Universitair ziekenhuis midden Nederland

Bekijk de verduurzaming van het universitaire ziekenhuis.

Situatieschets, het probleem en uitvraag

Dit Universitair Medisch Centrum in Midden-Nederland wilde een aanzienlijke duurzaamheidsimpact creëren door grootschalige verduurzaming van de verlichting. Verschillende ruimtes, waaronder gangen, kantines, parkeergarages en collegezalen, hadden conventionele verlichting.

Het ziekenhuis heeft veel design armaturen en was op zoek naar oplossingen om deze te voorzien van LED verlichting.

 • 399 armaturen omgebouwd
 • 5.018 nieuwe armaturen
 • 1.552 uur sociale werkgelegenheid
 • Jaarlijkse besparing 296.690 kWh
 • Jaarlijkse reductie 245.324 kg CO2

Onze oplossing

Het ziekenhuis heeft in verschillende fases een grootschalige verduurzaming van de verlichting gerealiseerd. Bijna 400 armaturen zijn verduurzaamd met LED PRO producten van Lumeco, waarbij de behuizing van de armaturen is hergebruikt en de oude elektronische componenten zijn vervangen door LED Elektronica.

Daarnaast zijn ruim 5.000 oude TL armaturen volledig vernieuwd. Hiervoor zijn onder andere LED Downlighters, LED Inleg armaturen, LED Lichtlijnen, LED Panelen en IP65 armaturen gebruikt. Er zijn ook diverse armaturen op maat gemaakt vanwege afwijkende maatvoering.

Om extra te besparen en meer comfort te creëren, is er gekozen voor lichtmanagement. De armaturen worden geschakeld met sensoren en bewegingsdetectoren.

Naast sensoren en bewegingsdetectors is een deel van de verlichting voorzien van Tunable White. Met deze biodynamische verlichting wordt het daglichtniveau nagebootst. De kleurtemperatuur kan gedurende de dag veranderen van warm licht naar koud licht en andersom (2700K-6500K).

Enkele kantoorruimtes zijn uitgerust met draadloze verlichting met OSRAM Hubsense. De armaturen, sensoren en schakelaars communiceren draadloos met elkaar, waardoor er geen fysieke koppeling nodig is tussen deze componenten.

 • René Veltman

  Logistiek Manager – Bell Textron

  De ervaringen met de verlichting in het begin waren eigenlijk heel bijzonder. Het licht gaat aan en je hebt een bizarre hoeveelheid licht tot je beschikking. Het bevalt goed en we gaan niet meer terug!

 • Ruben Pleijzier

  Site Facility Manager – DSM Zwolle

  Dit project is een perfect voorbeeld waarin duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij elkaar komen.
  Het concept van Lumeco en de producten die zij aanbieden
  passen daarom perfect bij DSM.

 • Henk Kooiman

  Teamleider – Stichting Cascade / Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

  Na drie projecten te hebben samengewerkt met Lumeco, is er bij een vierde project opnieuw voor Lumeco gekozen. De overtuiging die zij hebben, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid samen gaan, spreekt ons enorm aan.

  Het gehele proces, van de eerste plannen tot aan laatste details, kan er gerekend worden op een deskundig advies en worden de werkzaamheden uitgevoerd door vakkundige en gemotiveerde medewerkers.

 • Thomas Heuschmid

  Bestuurssecretaris/ Senior Beleidsadviseur – Stichting Verderwijs

  Het traject met Lumeco verliep vanaf dag 1 op een soepele en prettige manier. Lumeco wist onze wensen goed te vertalen en het resultaat in de gebouwen is enorm. Leerlingen en medewerkers van Stichting Verderwijs zijn blij met de frisheid die de LED -verlichting in de gebouwen bracht en we zijn weer een grote stap verder op de weg naar verduurzaming.

 • Sonja Nooy

  Locatiemanager – Wageningen University & Research

  Lumeco heeft bij ons 1.300 LED lampen geïnstalleerd. Waar we voorheen werkten onder gelige TL’s, baden we nu in helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra. De uitvoering is voorspoedig verlopen waarbij Lumeco de overlast voor onze laboratoria, kantoren en vergaderzalen tot een minimum wist te beperken.

 • Gerco van de Hoef

  Manager facilitair en logistiek – Plantion

  Wij waren op zoek naar een goede oplossing voor het vervangen van onze traditionele verlichting. Het project is soepel verlopen en heeft het gewenste resultaat opgeleverd. De ruimtes zijn veel beter verlicht wat een positief effect heeft op onze medewerkers en op de presentatie van de bloemen en planten die dagelijks gereed staan voor de veiling.

 • Rob Bracht

  Hoofd Facilitaire zaken/inkoop – Kalsbeek College

  Het Kalsbeek College staat voor maatwerk. Ook als het gaat om de verduurzaming van haar gebouwen. De LED verlichting van Lumeco past hier prima bij!

 • Nico Olsthoorn

  Manager zorg & dienstverlening – Woonzorgcentrum Bosbeek

  Lumeco heeft biodynamische verlichting geïnstalleerd in ons woonzorgcentrum. Het resultaat is zeer bevredigend. Mensen slapen beter, zijn actiever op de dag en daardoor is het dag- en nachtritme prima in balans. De geluiden die we van de bewoners horen is dat ze het fijn vinden om overdag goed en helder licht te hebben.

Bekijk verlichting
die past bij uw klant

Voert u een project uit voor uw klant? Bekijk ons assortiment aan verlichtingsoplossingen.