Besparen op verlichting met LED en TL

Naar schatting hangen er in Nederland nog ruim honderd miljoen traditionele TL buizen. Deze verlichtingstechniek heeft alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de ‘groene’ fluorescentielamp (lees: spaarlamp) door Philips in 1990. Een duurzaam alternatief voor een traditionele TL buis is een T5 TL, deze verbruikt 40% minder energie.  Anno 2015 is fluorescentieverlichting (TL) op alle fronten ingehaald door de meest recente techniek, LED. LED verbruikt, in vergelijking met een traditionele TL buis, tot 80% minder energie.

Besparende TL verlichting

Wanneer uw verlichting nog conventioneel wordt aangestuurd kunt u gemiddeld 65% energie en daarmee kosten besparen.  Maar hoe wordt deze besparing gerealiseerd? Hoe kunt u besparen op verlichting?

1.  Besparen op het voorschakelapparaat

De meeste TL verlichting werkt nog met een verouderd type voorschakelapparaat en een starter. De voorschakelapparaten genereren veel warmte wat niet omgezet wordt in licht. Dit betekent niet alleen warmteontwikkeling op ongewenste plaatsen maar ook een ongewenste kostenpost. De meest energiezuinige voorschakelapparaten daarentegen zijn LED drivers. Gemiddeld gebruiken deze 1W in tegenstelling tot de 12W van conventionele voorschakelapparaten.
LET OP: Met meerdere lichtbronnen (lampen) verdubbelt het verbruik bij conventionele armaturen. Twee lichtbronnen hebben twee voorschakelapparaten van 12 W nodig. LED drivers hebben deze eigenschap niet. Bij meerdere lichtbronnen blijft het verbruik nagenoeg hetzelfde.

2.  Besparen op de TL buis

Een belangrijke waarde in de verlichting is de lumen/watt (LM/W) verhouding. Hierbij is het van groot belang onderscheidt te maken tussen de LM/W verhouding van de lichtbron en van het totale systeem. Vaak worden deze twee door elkaar gemixt waardoor een diffus beeld ontstaat. Wat moet u weten?

LM/W verhouding Lichtbron: Dit is slechts de verhouding van de lichtbron (lamp), zonder het verbruik van de aansturing. Een hoge LM/W verhouding van een lichtbron in combinatie met een inefficiënte aansturing, geeft een vertekent beeld.

  • Voorbeeld LM/W voor 1 lichtbron (TL buis) van 150cm
  • T8                   = 95/1
  • T5                   = 116/1
  • LED TL        = 140/1

LM/W verhouding Systeem: Dit is de verhouding van de lichtbron + aansturing (het totale systeem). Het verbruik van het totale armatuur.

  • Voorbeeld LM/W voor 1 lichtbron + aansturing (gehele armatuur) van 150cm
  • T8                   = 80/1
  • T5                   = 100/1
  • LED TL           = 120/1

3.  Efficiëntie door een reflector of LED buis

Een TL buis heeft een uitstralingshoek van 360 graden. Grofweg 180 graden straalt de buis omhoog, het armatuur in. Door gebruik te maken van een hoogglans spiegeloptiek achter een TL buis wordt het licht weerkaatst waardoor de lichtopbrengst toeneemt. Op deze manier kan het vermogen verlaagd worden zonder terug te gaan in lichtopbrengst. Een LED buis kent deze eigenschap niet en straalt altijd direct naar beneden.

4.  Besparen op het onderhoud

Respectievelijk is de levensduur van een T8, T5 en LED TL buis 8.000, 20.000 en 50.000 uur. LED TL PRO heeft zelfs een levensduur van 100.000 uur. Hoe langer de levensduur, hoe lager de onderhoudskosten. Daarnaast behouden T5 en LED TL buizen de lichtopbrengst. Zo kent een conventioneel aangestuurde TL buis na 1 jaar een gemiddelde lichtterugval van 20%.

Hoeveel bespaart u?

Energie besparen op verlichting is op verschillende manieren mogelijk. Wij hebben alle kennis, ervaring en middelen om u hierin te adviseren en verder te helpen.  Wij adviseren u betreft de juiste oplossing voor uw verlichtingssituatie. Wilt u eerst weten hoeveel u kunt besparen op verlichting? Klik op onderstaande button en bereken uw voordeel.

Hoeveel kan ik besparen?