Ga naar producten

LED TL verlichting

Er wordt verwacht dat in 2020, 70% van de verlichting in de utiliteit uit LED zal bestaan. Deze verlichtingstechniek kent geen alternatief met vergelijkbare eigenschappen. De verwachting is dat de komende jaren LED verlichting de traditionele fluorescentielamp (TL) voorgoed van haar troon zal stoten. LED TL PRO is ontwikkeld om op de meest duurzame en milieuvriendelijke manier de utiliteit te voorzien van LED verlichting. Dit product is ontwikkeld met Osram en Samsung, 100.000 uur levensduur en 7 jaar garantie.

Het succes van LED TL verlichting kent haar weerszijden. De verlichtingsmarkt wordt overspoeld door zeer voordelige maar inferieure ‘Retrofit’ producten. Het grote kwaliteitsverschil zit met name in de elektronische aansturing (driver). In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, dat licht produceert door verbranding (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een driver. De driver is een PCB (printplaat met elektronica). In een standaard LED TL wordt de driver in de LED TL buis, achter de LED’s geplaatst. Vandaar de naam LED TL met ‘interne driver’. Het grote voordeel hiervan is dat een traditionele TL buis 1-op-1 vervangen kan worden. Een goedkope oplossing, de LED buis is voorzien van alle benodigde elektronica en zal het huidige TL systeem vervangen.
Echter, elektronica in bedrijf creëert warmte. LED’s kunnen erg slecht tegen warmte. Doordat de LED TL buis een gesloten systeem is kan de warmte slecht worden afgevoerd met flikkeringen, storingen en uitval tot gevolg.

LED TL PRO versus LED TL retrofit

De kwaliteit van LED verlichting wordt hoofdzakelijk bepaald door de driver van de LEDs. De meeste LED TL verlichting oplossingen hebben een interne driver. Dit product is eenvoudig te installeren in een bestaand armatuur en de kosten zijn relatief laag. Echter, er zijn maar weinig LED buizen met interne driver die de verwachtingen kunnen waarmaken. Slechts het topsegment presteert en dat heeft zijn weerslag op de prijsstelling. De levensduur van LED TL PRO is twee keer zo lang dan het topsegment LED TL retrofitproducten van de bekende A-merken.

LED TL PRO is een productcombinatie van een Osram driver met Samsung LED’s. Naast de kwaliteit van deze componenten is het grote verschil dat de driver extern, buiten de buis, wordt geplaatst. Dit verlengt de levensduur (100.000 uur), verlaagt de onderhoudskosten en voorkomt storingen en flikkeringen. Met LED TL Pro wordt uw TL armatuur omgebouwd naar een LED TL armatuur. Dit product is opgenomen in de MKB innovatie top 100 2016.

Verlichting van invloed op prestaties

Verlichting is van grote invloed op de werkprestaties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door traditionele verlichting te remplaceren met LED TL verlichting de werkprestaties toenemen. Een geroemd onderzoek is die van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. Het onderzoek concludeert dat de leessnelheid werd verhoogd met bijna 35%, het concentratievermogen steeg waardoor het aantal fouten daalde met 45% en bij het oplossen van rekenproblemen daalde de hyperactiviteit met 76%.

Wist u dat..
De meeste positieve eigenschappen van LED verlichting het resultaat zijn van de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt namelijk het meest op het spectrum van daglicht. Met name de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met als gevolg een verhoging van concentratie en prestatie. 

Led tl verlichting kleuren lumeco

Nieuw of Renoveren?

Wanneer u een besparing of lichtverbetering wilt realiseren, is het verstandig eerst te beslissen of nieuwe verlichtingsarmaturen noodzakelijk zijn of dat het mogelijk is om de bestaande TL armaturen energiezuinig te maken in de vorm van LED TL PRO. Dit is afhankelijk van de situatie van de accommodatie en de huidige staat van de verlichtingsarmaturen. Vaak zijn de huidige armaturen in dermate goede conditie dat deze niet vervangen hoeven te worden. Het renoveren van verlichtingsarmaturen is dan vaak een goed alternatief voor het installeren van nieuwe verlichting. Renovatie is financieel voordelig en kent een lagere milieubelasting, door hergebruik.

Verhoudingsgewijs kost renovatie van huidige armaturen slechts een derde van nieuw. Als u kiest voor renovatie zijn er dus twee mogelijkheden: LED met interne- en LED TL verlichting met externe driver. Wij zullen vaak LED TL PRO adviseren. Het enige nadeel, in vergelijking met LED TL verlichting met interne driver, is de arbeidsintensiteit. Een armatuur moet gedemonteerd, omgebouwd en teruggeplaatst worden.

Wij kunnen dit samen met een lokale sociale werkvoorziening voor u oppakken. Door een landelijke samenwerking kan uw verlichting verduurzaamd worden door lokale mensen met een arbeidsbeperking. De monteurs van Lumeco voeren de complexe werkzaamheden uit en worden daarbij ondersteund door de waardevolle krachten van de werkvoorziening, die de eenvoudige en repeterende werkzaamheden verrichten. Zo wordt het plaatsen van LED TL verlichting niet alleen maatschappelijk verantwoord maar ook lokaal betrokken.

Ga naar producten