Alle nieuwsartikelen

PwC en Lumeco stoppen energie in circulaire verlichting

Gepubliceerd op : 2023 - 04 - 11
PWC en Lumeco circulaire verlichting

PwC en Lumeco stoppen energie in circulaire verlichting

Geen lampen meer kopen, maar licht afnemen. Dat is het idee achter ‘light as a service’ in de parkeergarages van PwC waarvoor PwC samen met Lumeco een intensieve samenwerking heeft opgezet. In gesprek met Rob Klinkert, senior portfoliomanager bij PwC, en Tommy van de Giessen, marketing en communicatie bij sociale onderneming Lumeco leren we meer over hoe zij circulaire verlichting in de parkeergarages hebben gerealiseerd.

Een aanbesteding met veel potentie

Uit de energiemonitoring van PwC bleek dat parkeergarages een enorme hoeveelheid energie gebruiken en daar zag Rob toen een mooie kans. “Wat nu als we een tender eerst kleinschalig in de Rotterdamse garage uitzetten op basis van circulaire verlichting? De vraag ging daardoor over meer dan alleen besparen op energie. Het ging nu ook over gebruik van grondstoffen, over het volledige beheer en over waarom een lamp überhaupt kapot kan gaan.” Een mooie uitdaging voor duurzaam verlichtingsbedrijf Lumeco. “Zoveel kritische vragen hadden we nog nooit eerder gehad tijdens een aanbesteding, maar we werden hierdoor geprikkeld om innovatief te blijven. We zagen grote potentie in dit project, ook voor de ontwikkeling van Lumeco als bedrijf”, licht Tommy toe.

Light as a service

Wat Lumeco biedt is een ombouwproduct om alle fluorescentie-verlichting (lees: TL en spaarlampen) duurzamer te maken. In plaats van verlichtingsarmaturen weg te gooien, bouwen ze deze om naar LED. Het ombouwen van de lampen gebeurt met ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij Lumeco in dienst zijn. “Dankzij dit project zijn we ons product gaan doorontwikkelen en hebben we gekeken naar hergebruik, modulaire opbouw van het eindproduct, levensduur en light as a service”, vertelt Tommy.

Leer- en vertrouwenscurve

Ondanks de  kritische vragen van Rob en zijn PwC collega’s kijken ze beide terug op een lang maar leerzaam traject. Van publicatie tot gunning duurde het anderhalf jaar, maar dan mag het resultaat er wezen. Rob: “Gedurende het traject konden ze mij echt wel af en toe vervloeken, maar er zat ook zowel een mooie leer- als vertrouwenscurve in. We gingen elkaar begrijpen, er ontstond verbinding en we kijken (nog steeds) hoe veel verder we kunnen gaan.”

Denk op de lange termijn

Waar zit het knelpunt? Hoe kunnen we het probleem oplossen? Over dit soort vragen gaat eenmaal tijd heen om het antwoord te vinden. Tommy: “Om ons verder te ontwikkelen en de stap te zetten van duurzame naar circulaire verlichting hebben we ervoor gekozen om hier tijd in te investeren. We hebben de strategische afweging gemaakt en naar de lange termijn gekeken. En dat is wel de kunst, maar brengt een risico met zich mee.”

Neem de tijd voor innovatie

Nu 2,5 jaar later hangt in de parkeergarage van locatie Amsterdam de verlichting van Lumeco. In Rotterdam zit het er al een halfjaar in en Eindhoven staat op de planning. “Tijd nemen is ook de tip voor corporate organisaties. Een doorlooptijd van 3-4 maanden voor iets innovatiefs is niet handig. Een andere optie is om ook eerst te kijken hoe ver je komt met een kleiner projectbudget. Door bijvoorbeeld een eerste verkenning te doen voordat je een grote tender uitschrijft”, tipt Rob.

Oplossingsgericht denken

In dit traject had Lumeco geen streepje voor omdat het een toevallig een sociale onderneming is. Dus ze moesten echt aantonen dat ze een betere propositie hadden. Het programma van eisen dat werd opgesteld was gericht op outcome: welke effecten ga je leveren? Lumeco werd hierdoor op een prettig manier uitgedaagd: “Je moet oplossingsgericht denken en zelf kritisch blijven maar ook innovatief zijn in het onderhandelen. Zo krijg je andere gesprekken waardoor je samen kunt groeien”, aldus Tommy.

Circulaire basisgedachte

“Het mooiste van alles vind ik nog dat je het niet meer uit hoeft te leggen. Lumeco begrijpt het, we begrijpen elkaar. PwC collega’s komen zo nu en dan naar me toe en zeggen dat ze Lumeco naast andere partijen hebben aangehouden en dan geven ze toch toe dat Lumeco 30-40% beter en kostenbesparender is. Er zijn dus nog mensen die twijfelen aan de basisgedachte van ‘kan hetgeen wat er is niet behouden worden’? Die gedachte zit erg verweven in Lumeco, terwijl traditionele projectleiders het over weggooien van het oude hebben. Wat er gebeurt is dat projectleiders door Lumeco anders gaan denken, hoe cool is dat!” vertelt Rob enthousiast.

Mooie resultaten en volgende stappen

“Inmiddels hebben we dankzij PwC, tot nu toe, ongeveer 440 uur aan sociale werkgelegenheid kunnen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en gaan we voor komend jaar de volgende stappen bepalen”, zegt Tommy. “Er is nu een gunning gedaan voor locatie Eindhoven. We gaan daar een stap verder en werken met biodynamische verlichting dat zich aanpast aan daglicht. Dat wordt weer een heel gaaf project”, aldus Rob.