WUR - Wageningen University & Research

Bekijk het project van de universiteit en onderzoekscentrum in Wageningen

Situatieschets, het probleem en uitvraag

De Universiteit kampte met veel uitval en defecten van TL-buizen, EVSA’s en sensoren. De designarmaturen hadden een luxe uitstraling en waren te kostbaar om deze te vervangen door nieuwe LED-alternatieven. Bovendien zou het vervangen van de armaturen arbeidsintensief zijn, omdat ze individueel aan een open, betonnen plafond waren bevestigd.

Ondanks diverse proeven met LED Retrofit-producten, bleken deze niet geschikt. Het doel was om energie te besparen, de designarmaturen te hergebruiken en de lichtkwaliteit minimaal op hetzelfde niveau te houden.

 • 3 gebouwen
 • 2.297 armaturen omgebouwd
 • 833 nieuwe armaturen
 • 414 uur sociale werkgelegenheid
 • Jaarlijkse besparing 177.286 kWh
 • Jaarlijkse reductie 81.551 kg CO2

Onze oplossing

Het Radix gebouw is voorzien van LED T5 PRO lichtbronnen met nieuwe lampvoeten en interne bedrading. Daarnaast zijn alle EVSA’s vervangen door OSRAM LED drivers en zijn er verbeterde sensoren geïnstalleerd die daglichttoetreding en aanwezigheid registreren. De armaturen met noodvoorziening zijn ook geüpgraded.

In totaal zijn er 1.300 designarmaturen gedemonteerd, omgebouwd, schoongemaakt en weer teruggeplaatst. De oude elektronische onderdelen en lichtbronnen zijn op een milieuvriendelijke manier afgevoerd.

In de gebouwen Axis en Atlas zijn de TL armaturen omgebouwd naar LED armaturen. Er is gekozen voor LED TL PRO als vervanging. Daarnaast zijn er nieuwe LED panelen en LED downlighters geïnstalleerd.

 • Sonja Nooy

  Locatiemanager – Wageningen University & Research

  Lumeco heeft bij ons 1.300 LED lampen geïnstalleerd. Waar we voorheen werkten onder gelige TL’s, baden we nu in helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra. De uitvoering is voorspoedig verlopen waarbij Lumeco de overlast voor onze laboratoria, kantoren en vergaderzalen tot een minimum wist te beperken.

Bekijk verlichting
die past bij uw klant

Voert u een project uit voor uw klant? Bekijk ons assortiment aan verlichtingsoplossingen.