Tunable White LEDTunable White LED

Download de samenvatting van ‘Tunable White LED’ als PDF-bestand.

Ik wil vrijblijvend advies Bekijk producten en filter op ‘Tunable White’

Licht doet veel met een mens. Van zonlicht krijgen we energie en bij een ondergaande zon voelen we ons ontspannen. Lichtkleur en -intensiteit heeft invloed via onze hersenen. Van blauw licht worden we actief en van warm wit licht worden we ontspannen. Een nadeel van kunstlicht is dat we ons continu in eenzelfde lichtsterkte en lichtkleur begeven, terwijl het licht buiten verandert. Onze biologische klok werkt het beste wanneer we ons begeven in natuurlijk licht met een natuurlijk verloop van kleuren. Met Tunable White LED, ook wel biodynamische verlichting genoemd,is dit natuurlijke licht na te bootsen.

Mensen, planten en veel dieren zijn een Diurnaal (Latijn: diurnus = overdag geschiedend, iedere dag terugkerend) levend organisme, dit betekent dat we bij daglicht actief zijn. Wanneer het donker wordt in de avond zorgt onze pijnappelklier voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

 

tunable white klok

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de pijnappelklier. Dit hormoon zorgt er hoofdzakelijk voor dat de biologische klok gelijk loopt met het dag-nachtritme en dat de hersenen ‘ontspannen’ en gemakkelijker kunnen overgaan naar de slaapfase. Het opkomen en ondergaan van de zon realiseert een natuurlijk verloop van de hoeveelheid melatonine in ons systeem. Bij een volwassen mens stijgt de hoeveelheid melatonine vanaf een uur of 20.00 uur en bereikt de productie een maximum tegen 03.00 uur ‘s nachts. In de ochtends rond een uur of 8.00 is de hoeveelheid weer minimaal.

tunable white hersenen

Licht met een doel

Met Tunable White LED producten kunnen we onze biologische klok beïnvloeden. De dynamische verlichting zorgt voor een natuurlijker verloop van gedimd warm licht in de ochtend, naar een hogere lichtsterkte met koeler licht rond het middaguur, om aan het eind van middag weer langzaam terug te gaan naar een lager lichtniveau met warm wit licht.
Door de verlichtingssystemen goed te ontwerpen en in te regelen kan verlichting bijdragen aan het verbeteren van prestatie, concentratie en motivatie en uiteindelijk het welzijn van de medewerker (onderzoek Humancentriclightning).

Mogelijkheden Tunable White

Met biodynamische verlichting kan nog meer dan alleen het nabootsen van natuurlijk daglicht. U kunt gedurende de dag periodes van hogere concentratie of ontspanning creëren. Maak het licht meer ‘blauw’ tijdens een vergadering, of tijdens taken waarbij een hoge productiviteit gewenst is. Maak het licht meer ‘geel’ wanneer u een boek wilt lezen of wanneer u taken doet waarbij u zich moet concentreren. Diverse studies hebben aangetoond dat het veranderen van de lichtkleur en intensiteit kan bijdragen aan een hogere concentratie, productiviteit en ontspanning.

“Therefore, tunable white luminaires could be used for biodynamic lighting systems to try to simulate natural circadian effect during day and thus to achieve user’s visual comfort and optimal psychological and physiological functions of their bodies for appropriate activity.”

Bron: ‘Use of tunable white luminaires for biodynamic lighting’, Marek Bálský, Rudolf Bayer, Jan Zálešák, Zuzana Panská, 2017

Lees hier meer over op lightingforpeople.eu of  humancentriclighting.com.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in Tunable White of wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw pand? Neem vrijblijvend contact op. Klik op onderstaande button om naar onze Tunable White producten te gaan.

Download deze informatie in .PDF

Bekijk producten en filter op ‘Tunable White’ Ik wil vrijblijvend advies