Het grootste OSRAM HubSense project in Nederland is gerealiseerd
Draadloze verlichting laat armaturen communiceren met sensoren, schakelaars en andere armaturen zonder dat hier een fysieke koppeling nodig is. De grootste voordelen zijn snellere installatie, minder materiaalgebruik en het eenvoudig (draadloos) wijzigen van verlichtingsinstellingen. Recent is in Leeuwarden het grootste OSRAM HubSense verlichtingsproject in Nederland gerealiseerd. Eenzelfde gerealiseerde energiebesparing als met reguliere LED verlichting, maar in veel minder tijd en met minder grondstoffengebruik.
Wat is draadloze verlichting?
Tot op heden wordt ‘slimme’ verlichting onderling gekoppeld met extra bekabeling, naast de aanwezige bekabeling die als stroomvoorziening dient. Verlichtingscomponenten communiceren met elkaar via dit (bekabelde) netwerk. Een sensor communiceert bijvoorbeeld naar een armatuur of deze in of uit moet schakelen.
Met draadloze verlichting is het verduurzamen en moderniseren van bestaande verlichtingsarmaturen een stuk sneller en gemakkelijker. Een verlichtingsarmatuur wordt alleen aangesloten op netstroom, alle overige onderdelen van het lichtsysteem zoals sensoren en schakelaars, zijn draadloos.
Veiligheid draadloze verlichting
Draadloze systemen staan over het algemeen bekend als minder veilig in vergelijking met bekabelde systemen. HubSense maakt gebruikt van een Mesh-netwerk met encryptie. Een Mesh-netwerk is een netwerk waarin elke node (in dit geval een verlichtingsarmatuur) verbinding heeft met alle andere nodes binnen het netwerk. Het grote voordeel is dat wanneer één of meerdere nodes uitvallen het netwerk toch in stand blijft. De overige componenten kunnen alsnog met elkaar communiceren.
De veiligheid wordt gewaarborgd door AES-128 encryptie. Dit is de naam van de gebruikte versleuteling. Om er voor te zorgen dat er niemand ongewenst mee kan luisteren of berichten kan sturen naar de verlichting wordt alle communicatie versleuteld. Hiermee is het systeem veilig en geschikt voor grootschalige toepassing.
Slimme verlichting
‘Slimme’ verlichting voorkomt onnodige energieverspilling. Een traditionele verlichtingssituatie waarbij het licht in de ochtend wordt ingeschakeld en aan het eind van de dag weer uit, is niet meer van deze tijd. Met slimme verlichting, bij voorkeur in een lichtmanagementsysteem, wordt verlichting dynamisch en wordt de juiste hoeveelheid licht op het juiste moment geleverd. Dit is gunstig voor de levensduur van én voor het energieverbruik.
Toch komt het nog voor dat bedrijven geen ‘slimme’ verlichting toepassen. Onlangs publiceerde het AD ‘Bij zeven op de tien bedrijven brandt het licht ook ‘s nachts: ‘Onbegrijpelijk”. Dit is enorme verspilling van energie. Met een eenvoudige oplossing, zoals een sensor, is dit op te lossen. De verlichting brandt dan alleen bij beweging.
Businesscase; Leeuwarden
De wolkenkrabber is in 2021 gekocht door een nieuwe eigenaar. Het op één na hoogste gebouw in Leeuwarden is volledig gerenoveerd. De verlichting in het 8.650 vierkante meter grote gebouw bestaat volledig uit draadloos communicerende armaturen.
Installatiebedrijf TBM Koot heeft deze verlichtingsrenovatie uitgevoerd met technische ondersteuning van Lumeco.
Zonder draadloze verlichting zou elk verlichtingscomponent op elke verdieping fysiek gekoppeld moeten worden middels bedrading. De ruim 1.300 armaturen van Lumeco zijn nu draadloos gekoppeld en ingesteld. Mochten er in de toekomst tóch andere instellingen gewenst zijn, dan kunnen deze met een druk op de knop worden ingeregeld zonder ook maar iets van verlichtingscomponenten aan te hoeven raken.