.

.

Wageningen Universiteit

Totaalcijfers

  • 1 gebouw (Radix)
  • 1298 armaturen omgebouwd
  • Jaarlijkse besparing 168.348 KWh
  • Jaarlijkse reductie 96.256 Kg CO2
  • 632 uur sociale werkgelegenheid
  • Terugverdientijd 4,3 jaar

Locatiemanagement Radix Wageningen University & Research:

“Lumeco heeft bij ons 1300 LED lampen geïnstalleerd. Waar we voorheen werkten onder gelige TL’ s, baden we nu in helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra. De uitvoering is voorspoedig verlopen waarbij Lumeco de overlast voor onze laboratoria, kantoren en vergaderzalen tot een minimum wist te beperken.”

Situatieschets, probleem en uitvraag 

Te vaak traden er defecten op met TL buizen, EVSA’s en sensoren in het pand Radix. Het pand was voorzien van T5 armaturen die waren gependeld aan een open, betonnen plafond. Doordat het designarmaturen zijn wilden zij weten of de huidige armaturen gerenoveerd konden worden en of daarnaast een energiebesparing realiseerbaar was. De lichtkwaliteit moest minimaal gelijkwaardig blijven. Voordat de Universiteit in contact kwam met Lumeco waren meerdere proeven met LED retrofit buizen gehouden van diverse leveranciers.

Oplossing

De WUR heeft gekozen voor LED T5 PRO inclusief nieuwe lampvoeten en interne bedrading. Hierbij kon het design armatuur hergebruikt worden. Alle EVSA’s werden vervangen door Osram LED drivers. Daarnaast zijn armaturen met noodverlichting voorzien van een upgrade en is het gehele systeem voorzien van nieuwe aanwezigheidssensoren. Alle 1300 lampen zijn van het plafond gedemonteerd, omgebouwd, schoongemaakt en weer gemonteerd.  De oude elektronische onderdelen en lichtbronnen zijn milieuvriendelijk afgevoerd via Wecycle.