LED lampen vs. traditionele lampen

Inmiddels is iedereen wel bekend met LED lampen. Laag in energieverbruik en lange levensduur zijn de bekendste eigenschappen. Maar LED lampen bieden nog meer voordelen in vergelijking met ‘traditionele verlichting‘. Een beknopt overzicht van LED lampen versus traditionele verlichting (conventioneel):

 • Energieverbruik: 50-80% lager energieverbruik.
  Toelichting: Bepalende factor hierbij is de systeemefficiëntie. Bij fluorescentieverlichting gaat veel energie verloren aan warmte. Een gloeilamp produceert 80% warmte en 20% licht. Bij LED lampen zijn deze percentages het tegenovergestelde en geven daardoor aanzienlijk meer licht met hetzelfde vermogen.
 • Levensduur: 30.000-100.000 uur.
  Toelichting: Dit is zeer lang in vergelijking met bijvoorbeeld een gloeilamp (1000 u.), spaarlamp (6000 u.) of TL buis (8000 u.) Let op: De markt wordt overspoeld door zeer voordelige maar inferieure LED producten die onterecht worden verkocht als duurzame verlichting met een lange levensduur. Voorkom miskoop en laat u adviseren door een expert.
 • Milieu aspecten: 99% recyclebaar en lage CO2 uitstoot.
  Toelichting: LED lampen zijn voor 99,9% recyclebaar. Fluorescentieverlichting 90% en bevat edelgassen zoals argon of krypton en kwikdamp, deze zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Lager energieverbruik betekent een lagere indirecte CO2 uitstoot.
 • Inschakeling: Volledig rendement en geen opwarmtijd.
  Toelichting: Fluorescentieverlichting maakt gebruik van verbranding. Nadeel hiervan is dat het even duurt voor de lamp de totale lichthoeveelheid produceert (neem bijvoorbeeld een spaarlamp). LED lampen produceren bij inschakeling direct de maximale lichthoeveelheid.
 • Rustig licht: LED lampen flikkeren niet.
  Toelichting: Traditionele fluorescentieverlichting knippert 50 keer per seconde (50Hz).  Kwalitatieve LED lampen kennen deze eigenschap niet. Maar, bij goedkope LED treedt het effect Flicker op. Pas op en lees meer over Flicker.
 • Straling: Geen UV- en infraroodstraling, meer blauw.
  Toelichting: LED lampen stralen geen UV- en infrarood uit, i.t.t. fluorescentieverlichting. Dit is voornamelijk een voordeel voor laboratoria en de voedingsindustrie. Daarnaast is het kleurenspectrum van LED anders dan die van fluorescentieverlichting. In LED verlichting zit meer blauw licht waardoor het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt.


Retrofit LED lampen, wat zijn dat?

De kans is groot dat u weet wat fittingen zijn. In de volksmond hebben we het over grote, kleine en dunne fittingen. In de verlichtingsbranche zijn hier coderingen aan gegeven. LED lampen zijn zo ontwikkeld dat voor iedere traditionele lamp, ongeacht type fitting, er een LED alternatief bestaat. Hierdoor passen de LED lampen in het ‘oude’ armatuur. Dit noemt men retrofit. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende fittingen in Nederland.

LED lampen retrofit

Er zijn nog tientallen andere fittingen. Bent u benieuwd of er ook een retrofit LED lamp voor uw verlichting bestaat? Vraag het een van onze adviseurs!

Nadelen Retrofit Lampen

Het is eenvoudig een traditionele lamp te vervangen door een retrofit LED lamp. Het voordeel is dat er geen extra handelingen nodig zijn om over te schakelen van traditionele verlichting naar LED. De driver (aansturing voor de LED’s) zorgt voor de juiste spanningstoevoer en de LED verlichting werkt direct. Bij retrofit LED lampen wordt de driver in de behuizing van de lamp zelf geplaatst. dit noemt men een ‘interne driver‘. Het nadeel van dit systeem is dat de driver veel warmte produceert. Doordat de driver in de lamp zit opgesloten kan de warmte niet of nauwelijks worden afgevoerd. De LED’s in LED lampen kunnen niet goed tegen warmte. Hebben alle LED lampen dit probleem? Nee! Deze tekortkoming wordt verholpen wanneer LED lampen worden uitgerust met een ‘externe‘ driver.

LED lamp interne driver

 

LED Lampen met externe driver

Samen met Osram en Samsung hebben we voor TL-verlichting een uniek product ontwikkeld. Dit product heet LED TL PRO en is geëindigd als meest innovatieve verlichtingsproduct in de MKB Innovatie top 100 2017. LED TL PRO is uniek, innovatief en overklast de reguliere LED TL oplossingen. Lees meer of download de brochure.

Kies de juiste verlichtingsoplossing voor uw situatie

Verlichting is maatwerk, uw situatie is uniek. Onze adviseurs zijn betrokken en bekend met de markt. Zij staan u graag te woord voor een persoonlijk lichtadvies of vragen over TL- en LED verlichting.

Lees meer over uw verlichtingssituatie