Alle faq

SDCM

Mac Adam (SDCM) geeft aan in hoeverre er sprake kan zijn van verschil in lichtkleur tussen twee armaturen met eenzelfde lichttemperatuur (Kelvin). Twee identieke armaturen van bijvoorbeeld 3000K, kunnen verschillen in kleurbeleving. De kans hierop kunt u afleiden uit de SDCM.

SDCM bij LED

SDCM staat voor “Standard Deviation of Color Matching” en is ontwikkeld door David L. MacAdam. Het model illustreert de afwijking in kleurkwaliteit/-temperatuur. MacAdam heeft dit model ontwikkeld in de jaren 40. Het model kent 7 ellipsen. Elke ‘ellips’ is als het ware een standaardafwijking. Een lagere ‘ellips’ geeft lagere afwijking aan. Als de verlichting in de eerste ‘ellips’ valt, betekent dit dat de kleur het meest consistent is. Vanaf ellips 3 en 4 is er voor het blote oog kleurverschil te zien. Kleurverschil kan als hinderlijk worden ervaren in binnenomgevingen. Pas daarom uitsluitend armaturen toe met een SDCM van maximaal 3. Voor buitenomgevingen kunnen ook armaturen met een score van 4 of 5 worden toegepast.

Mac Adam Eclips (SDCM)

Kleurtemperatuur en SDCM

De afwijking die met SDCM wordt aangegeven heeft betrekking op de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin (K). Een hoge SDCM (>3) kan als gevolg hebben dat LED producten met eenzelfde kleurtemperatuur, toch anders worden waargenomen.

Stel, u heeft twee armaturen met kleur 3000K maar u ziet toch een kleurverschil. Dit wordt veroorzaakt door een hoge SDCM. Deze afwijking moet in de EU verplicht worden weergegeven in het MacAdam Ellips (SDCM) model en wordt ook wel aangegeven in 1-, 2-, 3- of >4 SDCM. Wanneer de waarde tussen de 0 en de 3 ligt, zal kleurverschil niet worden opgemerkt.

Index voor zichtbaarheid kleurverschil

Alle LED producten moeten in een van de volgende vier categorieën vallen. LED producten van Lumeco hebben een maximale score van 3 (m.u.v. budgetvarianten). Daarom ziet u geen kleurverschil.

SDCM Zichtbaar kleurverschil
1 Geen zichtbaar kleurverschil
2 Verschil alleen zichtbaar met apparatuur
3 Nauwelijks zichtbaar kleurverschil
> 4 Zichtbaar kleurverschil

SDCM verschil

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.