Alle faq

Circulaire verlichting

Circulaire verlichting gaat veel verder dan armaturen leasen of in een aantal termijnen afbetalen. Leer meer over onze strategieën op het gebied van circulaire verlichting.

Circulaire verlichting bij Lumeco

Het begon allemaal toen Thomas Rau aan Philips vroeg om licht in plaats van lampen voor Schiphol, ook wel light as a service genoemd. Inmiddels is een hoop veranderd en is de definitie van circulaire verlichting meeromvattend. Zowel vanuit het duurzame als het financiële aspect liggen veel meer kansen binnen de circulaire economie. Verlichting leasen is wat ons betreft niet circulair genoeg. Circulaire verlichting komt op diverse manieren tot uiting, overkoepelend hanteren wij 6 strategieën voor het productassortiment en diensten.

1. Hergebruik armaturen (Refurbish)

Daar waar anderen kiezen en inzetten op nieuwe verlichtingsarmaturen zien wij altijd kansen voor hergebruik van bestaande armaturen. Met het vervangen van een aantal componenten zijn de armaturen weer in een uitstekende staat te krijgen.

Verlichtingsarmaturen zijn hoofdzakelijk gemaakt van kunststof en/of metaal en gaan decennia mee, meestal is slechts de elektronica verouderd. Daarom is het vaak onnodig het gehele armatuur te vervangen. Door om te bouwen in plaats van volledig te vervangen blijven een hoop afval en kosten bespaard.

In 2016 en 2019 is Lumeco met deze eigen ‘ombouwoplossingen’ verkozen tot het meest innovatieve verlichtingsbedrijf in Nederland (KVK Innovatietop 100).

2. Modulaire producten (Repair)

Lumeco heeft een eigen assortiment met verlichtingsproducten ontwikkeld die modulair zijn opgebouwd. Dit houdt in dat eindproducten bestaan uit afzonderlijk vervangbare componenten. Dit geeft de mogelijkheid tot het upgraden en repareren van desbetreffende componenten bij een defect of mogelijke technische upgrade.

Het resultaat van modulaire verlichtingsproducten is een aanzienlijke besparing in grondstofverbruik en kosten.

3. Maximale levensduur (Reduce)

De ervaring van Lumeco is dat de potentiële technische levensduur van LED verlichting vaak niet optimaal wordt benut.

De twee belangrijkste factoren voor een lange levensduur zijn kwalitatief hoogwaardige componenten en beheersen van de warmteontwikkeling.

Eindproducten bij Lumeco zijn altijd voorzien van externe LED drivers én daarnaast worden de LED strips bewust lager belast dan de maximale belasting. In combinatie met het juiste koellichaam resulteert dit in een optimale warmtehuishouding en een levensduur van minimaal 100.000 uur.

Armaturen, omgebouwd met LED PRO oplossingen, bestaan voor ongeveer 95% uit gerecycled materiaal.

Veel producten worden geproduceerd met een prijsfocus, zoals een LED buis met interne driver, ook wel Retrofit genoemd. Doordat de LED Driver en de LED strip bij elkaar in een kunststof buis zijn geplaatst, ontstaat een te hoge temperatuur in de buis die de levensduur van de LED’s verkort en de kans op storingen vergroot. Zeker voor professioneel gebruik raden wij het gebruik van deze producten altijd af.

De LED TL PRO heeft in plaats van een interne driver een aluminium koelelement, waardoor de LED temperatuur wordt verlaagd. Daarnaast worden alle LED producten van Lumeco bewust lager belast voor een langere levensduur. Hierdoor hebben nagenoeg alle verlichtingsoplossingen van Lumeco een verwachte levensduur van minimaal 100.000 uur.

4. Géén LED retrofit (Refuse)

LED retrofit is door fabrikanten ontwikkeld als ‘quick’ win oplossing. Het is een kwestie van de TL buis vervangen door LED. Dit is de snelste en goedkoopste manier om over te stappen van TL naar LED.

Het TL armatuur blijft voorzien van de huidige elektronica, in sommige gevallen wordt slechts de starter vervangen door een LED starter. De TL buis wordt vervangen door een LED TL buis die voorzien is van interne elektronica.

Voor verlichtingssituaties met een laag aantal branduren en waar weinig eisen worden gesteld aan de kwaliteit van verlichting, zoals de particuliere markt, is dit een prima oplossing. Voor professionele toepassingen zijn deze producten niet geschikt. Lumeco verkoopt dan ook géén retrofitproducten.

5. Nieuw leven voor TL (Re-use)

Gebruikte TL buizen van klanten worden ingezameld en verwerkt tot LED Designarmaturen. Deze armaturen zijn te koop als eye-catcher en worden met de hand gemaakt bij een partner die grotendeels werkplekken biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat deze armaturen met de hand worden gemaakt is maatwerk ook mogelijk. Zoals diverse lichtkleuren of gekleurde accenten en bekabeling.

6. Reststromen (Recycle)

Karton: Bij Lumeco gebruiken we alleen karton als verpakkingsmateriaal, dit wordt apart verzameld en door Netwerk NV afgevoerd. Zij sorteren deze reststroom in bewerkingsbedrijf KoreNet. Vanzelfsprekend wordt het karton verwerkt en daarna opnieuw gebruikt.

Lichtbronnen: De overgebleven fluorescentie buizen en armaturen worden gerecycled door de organisatie WeCycle. Met elektrische bussen worden de materialen bij Lumeco opgehaald en vanuit daar verder verwerkt. Lichtbronnen worden gebruikt als design armatuur of worden voor 99% gerecycled.

Metalen: AM recycling is onze verwerker voor de reststroom anders dan karton en fluorescentieverlichting, namelijk ijzer. Dit wordt omgesmolten en komt opnieuw in het proces. AM recycling brengt jaarlijks een duurzaamheidsverslag uit dat openbaar toegankelijk is via hun website.

Circulaire verlichting met Light as a service (LAAS)

‘Voorzien in de behoefte van de gebruiker zonder dat die fysieke producten moet aanschaffen.’

U krijgt geen lampen, maar licht. U betaalt voor het gebruik, niet voor het bezit. Kies uit 3 pakketten circulaire verlichting met verschillen in besparing, comfort, gebruiksvriendelijkheid en service en onderhoud.

LED leasen is niet circulair (genoeg)

Net zoals met de term duurzaam wordt gestrooid, wordt nu ook circulair te snel gebruikt. Het light as a service concept is weliswaar onderdeel van een circulaire economie, maar is opzichzelfstaand veel te beperkt. Veel verlichtingsbedrijven noemen het leasen van verlichting circulair. Circulair gaat wat ons betreft veel verder.

Circulaire verlichting

Wie gingen u voor?

Verschillende opdrachtgevers voorzien wij van circulaire verlichting. Onder andere PriceWaterhouseCoopers (PwC) en de Gemeente Amsterdam gingen u voor.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Wilt u weten hoe u circulaire verlichting kunt toepassen in uw bedrijfspand? Neem vrijblijvend contact op voor advies.