LED driver

LED’s geven licht doordat er een elektrische stroom onder een spanning doorheen wordt gestuurd. De hoeveelheid stroomtoevoer en spanning wordt geregeld door een driver. De kwaliteit van de LED driver is doorslaggevend voor de kwaliteit van uw LED verlichtingssysteem.

LED is een andere techniek TL
In een standaard situatie wordt TL verlichting via een transformator direct aangesloten op 230V wisselspanning (AC). In een situatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een transformator betekent dit een spanningswissel van 50 keer per seconde (50Hz). LED daarentegen kent geen Hz. LED werkt op gelijkspanning 4-24V (DC).

Kwaliteit van LED driver

Intern of extern
Elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen niet goed tegen een te hoge temperatuur. Hoe hoger de temperatuur die wordt gecreëerd, hoe korter de levensduur van het systeem wordt. Op dit moment hebben de meeste LED lampen of LED buizen een interne driver. Het nadeel van dit systeem is dat de warmte niet of nauwelijks kan worden afgevoerd waardoor de levensduur aanzienlijk korter is dan wordt vermeld. LED verlichting met externe driver (buiten de lichtbron, in het armatuur) hebben een aanzienlijk langere levensduur. De LED TL PRO heeft een levensduur van 100.000 uur. Een ander voordeel is dat bij een storing of defect niet het hele LED systeem vervangen hoeft te worden maar slechts de driver of de LED buis. Een defecte LED buis met interne driver wordt weggegooid inclusief driver, met extra kosten en milieuvervuiling tot gevolg.

Flicker
Een andere negatieve eigenschap van interne elektronica, die vaak bewust niet wordt gecommuniceerd,  is Flicker. De combinatie van knipperen en het variëren van het lichtniveau van LED lampen kan de volgende negatieve effecten veroorzaken; migraine, hoofdpijn, vermoeide ogen, concentratieverlies, lichtgevoelige epilepsie. Daarnaast kunnen er onveilige situaties ontstaan door stroboscopische effecten bij draaiende en/of heen en weer bewegende machines. De externe Osram drivers die wij toepassen kennen een flicker van gemiddeld 2,5%. Dat bekent dat de verlichting geen negatieve effecten op mens en dier zal hebben.

ledretrofit

Power factor (Pf)
De powerfactor geeft aan in hoeverre de verbruiker (in dit geval een LED driver) efficiënt stroom verbruikt. Bij elektronische apparatuur is er altijd sprake van een bepaalde blindstroom. Simpel gezegd betekent dat ‘verloren’ stroom. Een powerfactor van 1 betekent geen verlies. In de praktijk is dit onmogelijk. Des te dichter bij de 1, des te minder stroomverlies. Apparatuur met een lage power factor (<0,9) kan zelfs gevaarlijk zijn. Door de hoeveelheid blindstroom kunnen groepenkasten overhit raken met grote problemen als gevolg.

Levensduur
Een stabiele en betrouwbare LED driver is essentieel. Veel LED drivers, voornamelijk drivers vanuit China, die niet geproduceerd zijn onder Europese normen en toezicht, zijn helaas kwalitatief ver onder de maat. Lees ook meer over de CE-markering wat kan staan voor ‘Chinese-Export. Om de kwaliteit te waarborgen is het verstandig te kiezen voor LED drivers van een A-merk (Osram of Philips).  Dit zijn LED drivers die zijn voorzien van alleen de hoogste kwaliteit aan componenten.  Veelal maken de A-merken gebruik van zogenaamde SELV-ketens. SELV-ketens maken gebruik van bedrijfsspanningen die de veiligheid verzekeren, zelfs bij beschadigde bedrading. Ook garantie is een belangrijk punt voor de beoordeling van de driver. Op de driver van LED TL PRO krijgt u 7 jaar fabrieksgarantie.

Ga naar producten