T8 verlichting (TL conventioneel)

De meest toegepaste verlichtingstechniek in de utiliteit is fluorescentieverlichting van het type T8. In de utiliteit is gebleken dat 20%-60% van het totale energieverbruik toe te schrijven is aan T8 verlichting. Ondanks deze verlichting nog op grote schaal is toegepast, is het een zeer inefficiënte en niet duurzame techniek die onbetwist vervangen zal worden door LED.

Wat is T8 conventionele verlichting en hoe werkt het?

T8 conventioneel is een type TL buis die wordt aangestuurd door een conventioneel voorschakelapparaat (VSA). Dit voorschakelapparaat verbruikt aanzienlijk meer energie dan een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) of een LED driver.

T8 conventioneel is te herkennen aan een ‘starter’, die er letterlijk voor zorgt dat de buis ontbrand en dus gestart wordt. Als de starter aan vervanging toe is knippert de TL buis een aantal maal bij inschakeling. Iedereen kent het wel: “ping, ping, ping…. ping.. aan”. LED of hoogfrequente verlichting kennen dit effect niet.
Conventionele T8 verlichting is 50Hz. Dat betekent dat de buis 50 keer per seconde aan- en uitgaat. De informele benaming is dan ook ‘knipperfrequentie’. In vergelijking, een T5 buis heeft een knipperfrequentie van 44.000 en LED knippert niet. Het is gebleken dat de knipperfrequentie van invloed is op zowel dier als mens. De conclusie is dat een lage knipperfrequentie een negatief effect heeft (vermoeidheid, concentratieverlies etc.). Lichtcondities zijn optimaal bij verlichting die niet knippert.

Beknopt de nadelen van T8 conventionele verlichting

  • Energie onzuinig ten opzichte van T5 en LED (verbruikt 50%-80% meer energie)
  • Laag rendement, lumen/watt verhouding
  • Hoge onderhoudskosten ten opzichte van T5 en LED door korte levensduur
  • Bevat kwik en glas en schadelijke gassen.

Verduurzaam uw T8 verlichting

Bij een terugverdientijd van gemiddeld 2-3 jaar kunt u uw T8 armaturen ombouwen naar LED en 65% besparen op uw energieverbruik. Lees meer over het ombouwen van T8 armaturen naar LED.

Ombouwen naar LED