CRI verlichting (kleurweergave)CRI (kleurweergave)

Download de samenvatting van ‘CRI verlichting (kleurweergave)’ als PDF-bestand.

CRI / Ra (Coloring Rendering Index / Rationale) is een index die weergeeft hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven. Een hoge waarde staat voor een betere kleurweergave. Deze index wordt vaak toegepast op verlichtingsproducten. Door een lamp met een lage waarde (<70) zal de zichtbare kleur afwijken van de natuurlijke kleur. Een lamp met een waarde van 100 weergeeft kleuren als in daglicht (zonlicht). De meeste lampen hebben een CRI > 80. Dat zou betekenen dat het goed gesteld is met de kleurweergave van de meeste verlichtingsproducten. Maar is dat ook zo?

CRI verlichting

Het belang van een hoge CRI  

Een juiste CRI waarde is niet voor iedere toepassing van groot belang. Een drukkerij zal bijvoorbeeld hoge eisen stellen aan de kleurweergave maar bij straatverlichting is kleurweergave minder belangrijk. De waarde wordt berekend door 8 referentiekleuren te belichten door de lamp in kwestie. Van alle 8 indexen wordt een gemiddelde genomen, de CRI waarde. Echter, in totaal zijn er 15 referentiekleuren.

Kleurweergave index

Een beknopt overzicht van de categorisering voor verlichting.

Waarde : 100-90
Uitstekend, natuurgetrouwe kleurweergave.
Waarde : 90-80
Goed, kleurweergave relatief natuurgetrouw.
Waarde : 60-80
Matig, kleurweergave kan afwijken van kleurechtheid.
Waarde : <60
Slecht, kleurweergave wijkt af van kleurechtheid. Toepassen waar kleurweergave niet van belang is. (bv. buitenverlichting)

CRI verlichting

Een overzicht van verschillende lichtbronnen en de gemiddelde CRI waarde. Is de natuurgetrouwe weergave van kleuren voor uw organisatie zeer belangrijk (drukkerijen bijvoorbeeld), neem dan contact op en laat u vrijblijvend adviseren door een van onze adviseurs.

Gloeilamp95-100
Halogeen95-100
Spaarlamp80
T8 TL80
T5 TL>80
Led TL>80
Led TL PRO>80

.

De beperking van CRI 

De CRI wordt berekend over de eerste 8 referentiekleuren (R1-R8) terwijl er in totaal 15 zijn. Bijvoorbeeld R9, rood, wordt niet meegenomen in de CRI. Laat bij LED verlichting nu net de R9 zeer laag scoren. Rood is een essentiële kleur voor de natuurlijke weergave van kleuren. Is een natuurlijke kleurweergave voor u belangrijk? Neem dan contact op met onze adviseurs.CRI r1r8

.

Ga naar producten