Alle faq

Lumen/Watt-verhouding

Lichthoeveelheid wordt weergegeven in aantal lumen (lm). De hoeveelheid energie die wordt gebruikt om lumen te produceren wordt weergegeven in Watt (W). Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik. Maar een hoger wattage staat niet gelijk aan een hoger aantal lumen. De efficientie (lees: lumen/Watt-verhouding) is namelijk van belang.

Lumen/Watt-verhouding (lichtrendement)

De lichthoeveelheid die een lichtbron uitstraalt wordt het aantal lumen genoemd. Een lichtbron heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om lumen uit te stralen. Die energie wordt weergegeven in aantal Watt. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik. Een hoger wattage staat niet gelijk aan een hoger aantal lumen. De efficiëntie bepaalt namelijk hoe zuinig een bepaalde lichtbron is. De efficiëntie wordt berekend door middel van de Lumen/Watt-verhouding.

Lumen/watt verhouding

Efficiëntie van lichtbron

De Lumen/Watt-verhouding bepaalt of een lichtbron efficiënt met de energie omgaat. Hoe hoger het getal van deze verhouding, hoe efficiënter de lichtbron met de energie omgaat. De minst efficiënte lichtbron is de gloeilamp met 15 lumen per Watt. LED verlichting is de laatst ontwikkelde, en tevens de meest efficiënte lichttechniek. De komende jaren zal de efficiëntie van LED alleen maar toenemen. De huidige LED verlichting levert tussen de 110 en 190 lumen per Watt. Hoe zwaarder een LED wordt belast (Watt), hoe inefficiënter de LED wordt.

Lumen/Watt verhouding van LED of armatuur?

In de LED branche wordt de Lumen/Watt-verhouding inconsistent gebruikt. Één fabrikant zal de verhouding van de LED in het armatuur vermelden, terwijl de ander de verhouding van het complete armatuur vermeld. De verhouding van de LED ligt altijd hoger dan die van het armatuur. In de praktijk wordt het rendement lager door overige onderdelen van een armatuur. De driver, behuizing, roosters, afschermingen, etc. hebben hier invloed op. Als de lumen/Watt-verhouding van de LED wordt gecommuniceerd lijkt het armatuur op papier efficiënt terwijl dit in werkelijkheid minder is. Lumeco communiceert altijd de lumen/Watt-verhouding van het complete armatuur.

Lumen/Watt-verhouding (lichtrendement) van een lichtbron

Een overzicht van de meest voorkomende lichtbronnen met daarbij de lm/W-verhouding.

Lichtbron Lumen per Watt
Gloeilamp 15
Halogeen 20
Spaarlamp 60
TL buis (T8) 70
TL buis (T5) 100
LED TL 110
LED PL PRO 115
LED T5 PRO 210
LED TL PRO 210

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.