LED dimmen

LED verlichting is zeer geschikt om te dimmen. Een misverstand is dat LED daarom per definitie dimbaar is. Niet de LED’s maar de LED driver bepaalt of uw verlichting gedimd kan worden. LED verlichtingssystemen bestaan altijd minimaal uit deze twee componenten (LED’s en LED driver). Daarnaast zijn er twee verschijningsvormen. LED met interne driver (refrofit) of met een externe driver. Bij retrofit zit de driver verwerkt in het LED product en is daarom meestal niet zichtbaar (meer informatie). Wilt u LED verlichting dimmen, bent u dus afhankelijk van de toegepaste driver.

Voordelen van LED dimmen

Er zijn verschillende redenen om de verlichting te willen dimmen. De meest voorkomende redenen zijn;

  • Regelbare lichthoeveelheid : meer of minder licht
  • Lager energieverbruik : minder licht betekent een lager verbruik
  • Verlengen van de levensduur : een lagere belasting van de LED betekent een langere levensduur.

Op welke manieren kan LED worden gedimd?

U kunt op verschillende manieren LED dimmen. Dimbare LED systemen zijn te classificeren in 3 categorieën: handmatig, semiautomatisch, automatisch (vooraf geprogrammeerd).

Handmatig
De meest bekende manier is het dimmen door middel van een dimschakelaar, waarbij de draaiknop de meest bekende is. Deze manier van dimmen wordt vaak toegepast in woningen.

Semiautomatisch
Onder semiautomatisch wordt een combinatie van een dimschakelaar, uitgebreid met ‘real-time’ dimmen verstaan. Afhankelijk van een variabele wordt automatisch door de LED driver bepaald of de verlichting moet dimmen. Een voorbeeld is daglichtregeling. De verlichting is dan voorzien van een optische sensor en meet constant de luxwaarde in een omgeving. Vanaf een bepaalde luxwaarde zal de verlichting worden gedimd. Daarnaast kan de verlichting dan ook handmatig worden gedimd.

Automatisch
LED verlichting kan automatisch worden gedimd door een vooraf geprogrammeerde dimregeling door middel van software. Het DALI systeem is hiervan een perfect voorbeeld. DALI is een uitgebreid softwaresysteem waarbij nagenoeg alles, met betrekking tot verlichting, vooraf kan worden ingesteld. Denk hierbij aan het dimmen op bepaalde tijdstippen, dimmen bij geen aanwezigheid, dimmen bij veel daglicht etc.

Dimmen is niet zo eenvoudig als het lijkt

De techniek achter dimmen is voor een leek erg complex. De twee technieken die veelal worden toegepast om LED te dimmen zijn ‘Pulsbreedte Modulatie’ (PWM) en ‘Amplitude modulatie’(AM).

Pulsbreedte Modulatie
Bij Pulsbreedte Modulatie wordt het signaal wat naar de LED wordt gestuurd iedere keer een bepaalde tijd onderbroken. Hoe langer en vaker de onderbreking van het signaal hoe meer de LED dimt.

 

led dimmen pulsmodulatie

 

Amplitude Modulatie
Bij Amplitude Modulatie wordt de hoogte van de stroom (amplitude) naar beneden ingesteld. Doordat een lagere stroom aan de LED wordt aangeboden zal deze minder worden belast en daardoor minder licht geven.

led dimmen amplitudemodulatie

Goedkoop LED dimmen bestaat niet

Kwaliteit van componenten is de belangrijkste voorwaarde voor een storingsvrije dimfunctie op uw verlichting. Laat u adviseren door een expert. Aan het kunnen dimmen van verlichting hangen ook altijd kosten. Hoe complexer het product, hoe hoger de kosten. Laat u niet misleiden door goedkope dimregelingen. Goedkoop dimmen bestaat niet.

Ga naar producten