Wat is licht met sensor?
Licht met sensor schakelt automatisch in en uit op basis van beweging, aanwezigheid of daglicht. Dit verhoogt het gebruiksgemak en voorkomt onnodig energieverbruik. Door gebruik te maken van licht met sensor bespaart u tot wel 90% op het energieverbruik en de energiekosten voor verlichting.
Waarom kiezen voor licht met sensor?
Licht met sensor draagt bij aan een slim verlichtingssysteem. Het gebruik van sensoren heeft verschillende voordelen:
- Verlichting brandt alleen wanneer nodig: Door automatische aan- en uitschakeling zorgen sensoren ervoor dat uw verlichting alleen aan staat wanneer dat gewenst is.
- Lagere energiekosten: Omdat uw verlichting alleen aan staat wanneer dat gewenst is, zorgt verlichting met sensor voor lagere energiekosten.
- Langere levensduur: Verlichting schakelt alleen in of dimt wanneer nodig, waardoor lampen minder snel slijten en langer mee gaan.
- Gebruiksgemak: Automatisch schakelen en dimmen zorgt ervoor dat u de verlichting niet meer handmatig aan of uit hoeft te zetten. Daarnaast zijn er geen zorgen meer over vergeten verlichting in lege ruimtes.
- Comfort: Voorkom onnodig fel licht en creëer een prettige werkomgeving door een juiste balans tussen dag- en kunstlicht.
- Veiligheid: Sensoren verbeteren de veiligheid in donkere ruimtes of gangen. Verlichting schakelt in, zodat u altijd goed zicht heeft en bewust bent van uw omgeving.
Wanneer kiezen voor verlichtingssensoren?
Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor licht met sensor. Deze verlichtingsoplossing past in veel uiteenlopende situaties:
- Gebouwencomplex: Gangpaden en trappenhuizen zijn vaak leeg, waardoor continu brandende verlichting onnodig energie kost. Gebouwencomplex New Babylon bespaarde 90% op energie door sensoren in trappenhuizen toe te passen.
- Onderwijs: Hogeschool Rotterdam wilde minimaal een lichtsterkte van 500 lux garanderen voor optimaal comfort. Dankzij meer dan 100 sensoren past de verlichting zich automatisch aan naar een lichtsterkte van 500 lux.
- Kantoor: Voorkom onnodig brandende verlichting in kantoorruimtes en vergaderzalen. Bij Provinciehuis Utrecht installeerde we bijna 1.000 daglicht- en aanwezigheidssensoren. In combinatie met de vervanging van TL-verlichting besparen zij jaarlijks 360.000 kWh.
- Ziekenhuisverlichting: Universitair Ziekenhuis Midden-Nederland gebruikt sensoren en bewegingsdetectie voor meer comfort en energiebesparing. In combinatie met biodynamische verlichting ontstaat een prettige omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers.
- Bedrijfshalverlichting: Schakel verlichting automatisch uit in ongebruikte gangpaden. Vliegtuigfabrikant Bell Textron bespaarde jaarlijks 16.000 kWh door LED te combineren met sensoren. Dankzij een aparte sensor per armatuur schakelt verlichting alleen in bij beweging. Bekijk de video voor het resultaat.
Hoe werkt verlichting met sensor?
Een aanwezigheid of bewegingssensor schakelt verlichting in bij aanwezigheid of beweging. Dit werkt via infraroodstraling of microgolven. Na een ingestelde tijd schakelt het licht automatisch weer uit. Dit gebeurt alleen zodra het licht met sensor geen aanwezigheid of beweging meer detecteert. Een andere optie is licht met sensor dat werkt op daglicht. Deze sensor meet hoeveel daglicht de ruimte binnenkomt en past de lichtintensiteit van de verlichting hierop aan. Zo geeft de verlichting precies genoeg licht, afgestemd op het daglicht. Sensoren besparen energie en verhogen het gebruiksgemak.
Welke sensoren voor verlichting zijn er?
Er zijn verschillende sensoren voor verlichting, afgestemd op diverse toepassingen. Elke sensor draagt op een unieke manier bij aan efficiënte en comfortabele verlichting.
- Aanwezigheidssensoren: Geschikt voor ruimtes waar verlichting altijd aan moet staan zolang iemand aanwezig is, ook als niemand beweegt. Ideaal voor kantoren, klaslokalen en vergaderzalen. Een verlichtingssensor met aanwezigheidsdetectie ziet of een ruimte in gebruik is en schakelt op basis daarvan verlichting in en uit. Dit voorkomt onnodig brandend licht. Sensoren voor verlichting met infrarood detecteren warmteverschillen om te bepalen of er mensen aanwezig zijn.
- Bewegingssensoren: Voor ruimtes met wisselend gebruik, waar verlichting alleen inschakelt bij detectie van beweging. Geschikt voor magazijnen, gangen en trappenhuizen. Bewegingssensoren detecteren activiteit en schakelen verlichting direct in. Na een ingestelde tijd schakelt het licht automatisch uit. Deze sensoren werken met infrarood- of microgolven.
- Lichtsensor: Daglichtsensoren passen de verlichting aan op basis van de hoeveelheid daglicht. Dit verhoogt het comfort en bespaart energie en kosten. Komt bijvoorbeeld voor in kantoren, ziekenhuizen en scholen. Sensoren voor verlichting met daglichtregeling meten de lichtintensiteit in een ruimte en dimmen verlichting wanneer nodig.
- Microgolfsensoren: Detecteert beweging door deuren en ramen heen en werkt goed in uitdagende omgevingen zoals parkeergarages. Deze sensoren zenden continu een hoogfrequente golf uit en meten de reflectie. Een verstoring van het golfpatroon duidt op beweging, waarna de verlichting inschakelt. Microgolfsensoren zijn gevoeliger dan infraroodsensoren.
- DALI-sensoren: Hebben een DALI aansturingssysteem waarmee verlichting individueel of in groepen dimbaar is. Dit gebeurt via DALI, een digitaal protocol dat communicatie tussen verlichting en sensoren mogelijk maakt.
Advies over verlichtingssensor?
Elke situatie vraagt om een slimme en efficiënte oplossing. Wij helpen u de beste verlichting met sensor te kiezen voor elke omgeving. Wij analyseren de ruimte, adviseren de juiste sensoren en zorgen voor een vlekkeloze installatie. Zo profiteert uw bedrijf direct van maximale energiebesparing en optimaal comfort. Neem vrijblijvend contact op voor advies over sensoren voor verlichting.