Alle faq

BREEAM LED Certificering

BREEAM staat voor 'Building Research Establishment Environmental Assessment Method' en wordt gezien als hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestaties.

U wilt een project of uw pand BREEAM certificeren en bent op zoek naar BREEAM LED verlichting? Maak uw project of pand Smart en duurzaam met verlichting van Lumeco. Circulaire producten, duurzaam materiaal gebruik, minimaal energieverbruik en lichtmanagement.

Over BREEAM LED

BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council heeft met hulp van marktpartijen deze richtlijn geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland een keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. Het keurmerk is er onder andere voor kantoren, retail, scholen, industriële gebouwen, woningen, logiesfuncties en datacenters. Lumeco is als partner aangesloten bij de Dutch Green Building Council.

Certificering & weging

Een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie certificaat kan worden behaald voor de ontwerpfase (vervalt na oplevering van het gebouw) of voor de opleverfase (zonder einddatum voor het opgeleverde gebouw).

Met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie worden gebouwen beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen met een eigen weging; energie (19%), gezondheid (15%), materialen (12,5%), management (12%), landgebruik & ecologie (10%), vervuiling (10%), transport (8%), water (6%), afval (7,5%) .

BREEAM LED & score Lumeco

LED verlichting van Lumeco draagt bij aan de BREEAM score. Een BREEAM certificering wordt afgegeven op een project of een gebouw en niet op de verlichting zelf. De LED verlichting draagt bij aan de algehele score. Lumeco draagt bij aan een goede BREEAM score op de volgende manier;

Energie (19%)

U past LED verlichting toe en realiseert daarmee 65% energiebesparing t.o.v. fluorescentieverlichting (lees: TL verlichting). Dit loopt op tot 90% in combinatie met een lichtmanagementsysteem en slimme verlichting. Uw verlichting blijft nooit onnodig branden en doordat elektrische componenten lager worden belast, gaan deze aanzienlijk langer mee (langere technische levensduur). Hierdoor is de vervangingsbehoefte lager, waardoor minder geproduceerd hoeft te worden, wat energie bespaart.

Gezondheid (15%)

LED verlichting van Lumeco draagt bij aan een betere gezondheid. Kies voor Biodynamische verlichting en creëer een natuurlijk daglichtverloop. Alle verlichting is flickervrij en door middel van het lichtmanagementsysteem wordt de juiste hoeveelheid licht geleverd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat eigenschappen positieve effecten op het welzijn van werknemers hebben.

Materialen (12,5%)

LED producten bij Lumeco zijn van duurzame materialen zoals staal en RVS. Covers en kappen zijn van polycarbonaat of glas. Momenteel wordt er naar een bio-based alternatief gezocht voor polycarbonaat. Daarnaast zijn producten modulair en circulair. Nagenoeg alle componenten zijn vervangbaar of te ‘upgraden’ in de toekomst.

Management (12%)

Maak van uw gebouw een Smart building met LED verlichting in combinatie met een OSRAM DALI lichtmanagementsysteem. Het streven is altijd een optimale balans tussen comfort en energiebesparing. Met Smart systemen kunt u data monitoren, analyseren en het systeem optimaliseren. OSRAM Encelium heeft in 2017 de LUX Award gewonnen voor ‘Controls product of the year’.

Vervuiling (10%)

Voorkom dat uw verlichting onnodig aan staat door slimme verlichting toe te passen. Hierdoor wordt lichtvervuiling gereduceerd. Dit draagt bij aan de totale score voor certificering.

Transport (8%)

Verlichting van Lumeco wordt voor ongeveer 75% geproduceerd in Centraal-Europa en voor 25% in Azië. Verlichting wordt uitsluitend per boot, trein en vrachtwagen vervoerd in gecombineerde transporten.

Afval (7,5%)

Uw huidige verlichting wordt gescheiden en gerecycled door gecertificeerde partijen zoals AM recycling en Wecycle. Nieuwe verlichtingsproducten zijn voor 99% recyclebaar. De vervangingsvraag bij Lumeco aanzienlijk lager waardoor de afvalstroom wordt geminimaliseerd.

BREEAM LED verlichting

BREEAM Certificering aanvragen

Neem contact op met de Dutch Green Building Council als u uw project of pand wilt certificeren. Neem contact met ons op en vraag advies over verlichtingsproducten bij Lumeco.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.