LED verlichting

LED is de afkorting van “Light Emitting Diode”. LED is een elektronische lichtbron, in tegenstelling tot een fluorescentielamp die gas ontbrand. De kwaliteit van LED verlichting wordt onder andere bepaald door driver, levensduur en A-merk componenten.

Geschiedenis LED verlichting

Naar schatting hangen er in Nederland honderd miljoen traditionele TL buizen. Het idee voor de fluorescentielamp (lees: TL buis) in zijn huidige vorm werd geïntroduceerd door Edmund Germer en zijn collega’s bij Osram in 1926. Negen jaar later werd de buis geïntroduceerd voor de Illuminating Engineering Society door General Electric en in 1937 door Osram op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het product heeft alle productfasen doorlopen met als laatste ontwikkeling de introductie van de groene fluorescentielamp (lees: Spaarlamp) door Philips in 1990. Anno 2015 is deze verlichtingstechniek op alle fronten ingehaald door de meest recente verlichtingstechniek, LED verlichting.

LED verlichting vindt haar oorsprong rond 1925 waarin de Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte dat kristaldetectoren (een vroege vorm van de puntcontactdiode) licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Het duurde echter tot 1962 dat Nick Holonyak de eerste werkende LED uitvond.

De kleur van LED wordt bepaald door verbindingen van materialen. Rode led werd eerst uitgevonden, daarna groen. Om een volledig kleurenspectrum (RGB) te creëren was blauwe LED nodig. De ontwikkeling van blauwe LED liet echter lang op zich wachten. Pas in de jaren ’90 kwamen de eerste betaalbare uitvoeringen op de markt. In 2006 werd de eerste LED verlichting geproduceerd met een volledig kleurenspectrum, ook wel RGB genoemd.

Wist u dat…

LED de afkorting is van “Light Emitting Diode”.
LED een elektronische lichtbron is, in tegenstelling tot een fluorescentielamp die gas ontbrand.
De lumen/watt verhouding van led variabel is en kan oplopen tot 254, waarbij een TL een vaste verhouding van 100 kent (1 watt produceert 100 lumen).

Ontwikkeling LED verlichting

Energiebesparing, duurzaamheid, CO2 uitstoot, zero-impact beleid, begrippen en trends die niet meer weg te denken zijn. Op dit moment is er geen product dat beter inspeelt op deze ontwikkelingen dan LED verlichting. Deze verlichtingstechniek kent geen alternatief met vergelijkbare eigenschappen. De verwachting is dat LED verlichting de komende jaren de traditionele fluorescentielamp voorgoed van haar troon zal stoten.

Echter, het succes van LED verlichting kent ook haar keerzijde. Zo wordt de markt overspoelt door zeer goedkope inferieure producten. Het grote kwaliteitsverschil zit met name in de elektronische aansturing (driver). Lange tijd voldeed voordelige LED verlichting niet aan de verwachtingen.

LED TL PRO

Wij staan garant voor de beste kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Tot op heden was dit niet haalbaar voor LED. Inmiddels, na een lange tijd van onderzoeken en testen, hebben wij een optimale productcombinatie ontwikkeld. LED TL PRO. Voor iedere fluorescentielamp en elke situatie kunnen wij nu een duurzaam LED alternatief aanbieden. Daarbij kunt u denken aan kantoorverlichting, sporthalverlichting en bedrijfshalverlichting.

Met LED TL PRO wordt uw huidige TL armatuur omgebouwd naar LED. Alle interne elektronica (bedrading, lampvoeten, lichtbronnen etc.) wordt verwijderd en gerecycled. Het armatuur wordt voorzien van een renovatie set. Het resultaat is een volwaardig LED armatuur inclusief CE-markering en met de mogelijkheid tot 10 jaar garantie. Dezelfde eigenschappen en kwaliteit als nieuwe LED armaturen, maar aanzienlijk voordeliger en beter voor het milieu.

Ons product is een combinatie van de topkwaliteit componenten van Osram en Samsung. De driver wordt separaat van de LED buis in het armatuur geplaatst. Een levensduur van 100.000 uur, dit is twee keer langer dan de bekende A-merk retrofitproducten. Dit product is het meest innovatieve verlichtingsproduct in MKB innovatie top 100 2016.

 

Plan gratis adviesgesprek

 

LED TL PRO

Beknopt overzicht voordelen LED TL PRO

  • Gemiddeld 65% energiebesparing en reductie CO2 uitstoot
  • Lange levensduur (driver: 100.000 uur)
  • Minimale onderhoudskosten
  • Geen opwarmtijd
  • LED bevat geen glas en kwik
  • Grotere besparing mogelijk door opties als daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie
  • Besparen zonder investeren door voorfinanciering
  • Gemiddelde terugverdientijd van 2-3 jaar
  • Verhoogde werkprestaties

LED verlichting vs. TL

Inmiddels is iedereen wel bekend met LED lampen. Laag in energieverbruik en lange levensduur zijn de bekendste eigenschappen. Maar LED lampen bieden nog meer voordelen in vergelijking met ‘traditionele verlichting‘:

Energieverbruik: 50-80% lager energieverbruik

Bepalende factor hierbij is de systeemefficiëntie. Bij fluorescentieverlichting gaat veel energie verloren aan warmte. Een gloeilamp produceert 80% warmte en 20% licht. Bij LED lampen zijn deze percentages het tegenovergestelde en geven daardoor aanzienlijk meer licht met hetzelfde vermogen.

Levensduur LED verlichting: 30.000-100.000 uur

De levensduur van LED verlichting varieert tussen de 30.000 en 100.000 uur. Dit is zeer lang in vergelijking met bijvoorbeeld een gloeilamp (1.000 u.), spaarlamp (6.000 u.) of TL buis (8.000 u.). Door de langere levensduur bespaard u ook aanzienlijk op onderhoudskosten.

Let op: De markt wordt overspoeld door zeer voordelige maar inferieure LED producten. Deze worden onterecht verkocht als duurzame verlichting met een lange levensduur. Voorkom miskoop en laat u adviseren door een expert.

Milieu aspecten: 99% recyclebaar en lage CO2 uitstoot

LED lampen zijn voor 99,9% recyclebaar. Fluorescentieverlichting 90% en bevat edelgassen zoals argon of krypton en kwikdamp, deze zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Lager energieverbruik betekent een lagere indirecte CO2 uitstoot.

Inschakeling: Volledig rendement en geen opwarmtijd

Fluorescentieverlichting maakt gebruik van verbranding. Nadeel hiervan is dat het even duurt voor de lamp de totale lichthoeveelheid produceert (neem bijvoorbeeld een spaarlamp). LED lampen produceren bij inschakeling direct de maximale lichthoeveelheid.

Rustig licht: LED lampen flikkeren niet

Traditionele fluorescentieverlichting knippert 50 keer per seconde (50Hz).  Kwalitatieve LED lampen kennen deze eigenschap niet. Maar, bij goedkope LED treedt het effect Flicker op. Pas op en lees meer over Flicker.

Straling: Geen UV- en infraroodstraling, meer blauw

LED lampen stralen geen UV- en infrarood uit, in tegenstelling tot fluorescentieverlichting. Dit is voornamelijk een voordeel voor laboratoria en de voedingsindustrie. Daarnaast is het kleurenspectrum van LED anders dan die van fluorescentieverlichting. In LED verlichting zit meer blauw licht waardoor het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt.

LED verlichting

LED verlichting met Retrofit

In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, dat licht produceert door verbranding (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een driver. De driver is een PCB (printplaat met elektronica). Bij retrofit producten wordt de driver in de buis, achter de LED strip geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat u een TL buis 1-op-1 kan vervangen. De LED buis is voorzien van alle benodigde elektronica en zal uw huidige fluorescentie (lees: TL) systeem vervangen.

Retrofit met interne driver kent hoofdzakelijk twee mankementen. Ten eerste is de LED driver verkleind om in de LED buis te passen, bij sommige componenten wordt daardoor ingeleverd op kwaliteit. Ten tweede creëert elektronica in bedrijf warmte. LED’s kunnen erg slecht tegen warmte. De LED TL is een gesloten systeem waardoor warmte slecht kan worden afgevoerd, met flikkeringen, storingen en uitval tot gevolg bij intensief gebruik.

 

Plan gratis adviesgesprek

Verlichting van invloed op prestaties

Verlichting is van grote invloed op de werkprestaties. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door traditionele verlichting te remplaceren met LED de werkprestaties toenemen. Een geroemd onderzoek is die van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. Het onderzoek concludeert dat de leessnelheid werd verhoogd met bijna 35%. Daarnaast steeg het concentratievermogen waardoor het aantal fouten daalde met 45% en bij het oplossen van rekenproblemen daalde de hyperactiviteit met 76%.

Wist u dat…

De meeste positieve eigenschappen van LED verlichting komen voort uit de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt namelijk het meest op het spectrum van daglicht. Met name de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met als gevolg een verhoging van concentratie en prestatie.

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies over het verduurzamen van de verlichting binnen uw bedrijfspand.