Slimme verlichting

Verlaag het energieverbruik van uw LED verlichting tot 66% en verhoog werknemers- tevredenheid door verbeterd comfort. Slimme verlichting bestaat uit energiezuinige verlichting gecombineerd met aanwezigheidsdetectie, daglicht- en dimregeling. Sensoren zorgen dat u perfect licht heeft waarbij de verlichting zichzelf in- en uitschakelt of dimt.

Vrijblijvend advies over lichtmanagement

Comfortverhoging en betrokken werknemers

Een traditionele verlichtingssituatie waarbij het licht in de ochtend wordt ingeschakeld en aan het eind van de dag weer uit, is niet meer van deze tijd. Met slimme verlichting, bij voorkeur in een lichtmanagementsysteem, wordt verlichting dynamisch en zal de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment worden geleverd. Hierdoor wordt energie bespaart én de levensduur  van componenten verlengd. Een gelijkmatig lichtniveau verhoogt comfort voor werknemers en wanneer zij zelf de hoeveelheid licht kunnen bepalen in de ruimte waarin zij werken leidt dit tot een hogere werknemerstevredenheid (Galasiu, Newsham, Suvagau & Sander, 2007).

Lees meer over lichtmanagement

Gegarandeerde energiebesparing

Het is niet eenvoudig te bepalen hoeveel u met slimme verlichting bespaart in vergelijking met reguliere verlichting. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben de effecten onderzocht.

In een Canadees wetenschappelijk onderzoek werden 86 kantoren voorzien van slimme verlichting. Na een jaar resulteerde dit in een gemiddelde energiebesparing van 66%. Dit percentage bestond voor 35% uit aanwezigheidsdetectie, 20% daglicht- en 11% dimregeling. (Galasiu, Newsham, Suvagau & Sander, 2007)

Onderzoekers van de Wayne State University concluderen in het onderzoek dat slimme verlichting niet compleet is zonder daglichtregeling. (Matta & Masud Mahmut, 2010) Een van de argumenten is dat een daglichtregeling, of daylight harvesting zoals het in de Verenigde Staten wordt genoemd, continu energie bespaart terwijl energiebesparing door aanwezigheidsdetectie afhankelijk is van de bezetting.

Een driejarig onderzoek in New York door het Lighting Research Center bevonden een behaalde energiebesparing door daglichtregelingen in kantoren van gemiddeld 24% (Leslie, Raghavan, Howlett & Eaton, 2005). In dit onderzoek zijn een groot aantal verschillende panden meegenomen. De ligging  ten opzichte van de zon en de indeling van het pand bepaalt het besparingspotentieel. Tot slot zal energiebesparing nooit ten koste gaan van het comfort.

De toekomst, smart buildings

‘The internet of things’ en ‘smart cities’ met ‘smart buildings’, de vraag is niet óf deze er komen, maar wanneer. Er is steeds meer aandacht voor intelligente systemen en zo ook voor slimme verlichting, toegepast in lichtmanagementsystemen. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft MoBius consult onderzoek uitgevoerd naar de basismaatregelen voor een energieneutraal gebouw. Een basismaatregel die wordt benoemd is energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling (Prendergast, 2014). Wilt u klaar zijn voor de toekomst? Ga voor een lichtmanagementsysteem met slimme verlichting. U heeft bij Lumeco de keuze uit drie systemen waarbij we de volgende vuistregels hanteren;

slimme verlichting lichtmanagement

  • 0-100 armaturen = DALI ECO
  • 100+ armaturen   = DALI PRO
  • 250+ armaturen  = DALI Encelium

Het is mogelijk een lichtmanagementysteem toe te passen in uw huidige verlichtings-systeem door de bestaande armaturen om te bouwen.

Lees meer over lichtmanagement