Alle faq

LED Paneel

De moderne versie van een armatuur met TL buizen: een LED paneel. Online ziet u door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod. Voorkom miskoop en let op een aantal kwaliteitskenmerken. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een LED paneel?

Veel kwaliteitskenmerken zijn vrij technisch, denk aan de Powerfactor of UGR. Deze zijn te vinden in de technische specificaties maar moeilijk te interpreteren of te vergelijken als leek. Naast deze specificaties zijn er ook een aantal factoren die makkelijk zijn te vinden en te vergelijken.

LED driver

De LED driver is bepalend voor de kwaliteit van uw LED verlichting. Zonder kwalitatieve driver, geen betrouwbaar lichtsysteem. De driver kan intern en extern zijn geplaatst. Omdat een LED paneel een (dun) gesloten systeem is, kan warmte slecht worden afgevoerd. Kies daarom voor een LED paneel met een externe driver. De levensduur wordt gemaximaliseerd en de kans op storingen en uitval geminimaliseerd.

Levensduur LED Paneel

Een gemiddelde LED haalt gemakkelijk een levensduur van 50.000+ uur. De levensduur van een LED systeem wordt voornamelijk bepaald door de driver en de warmtehuishouding in het armatuur. Bij een vermelde levensduur van minder dan 50.000 uur kunt u dus vraagtekens zetten bij de kwaliteit.

Garantie LED Paneel

Door de lange levensduur is een garantie van minder dan 5 jaar onaanvaardbaar. Maak daarom altijd de keuze voor een minimale garantie van 5 jaar.

Koeling

Elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen slecht tegen warmte. Warmteafvoer, ofwel koeling is een belangrijk kwaliteitskenmerk. Kies voor een LED paneel met aluminium behuizing, zodat de warmte goed wordt afgevoerd.

Efficiëntie LED Paneel

De hoeveelheid licht (uitgedrukt in lumen) dat een LED produceert per Watt (verbruik) wordt weergeven als systeemefficiëntie. Een efficiëntie, lager dan 100, betekent vaak dat er een oudere generatie LED’s is toegepast.

Alternatief: hergebruik uw TL armaturen

De behuizing van TL verlichtingsarmaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. Vanuit ecologisch én economisch perspectief is het zonde dat deze armaturen in zijn geheel worden vervangen door LED armaturen. De armaturen zijn vaak in goede staat, slechts de elektronica is verouderd. Overweeg daarom altijd de optie uw TL armaturen om te bouwen naar LED, beter voor het milieu en aanzienlijk voordeliger.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem contact op voor een vrijblijvend advies over het verduurzamen verlichting in uw bedrijfspand.