Gemeente Apeldoorn

Voor de Gemeente Apeldoorn zijn er verschillende verlichtingsprojecten gerealiseerd. Zo is de verlichting in onder andere de gymzalen aan de Fortlaan, Keerkring, Molleruslaan, Ravelijn en Schuttersweg vervangen. Ook in Trainingshal de Hiethof en het Huis voor Schone Kunsten is nieuwe verlichting gerealiseerd.

Uitgelicht: Mheenpark

In opdracht van de gemeente Apeldoorn is de binnen- en buitenverlichting van Sporthal Mheenpark verduurzaamd en het energieverbruik gehalveerd. Het verduurzamingsproject heeft plaatsgevonden in de vakantieperiode, waarin de bezetting het laagst ligt. Hierdoor is de overlast voor de gebruikers beperkt tot een minimum.

Nieuwe LED verlichtingsarmaturen
In totaal zijn 241 verouderde (lees: conventionele TL) verlichtingsarmaturen vervangen door nieuwe sporthalarmaturen. De gemeente heeft een bewuste keuze gemaakt voor duurzaamheid. De armaturen zijn modulair opgebouwd. Dat betekent dat alle componenten vervangbaar zijn. Doordat uitsluitend kwalitatieve componenten zijn toegepast, leveren de nieuwe armaturen tot 100.000 uur licht. De levensduur is in vergelijking met de oude verlichting vertienvoudigd.

Lichtmanagement toegepast
De kleedruimtes en bergingen zijn voorzien van bewegingssensoren. In het kader van energiebesparing en een lagere belasting van componenten, wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld wanneer deze ruimtes niet gebruikt worden. De overige verlichting was al voorzien van een lichtregelsysteem. Vanwege functionaliteit en gebruiksgemak zijn daar geen wijzigingen in aangebracht.

Energieverbruik gehalveerd
In vergelijking met de oude situatie is het energieverbruik gehalveerd, terwijl de lichtkwaliteit voor de gebruikers is verbeterd. Zo heeft conventionele TL verlichting last van flikkeringen die kunnen leiden tot hoofdpijn, stroboscopische effecten en concentratieverlies. De gebruikers van Sporthal Mheenpark zullen hier geen last meer van hebben.

Maatschappelijke meerwaarde
Het verduurzamingsproject kent ook een maatschappelijke meerwaarde. Zo is verlichtingsbedrijf Lumeco een Social Enterprise. Dat houdt in dat het bedrijf arbeidsplaatsen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met een fysieke of geestelijke beperking zijn.

Uitgelicht: Matenpark

In de sporthal ‘Matenpark’ is gekozen voor nieuwe verlichting. Hier ruim 60 stuks LED SPORT LI ge├»nstalleerd, varierend tussen 102W en 144W. Omdat er in de bestaande situatie meer armaturen hingen, is er gekozen om de overgebleven ruimte weg te werken met op maat gemaakte platen. Ook is een nieuwe indeling gemaakt voor de armaturen. Ook op de tribune en in de berging is de verlichting vernieuwd.