Besparing LED t.o.v. TL

Het overstappen van TL verlichting naar LED levert u diverse directe en indirecte besparingen op. Alle besparingen leiden uiteindelijk tot financiële voordelen en een lagere belasting van natuur en milieu.

Energieverbruik/-rekening

LED is een andere, veel efficiëntere, lichttechniek dan TL (lees: fluorescentieverlichting). Met eenzelfde vermogen (Watt) levert een LED lamp meer licht dan een TL buis. Dit wordt aangeduid met de lumen/Watt verhouding. Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED’s die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.

Onderhoudskosten

Een andere indirecte besparing van LED t.o.v. TL is te danken aan de lange levensduur van LED. Het topsegment LED producten heeft een levensduur van meer dan 70.000 uur. De beste TL verlichting heeft een levensduur van maximaal 17.000 uur. Tegen de tijd dat LED aan vervanging toe is heeft u een TL dus al 4 keer moeten vervangen. Heeft u conventionele TL verlichting (met starters)? Dan gaat LED TL PRO tot 10 keer zo lang mee als uw TL buis.

Besparing op aanschafkosten

Mits u in de juiste LED verlichting investeert (d.w.z. geen LED retrofit) kunt u in aanmerking komen voor subsidieregelingen als KIA en EIA. Dit kan oplopen tot een netto voordeel van 12,5% op de totale investering. Leer meer over subsidies op verlichting.

Grondstofverbruik

De grootste besparingen op grondstoffen zijn te danken aan de langere levensduur. Doordat LED producten langer meegaan, hoeft er minder geproduceerd en getransporteerd te worden, waardoor minder grondstoffen nodig zijn. Daarnaast is LED verlichting voor 99% recyclebaar en bevat geen schadelijke stoffen zoals kwikdamp, argon en krypton.

Hogere productiviteit en lager verzuim  

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kwalitatieve LED verlichting een positief effect heeft op de productiviteit en welzijn van werknemers. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door een blauwe piek in het kleurenspectrum van LED. Anderzijds kent kwalitatieve LED nagenoeg geen flicker. Let op: Retrofit LED heeft een hoge flicker, kies voor LED met een externe driver.

De besparingen van LED t.o.v. TL zullen geleidelijk steeds groter worden omdat de LED techniek zich doorontwikkeld waar TL stil blijft staan. TL wordt nog geproduceerd maar verder vinden geen innovaties meer plaats.

Bereken gratis en vrijblijvend uw besparing

U kunt zelf uw mogelijke besparingen laten uitrekenen door de rekentool op onze website. Vul de aantallen van uw huidige TL verlichting in en zie direct wat voor u de meest voordelige oplossing is met de bijbehorende investering, besparing en terugverdientijd.

Bereken mijn besparing