Circulaire verlichting bij LumecoCirculaire verlichting

Download de samenvatting van ‘Circulaire verlichting’ als PDF-bestand.

Het begon allemaal toen Thomas Rau aan Philips vroeg om licht in plaats van lampen voor Schiphol, ook wel light as a service genoemd. Inmiddels is een hoop veranderd en is de definitie van circulaire verlichting meeromvattend. Zowel vanuit het duurzame als het financiële aspect liggen veel meer kansen binnen de circulaire economie. Verlichting leasen is wat ons betreft niet circulair genoeg. Circulair komt op diverse manieren tot uiting, overkoepelend hanteren wij 4 strategieën voor het productassortiment en diensten.

Ik wil vrijblijvend advies Lichtmanagement

Circulaire verlichting – 4 strategieën

 • Remanufacture/Hergebruik
  ‘Een armatuur ombouwen/renoveren naar op zijn minst de oorspronkelijke staat, met een garantie die beter is dan van een volledig nieuw armatuur.’

Zijn uw armaturen visueel in herbruikbare staat? Verduurzaam deze dan met PRO ombouwproducten. De behuizing van uw armaturen wordt hergebruikt en de oude componenten worden milieuvriendelijk gescheiden en gerecycled. In uw bestaande armatuur wordt LED verlichting geïnstalleerd. Het eindresultaat is een LED armatuur met nieuwe CE-markering, 100.000 uur levensduur en minimaal 7 jaar garantie.

 • Modulaire verlichting (Repair & upgrade)
  ‘De mogelijkheid creëren om producten te repareren en te upgraden door modulair ontwerp. Alle componenten moeten afzonderlijk vervangbaar zijn.’

Circulaire productOmbouwproducten en nieuwe armaturen met het circulaire label zijn altijd modulair. Dit betekent dat componenten vervangbaar zijn. Denk hierbij aan de LED strip, kap/afscherming, behuizing, bekabeling, driver en bijvoorbeeld sensoren. Bij een defect of een upgrade wordt het component vervangen en niet het gehele armatuur. Zo bespaart u kosten en creëert u geen onnodige reststromen.

 • Product life extension/ Maximale levensduur
  ‘Verlenging van de technische levensduur door een serie van onderhoudsmomenten met als doel de levensduur te verlengen door onderhoud, reparatie, technische upgrades of door een combinatie van deze.’

Deze strategie ligt in het verlengde van Repair & upgrade. We gebruiken externe drivers en uitsluitend kwaliteitscomponenten. 

Veel producten worden geproduceerd met een prijsfocus, zoals een LED buis met interne driver, ook wel Retrofit genoemd. Doordat de LED Driver en de LED strip bij elkaar in een kunststof buis zijn geplaats, ontstaat een te hoge temperatuur in de buis die de levensduur van de LED’s verkort en de kans op storingen vergroot. Zeker voor professioneel gebruik raden wij het gebruik van deze producten altijd af.

De LED TL PRO heeft in plaats van een interne driver een aluminium koelelement. Waardoor de LED temperatuur wordt verlaagd. Daarnaast worden alle LED producten van Lumeco bewust lager belast voor een langere levensduur. Hierdoor hebben nagenoeg alle verlichtingsoplossingen van Lumeco een verwachte levensduur van minimaal 100.000 uur.

 • Light as a service (LAAS)
  ‘Voorzien in de behoefte van de gebruiker zonder dat die fysieke producten moet aanschaffen. ‘

U krijgt geen lampen, maar licht. U betaalt voor het gebruik, niet voor het bezit. Kies uit 3 pakketten met verschillen in besparing, comfort, gebruiksvriendelijkheid en service en onderhoud.  

LED leasen is niet circulair (genoeg)

Net zoals met de term duurzaam wordt gestrooid, wordt nu ook circulair te snel gebruikt. Het light as a service concept is weliswaar onderdeel van een circulaire economie, maar is opzichzelfstaand veel te beperkt. Veel verlichtingsbedrijven noemen het leasen van verlichting circulair. Circulair gaat wat ons betreft veel verder. Light as a service bij Lumeco wordt beknopt samengevat in onderstaande afbeelding.

Circulaire verlichting

Wie gingen u voor?

Op het moment voorzien wij PriceWaterhouseCoopers (PwC) van circulaire verlichting. Voor de gemeente Amsterdam hebben we de Piet Heingarage voorzien van circulaire verlichting.

 

Wilt u ook geen lampen maar licht? Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek!

Ga naar producten Ik wil vrijblijvend advies