SDCM bij LED

SDCM staat voor “Standard Deviation of Color Matching” en is ontwikkeld door David L. MacAdam. Het is een systeem die de standaardafwijking in Kleurkwaliteit/-temperatuur weergeeft. MacAdam heeft dit model ontwikkeld in de jaren 40. Het model kent 7 ellipsen. Elke ‘ellips’ is als het ware een standaardafwijking. Een lagere ‘ellips’ geeft lagere afwijking aan. Als de verlichting in de eerste ‘ellips’ valt, betekent dit dat de kleur het meest consistent is. Vanaf ellips 3 en 4 is er voor het blote oog kleurverschil te zien.

Kleurtemperatuur en SDCM

mac adam elips

De afwijking SDCM die wordt aangegeven met het model heeft betrekking op de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur is gemeten in graden Kelvin (K) en geeft aan welke kleur de LED lichtbron heeft. Het kan door de afwijking voorkomen dat een LED met een kleurtemperatuur van 3000K toch anders wordt waargenomen. Een mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld verschillende fabrikanten. Stel u heeft twee armaturen met kleur 3000K maar u ziet toch een kleurverschil. Dit wordt veroorzaakt door de SDCM, de kleur kan dan toch afwijken van de gemeten temperatuur. Deze afwijking moet in de EU verplicht worden weergegeven in het MacAdam Ellips (SDCM) model en wordt ook wel aangegeven in 1-, 2-, 3- of >4 SDCM.

sdcm

Lage SDCM betekent minder kleurverschil

Wanneer de SDCM tussen de 0 en de 3 zit, zal het kleurverschil niet worden opgemerkt. Op het moment dat een wit oppervlak wordt belicht, kan er kleurverschil waargenomen worden als de SDCM te hoog is. Daarom is het voor u belangrijk om verlichting te kiezen met een SDCM < 3 zodat er geen kleurverschil met het blote oog wordt waargenomen.

SDCM Index

Alle LED producten moeten in een van de volgende vier categorieën vallen.

Zichtbaar kleurverschil
1 SDCMGeen zichtbaar kleurverschil
2 SDCMVerschil alleen zichtbaar met apparatuur
3 SDCMNauwelijks zichtbaar kleurverschil
> 4 SDCMZichtbaar kleurverschil

.

SDCM producten Lumeco

LED-producten van Lumeco vallen altijd binnen de SDCM < 3. Daarom zult u geen kleurverschil in de verschillende armaturen merken. Neem snel een kijkje in ons assortiment LED-producten.

Ga naar producten