Circulaire verlichting bij LumecoCirculaire verlichting

Download de samenvatting van ‘Circulaire verlichting’ als PDF-bestand.

Het begon allemaal toen Thomas Rau aan Philips vroeg om licht in plaats van lampen voor Schiphol, ook wel light as a service genoemd. Inmiddels is een hoop veranderd en is de definitie van circulaire verlichting meeromvattend. Zowel vanuit het duurzame als het financiële aspect liggen veel meer kansen binnen de circulaire economie. Verlichting leasen is wat ons betreft niet circulair genoeg. Circulair komt op diverse manieren tot uiting, overkoepelend hanteren wij 4 strategieën voor het productassortiment en diensten.

Circulaire verlichting – 4 strategieën

 • Remanufacture
  ‘Een armatuur ombouwen/renoveren naar op zijn minst de oorspronkelijke staat, met een garantie die beter is dan van een volledig nieuw armatuur.’

Zijn uw armaturen visueel in herbruikbare staat? Verduurzaam deze dan met PRO ombouwproducten. We hergebruiken de behuizing en de oude componenten worden milieuvriendelijk gescheiden en gerecycled. Het eindresultaat is een LED armatuur met nieuwe CE-markering, 100.000 uur levensduur en 7 jaar garantie.

 • Modulaire verlichting (Repair & upgrade)
  ‘De mogelijkheid creëren om producten te repareren en te upgraden door modulair ontwerp. Alle componenten moeten afzonderlijk vervangbaar zijn.’

Wanneer een armatuur uitvalt, vervangen we het defecte component. Denk hierbij aan de LED strip, kap/afscherming, behuizing, bekabeling, driver en bijvoorbeeld sensoren. Dit noemen wij modulaire verlichting.

 • Product life extension
  ‘Verlenging van de technische levensduur door een serie van onderhoudsmomenten met als doel de levensduur te verlengen door onderhoud, reparatie, technische upgrades of door een combinatie van deze.’

Deze strategie ligt in het verlengde van Repair & upgrade. We gebruiken externe drivers en uitsluitend kwaliteitscomponenten. Hierdoor verlengen we de levensduur aanzienlijk.

 • Light as a service
  ‘Voorzien in de behoefte van de gebruiker zonder dat die fysieke producten moet aanschaffen. ‘

U krijgt geen lampen, maar licht. U betaalt voor het gebruik, niet voor het bezit. Naast een ‘abonnement’ op verlichting onderhouden we uw verlichting.

LED leasen is niet circulair (genoeg)

Net zoals met de term duurzaam wordt gestrooid, wordt nu ook circulair te snel gebruikt. Het light as a service concept is weliswaar onderdeel van een circulaire economie, maar is opzichzelfstaand veel te beperkt. Veel verlichtingsbedrijven noemen het leasen van verlichting circulair. Circulair gaat wat ons betreft veel verder. Light as a service bij Lumeco wordt beknopt samengevat in onderstaande afbeelding.

Circulaire verlichting

Wie gingen u voor?

Op het moment voorzien wij PriceWaterhouseCoopers (PwC) van circulaire verlichting. Voor de gemeente Amsterdam hebben we de Piet Heingarage voorzien van circulaire verlichting, dit project is in januari 2019 opgeleverd.

Wilt u ook geen lampen maar licht? Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek!

Ga naar producten