LED verlichting

Naar schatting hangen er in Nederland honderd miljoen traditionele TL buizen. Het idee voor de fluorescentielamp (lees: TL buis) in zijn huidige vorm werd geïntroduceerd door Edmund Germer en zijn collega’s bij Osram in 1926. Negen jaar later werd de buis geïntroduceerd voor de Illuminating Engineering Society door General Electric en in 1937 door Osram op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het product heeft alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de groene fluorescentielamp (lees: Spaarlamp) door Philips in 1990. Anno 2015 is deze verlichtingstechniek op alle fronten ingehaald door de meest recente verlichtingstechniek, LED.

LED verlichting vindt haar oorsprong rond 1925 waarin de Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte dat kristaldetectoren (een vroege vorm van de puntcontactdiode) licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Het duurde echter tot 1962 dat Nick Holonyak de eerste werkende LED uitvond.

led bulb

De kleur van LED wordt bepaald door verbindingen van materialen. Rode led werd eerst uitgevonden, daarna groen. Om een volledig kleuren spectrum (RGB) te creëren was blauwe LED nodig. De ontwikkeling van blauw LED, liet echter lang op zich wachten. Pas in de jaren ’90 kwamen de eerste betaalbare uitvoeringen op de markt en in 2006 werd de eerste LED verlichting geproduceerd met een volledig kleurenspectrum, ook wel RGB genoemd.

Wist u dat…
LED de afkorting is van “Light Emitting Diode”. LED een elektronische lichtbron is, in tegenstelling tot een fluorescentielamp die gas ontbrand.  De lumen/watt verhouding van led variabel is en kan oplopen tot 254, waarbij een TL een vaste verhouding van 100 kent (1 watt produceert 100 lumen)

Kwaliteit LED driver doorslaggevend

In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, dat licht produceert door verbranding (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een ‘driver’. De driver is een PCB (printplaat met elektronica). In een standaard LED Lamp wordt de driver in de buis, achter de LED’s geplaatst. Vandaar de naam LED met ‘interne driver’. Het grote voordeel hiervan is dat een traditionele lamp 1-op-1 vervangen kan worden. De lamp is voorzien van alle benodigde elektronica en zal het huidige systeem vervangen.
Echter, elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen erg slecht tegen warmte. Doordat de LED lamp met interne driver een gesloten systeem is kan de warmte slecht worden afgevoerd met flikkeringen, storingen en uitval tot gevolg.

Verlichting van invloed op prestaties

Verlichting is van grote invloed op de werkprestaties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door traditionele verlichting te remplaceren met LED de werkprestaties toenemen. Een geroemd onderzoek is die van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. Het onderzoek concludeert dat de leessnelheid werd verhoogd met bijna 35%, het concentratievermogen steeg waardoor het aantal fouten daalde met 45% en bij het oplossen van rekenproblemen daalde de hyperactiviteit met 76%.

Wist u dat..
De meeste positieve eigenschappen van LED verlichting het resultaat zijn van de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt namelijk het meest op het spectrum van daglicht. Met name de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met als gevolg een verhoging van concentratie en prestatie. 

LED verlichting TL kleuren lumeco

LED producten

LED is het energiezuinige alternatief voor bijna alle type conventionele verlichting. U heeft de keuze uit nieuwe LED armaturen,  retrofit producten of het ombouwen van uw bestaande armaturen naar LED met LED TL PRO, ontwikkeld met Osram en Samsung. Dit product is genomineerd voor de MKB innovatieprijs 2015 en de Accenture Innovation awards 2015.

Kies de juiste verlichtingsoplossing voor uw situatie

Verlichting is maatwerk, uw situatie is uniek. Onze adviseurs zijn betrokken en bekend met de markt. Zij staan u graag te woord voor een persoonlijk lichtadvies of vragen over TL- en LED verlichting.

Lees meer over uw verlichtingssituatie