Lichtrendement – Lumen/Watt verhouding

Download de samenvatting van ‘Lumen/Watt-verhouding’ als PDF-bestand.

De lichthoeveelheid die een lichtbron uitstraalt wordt het aantal lumen genoemd. Een lichtbron heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om lumen uit te stralen. Die energie wordt weergegeven in een aantal Watt. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik. Een hoger wattage staat niet gelijk aan een hoger aantal lumen. De efficiëntie bepaald namelijk hoe zuinig een bepaalde lichtbron is. De efficiëntie wordt berekend door middel van de Lumen/Watt-verhouding.

Efficiëntie van lichtbron

De Lumen/Watt-verhouding bepaalt of een lichtbron efficiënt met de energie omgaat. Hoe hoger het getal van deze verhouding, hoe efficiënter de lichtbron met de energie omgaat. De minst efficiënte lichtbron is de gloeilamp met 15 lumen per Watt. LED verlichting is de laatst ontwikkelde, en tevens de meest efficiënte lichttechniek. De komende jaren zal de efficiëntie van LED alleen maar toenemen. De huidige LED verlichting levert tussen de 110 en 190 lumen per Watt. Hoe zwaarder een LED wordt belast (Watt), hoe inefficiënter de LED wordt.

Lumen/Watt verhouding van LED of armatuur?

In de LED branche wordt de lm/W-verhouding inconsistent gebruikt. De ene fabrikant vermeld de verhouding van de LED in het armatuur, de ander van het complete armatuur. De verhouding van de LED ligt altijd hoger dan die van het armatuur. In de praktijk wordt het rendement lager door overige onderdelen van een armatuur. De driver, behuizing, roosters, afschermingen, etc. hebben hier invloed op. Als de lm/W van de LED wordt gecommuniceerd lijkt het armatuur op papier efficient terwijl dit in werkelijkheid minder is. Lumeco communiceert altijd de lm/W-verhouding van het complete armatuur.

Lumen (lichtrendement) van een lichtbron

Een overzicht van de meest voorkomende lichtbronnen met daarbij de lm/W-verhouding.

LichtbronLumen per watt
gloeilamp15
halogeen20
spaarlamp60
TL buis (T8)70
TL buis (T5)100
LED TL120
LED COB130
LED Disc135
LED T5 PRO Gen.2160
LED TL PRO Gen.2160
LED T5 PRO Gen.III175
LED TL PRO Gen.III175

 

Ga naar producten