturen. Stel, uw pand is voorzien van fluorescentie-armaturen (lees: TL en spaarlampen). De armaturen verkeren vaak in goede staat, slechts de elektronica is verouderd en inefficiënt. Door deze armaturen om te bouwen naar LED blijven kosten bespaard en wordt de afvalstroom geminimaliseerd door hergebruik. Bovendien creëert u social return door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die tijdens de installatie de eenvoudige werkzaamheden verrichten onder begeleiding van onze monteurs.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.