Alle faq

IK-waarde

Let op de IK-waarde wanneer uw armaturen bestendig (lees: slagvast) moeten zijn tegen schokken. De IK-waarde wordt weergegeven in een schaal van 0 tot en met 10 waarbij 0 geen bescherming biedt.

Slagvastigheid

Wanneer uw armaturen bestendig (lees: slagvast) moeten zijn tegen schokken, dient u te letten op de IK-waarde. Dit wordt weergegeven in een schaal van 0 – 10, waarbij 0 geen bescherming biedt.

IK waarde verlichting

IK-waarde voor verlichtingsproducten

De IK-waarde is anders dan de IP-waarde. Bij de IP-waarde draait het om de bescherming van de elektronica tegen materialen, voorwerpen, stof en vocht. De IK-waarde wordt sinds 1995 los gebruikt van de IP-waarde. In het verleden werd achter de IP-waarde een extra cijfer vermeld die als IK-waarde diende.

De K-waarde staat voor ‘kinetisch’. De K-waarde geeft aan in hoeverre de armaturen beschermd zijn tegen de impact van kinetische energie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een klap van een hamer. ‘Beschermd’ betekent hierbij; onder impact onbeschadigd en operationeel blijven van het armatuur. Vervorming van behuizing of reflector is mogelijk.

Overzicht IK-waarde

IK-waarde Bestendig tegen weerstand (in Joule)
IK00 Geen weerstand
IK01 Weerstand tegen schokken tot 0,15J
IK02 Weerstand tegen schokken tot 0,2J
(open armatuur)
IK03 Weerstand tegen schokken tot 0,35J
(armatuur met Acrylaat afscherming)
IK04 Weerstand tegen schokken tot 0,5J
IK05 Weerstand tegen schokken tot 0,7J
(open armatuur met versterkte optiek, bijvoorbeeld een raster)
IK06 Weerstand tegen schokken tot 1J
IK07 Weerstand tegen schokken tot 2J
IK08 Weerstand tegen schokken tot 5J
(armatuur met polycarbonaat of gehard glas afscherming)
IK09 Weerstand tegen schokken tot 10J
IK10 Weerstand tegen schokken tot 20J
(versterkt armatuur dat als vandaalbestendig wordt geïnterpreteerd)

 

Vandaalbestendig

Het komt voor dat armaturen specifiek gekozen worden, omdat zij vandaalbestendig moeten zijn. Om dit te bepalen wordt vaak de IK-waarde geraadpleegd. Ondanks dat de IK-waarde en de mate van vandaalbestendigheid vaak samengaan, geeft het alleen inzicht in de weerstand tegen schokken. Het SKG-keurmerk is ontwikkeld voor vandaalbestendigheid. Niet alle lichtmerken gebruiken dit keurmerk en daardoor wordt de IK10 (hoogste waarde) vaak gebruikt om de vandaalbestendigheid weer te geven.

Bent u op zoek naar een specifiek armatuur met een bepaalde IK-waarde?

Neem vrijblijvend contact op en laat u adviseren over het verduurzamen van uw bedrijfspand.