Alle faq

DALI LED verlichting

Overweegt u een lichtmanagement aan te schaffen? DALI is een gestandaardiseerd verlichtingsprotocol waarmee u uw gebouw ‘smart’ maakt. Kies voor een DALI systeem.

DALI verlichting als handelsmerk

De DiiA (Digital Illumination Interface Alliance) certificeert verlichtingsproducten met een DALI handelsmerk sinds 9 juni 2017. Verlichtingsproducten met een DALI logo kunnen als een netwerk met elkaar communiceren en staan bekend als betrouwbaar.

Voordelen van DALI verlichting

Met DALI verlichting kiest u voor ‘slimme’ verlichting. De voordelen zijn te verdelen in drie categorieën;

  • Maximaliseren energiebesparing door verlichting automatisch uit te schakelen of te dimmen.
  • Verhogen van het comfort door bijvoorbeeld het dimmen bij veel daglichttoetreding en Tunable White.
  • Maximaal gebruiksgemak door centrale aansturing en DALI verlichtingssensoren die beweging detecteren. Het systeem schakelt en dimt automatisch zonder dat u een knop hoeft aan te raken.

Voordelen DALI verlichting

Merk- en techniek onafhankelijk

U kunt DALI verlichting van verschillende merknamen (bv. Philips en OSRAM) of technieken (bv. TL en LED) combineren. Dat komt doordat alle technische specificaties zijn gestandaardiseerd (in IEC 62386 & IEC 60929) zodat verlichtingsproducenten DALI producten kunnen produceren wanneer zij zich aansluiten bij de DiiA. Echter, adviseren wij een systeem van één producent te kiezen en geen merken te combineren. Kies voor een DALI systeem.

Gebouwbeheer- en DALI systeem

Een DALI systeem is geen gebouwbeheersysteem, maar een subsysteem. Dat betekent dat DALI verlichting vaak een onderdeel is van een gebouwbeheersysteem. De meer geavanceerde lichtmanagementsystemen (lees: DALI PRO en Encelium) kunnen feilloos geïntegreerd worden in uw huidige gebouwbeheersysteem.

DALI verlichting programmeren en inbedrijfstelling

DALI systeem uitleg: DALI kan overkomen als een ingewikkeld begrip. U kunt DALI het beste beschouwen als software. Dat betekent dat het systeem ingeregeld en geprogrammeerd moet worden. In de verlichtingsbranche noemt men dit ‘commissioning’, de Engelse vertaling van inbedrijfstelling. Een lichtmanagementsysteem met DALI verlichting maakt de installatie complexer. Hierdoor zal u vaak een derde partij moeten inhuren voor de inbedrijfstelling van DALI. Lumeco houdt zich al jaren actief bezig met DALI. Bij Lumeco hebben wij zelf DALI experts in huis die diverse specialistische cursussen en trainingen hebben gevolgd. Neem contact op om een programmeur in te schakelen.

Op zoek naar een DALI programmeur?

 

DALI LED Producten en DALI 2.0

Er komt steeds meer DALI verlichting op de markt. Op het moment worden er steeds meer DALI 2.0 producten geproduceerd. Deze kennen nieuwe functionaliteiten zoals het meten van de temperatuur in armaturen (belangrijk voor levensduur) en de integratie van halogeen. Vraag naar de mogelijkheden van een DALI systeem.

Advies over DALI verlichting voor uw bedrijfspand?

Wanneer u niet bekend bent met DALI verlichting kan het totaal aan informatie overweldigend overkomen. Wilt u weten wat DALI en lichtmanagement voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.