FlickerFlicker

Download de samenvatting van ‘Flicker’ als PDF-bestand.

Het knipperen van een lichtbron wordt uitgedrukt in Flicker, dat uitgedrukt wordt in een percentage. Een Flicker-waarde hoger dan 35% wordt als hinderlijk ervaren. Onder de 35% wordt het mogelijk niet als hinderlijk ervaren maar heeft dit wel invloed op het menselijk brein. Ons advies is dan ook om uitsluitend lichtbronnen toe te passen met een maximaal percentage van 15%. Recente onderzoeksrapporten hebben aangetoond dat een hoge waarde vaak voorkomt bij LED verlichting die wordt gedimd en het lagere segment LED lichtbronnen.

De geschiedenis van Flicker

In de jaren 90 werden de effecten van Flicker bij conventionele fluorescentie verlichting (lees: TL verlichting) al bevestigd. Flicker heeft een significante invloed op het concentratievermogen en het aantal klachten over gezondheid hoofdpijn, vermoeide ogen, lichtgevoelige epilepsie.

Tijdelijke oplossing

Deze negatieve eigenschap van conventionele verlichting werd ondervangen door het toepassen van elektronische (hoogfrequente) voorschakelapparaten. Het knippereffect was hierdoor geheel verdwenen en is tot de introductie van LED verlichting geen onderwerp van discussie meer geweest. Vanaf het jaar 2010 wordt LED op grote schaal toegepast ter vervanging van fluorescentieverlichting. Weinig mensen weten dat het effect wederom problematisch kan zijn bij LED verlichting.

Flicker TL en LED 

Een overzicht van de percentages van diverse lichtbronnen.Flicker legenda

 

Flicker tabellen

Effecten en gevolgen

flicker effect stroboscopisch

De combinatie van knipperen en het variëren van het lichtniveau van LED lampen kan de volgende negatieve effecten veroorzaken; migraine, hoofdpijn, vermoeide ogen, concentratieverlies, lichtgevoelige epilepsie. Daarnaast kunnen er onveilige situaties ontstaan door stroboscopische effecten bij draaiende en/of heen en weer bewegende machines.

De oorzaak van Flicker

Flicker wordt veroorzaakt door de driver en heeft een technische oorzaak. De driver die de LED lichtbron aanstuurt zorgt ervoor dat wisselspanning (Alternate Current) wordt omgezet in een gelijkspanning (Direct Current).  Dit wordt gedaan door een gelijkrichter. Een gelijkrichter is een elektronische schakeling die een wisselspanning omzet naar een gelijkspanning. De sinusvorm van de wisselspanning moet gestabiliseerd worden in een constante gelijkspanning. Bij het lagere segment LED verlichting wordt vaak een inferieure LED driver toegepast met een niet goed gelijkgerichte spanning, wat resulteert in het Flicker effect.flicker berekening

Het PRO-segment van Lumeco

Het assortiment PRO-producten van Lumeco hebben een Flickerpercentage van minder dan 2,5%. Hierdoor kunnen wij garanderen dat deze eigenschap van verlichting geen negatieve invloed zal hebben op het menselijk brein en/of de gezondheid.

Al deze informatie is ook in .PDF beschikbaar.

Ga naar producten