Wat is een daglichtsensor?
Een daglichtsensor meet hoeveel daglicht een ruimte binnenkomt. Op basis daarvan regelt het systeem automatisch de lichtsterkte van de verlichting. Het lichtniveau in een ruimte blijft daardoor constant op het gewenste niveau branden. Zo voorkomt u onnodig energieverbruik en maakt u optimaal gebruik van het daglicht.
Hoe werkt een daglichtsensor?
Een daglichtsensor meet voortdurend de hoeveelheid binnenkomend daglicht. Zodra het natuurlijke licht toeneemt, dimt het systeem de LED verlichting automatisch. Daalt de hoeveelheid daglicht, dan verhoogt de daglichtregeling de verlichting weer naar het gewenste niveau. Zo blijft de verlichting branden op de gewenste luxwaarde.
Constante lichtsterkte
Lux geeft aan hoeveel licht er op een oppervlak terechtkomt. Hoe hoger de luxwaarde, hoe meer licht er op een bepaalde oppervlakte schijnt. Voor elke ruimte gelden in Europa vaste normen. Een werkplek moet bijvoorbeeld minimaal 500 lux hebben. Een daglichtsensor houdt deze lux waarde constant op hetzelfde niveau. Bij weinig daglicht verhoogt het systeem de lichtsterkte en bij te veel daglicht dimt de verlichting.
Waarom daglichtregeling?
Met een daglichtsensor haalt u meer uit natuurlijk licht en verlaagt u het energieverbruik.
- Energiebesparing: Verlichting brandt niet constant op vol vermogen. Dat verlaagt het energieverbruik én de kosten.
- Comfort: Daglichtregeling zorgt voor een constante lichtsterkte. De hoeveelheid licht op een oppervlakte (lux) blijft binnen de NEN-normen. Zo heeft uw werkplek bijvoorbeeld altijd 500 lux.
- Gebruiksgemak: Met daglichtafhankelijke verlichting hoeft niemand handmatig te dimmen. Altijd het juiste licht, automatisch geregeld.
- Levensduur: Minder branduren zorgen ervoor dat armaturen langer mee gaan. Dat betekent minder onderhoud en lagere kosten.
Daglichtafhankelijke verlichting in verschillende situaties
Een daglichtsensor past zich aan elke situatie aan. Van kantoor tot klaslokaal en zorginstelling, daglichtregeling is geschikt voor veel uiteenlopende situaties.
- Kantoor: Verhoog het comfort van medewerkers. In het Provinciehuis Utrecht installeerden we meer dan 1.000 daglicht- en aanwezigheidssensoren. De verlichting dimt automatisch en schakelt in bij aanwezigheid.
- Onderwijs: Altijd voldoende licht voor leerlingen en docenten. Bij het DaVinci College in Dordrecht zorgt daglichtregeling voor constante 500 lux. Dit sluit aan op het Programma van Eisen ‘Frisse Scholen’ van de rijksoverheid.
- Zorg: Daglichtafhankelijke verlichting vergroot comfort voor patiënten, bezoekers en personeel. Sensoren in combinatie met biodynamische verlichting verbetert het comfort nog verder. Ook de lichtkleur past zich aan het dagritme aan.
Advies over LED sensoren
De juiste lichtregeling hangt af van de ruimte, werkzaamheden en hoeveelheid daglicht. Lumeco helpt bij het kiezen van de juiste oplossing. Samen analyseren we uw situatie en bepalen we of een daglichtsensor geschikt is voor uw situatie. Wilt u weten hoe u daglichtafhankelijke verlichting slim inzet? Vraag vrijblijvend advies aan. Wij denken graag met u mee.