LED aanwezigheidssensor voor zakelijke toepassingen

Verminder energieverbruik, bespaar kosten en verhoog het comfort met een aanwezigheidssensor. Verlichting staat alleen aan wanneer mensen in een ruimte aanwezig zijn. Op deze pagina leggen we uit wat een aanwezigheidssensor is en voor welke situaties het geschikt is.

Wat is een aanwezigheidssensor?

Een LED aanwezigheidssensor detecteert of er iemand in een ruimte aanwezig is. Zodra er iemand aanwezig is schakelt de verlichting automatisch in. Bij afwezigheid gaat het licht vanzelf weer uit. Zolang er iemand aanwezig is zorgt de aanwezigheidssensor ervoor dat de verlichting aan blijft.

LED Aanwezigheidssensor

Hoe werkt een aanwezigheidssensor?

Een sensor werkt op basis van ultrasoon, infrarood of hoge frequente technologie.

  • Ultrasoon stoot geluidsgolven uit, deze geluidsgolven zijn voor de mens niet hoorbaar. Wanneer de geluidsgolven een object raken weerkaatsen ze terug naar de aanwezigheidsmelder. De sensor meet de afstand tussen het object en de sensor. Wanneer deze afstand veranderd detecteert hij beweging. Ook bij kleine, subtiele bewegingen. Dit type sensor is daarom geschikt voor ruimtes waar mensen weinig bewegen, zoals een kantoor.
  • Infrarood detecteert warmteverschillen zoals lichaamstemperatuur binnen het zichtveld. Zo herkent de sensor aanwezigheid wanneer er in de ruimte een verschil in warmte wordt gemeten. Omdat PIR (infrarood) geen warmte maar verandering in warmte detecteert denkt de sensor na verloop van tijd dat de ruimte leeg is. Daarom is infrarood minder geschikt voor ruimtes waar mensen stilzitten.
  • Hoge frequente (HF) werkt met elektromagnetische golven. Deze golven detecteren beweging door dunne materialen zoals glas en kunststof. Dit type sensor is daarom geschikt voor complexe ruimtes zoals gangen met veel obstakels.

Wanneer is aanwezigheidsdetectie geschikt?

Aanwezigheidsdetectie is geschikt voor ruimtes waar mensen langer verblijven. Voorbeelden van geschikte locaties zijn:

  • Kantoren: Wanneer mensen in kantoor stilzitten blijft de verlichting aan staan. Dit zorgt ervoor dat iedereen zonder afleiding door kan werken. Daarnaast brandt er geen verlichting meer wanneer er niemand meer in het kantoor aanwezig is.
  • Vergaderruimtes: Tijdens lange overleggen voorkomt aanwezigheidsdetectie dat het licht plots uitvalt. Na de vergadering schakelt het licht weer uit.
  • Klaslokalen: Ook bij weinig beweging blijft de verlichting actief. Dit ondersteunt de concentratie van leerlingen en voorkomt onrust in de klas. Docenten hoeven zich geen zorgen te maken dat ze vergeten het licht uit te zetten, dit gaat vanzelf.
  • Sanitaire ruimtes: Verlichting blijft aan zolang iemand aanwezig is. Dit voorkomt ongemak door verlichting dat plots uitschakelt.

Waarom een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder levert gemak, efficiƫntie en energiebesparing op:

  • Gebruiksgemak: Licht schakelt aan bij binnenkomst en uit bij afwezigheid. Dankzij een aanwezigheidssensor is handmatige bediening niet meer nodig.
  • Energiebesparing: Verlichting brandt alleen wanneer nodig. Sensoren verlagen direct het energieverbruik tot wel 90%.
  • Comfort: Geen onderbrekingen meer door uitvallend licht tijdens stilzitten of vergaderen.
  • Minder onderhoud en langere levensduur: Minder branduren vertragen slijtage van LED armaturen en verlagen daarmee de onderhoudsbehoefte.
  • Geen onnodige verlichting in lege ruimtes: In ruimtes waar niemand aanwezig is brandt geen onnodig licht meer.
  • Slimme integratie met bestaande systemen: Te combineren met bijvoorbeeld daglichtregeling of DALI-sturing.

Wat is het verschil tussen een aanwezigheidsmelder of bewegingsmelder?

Een aanwezigheidsmelder schakelt verlichting in op basis van aanwezigheid. Een bewegingsmelder doet dat alleen wanneer hij beweging detecteert. Aanwezigheidsdetectie werkt goed in ruimtes waar mensen stilzitten, zoals kantoren. De verlichting valt dan niet uit. Bewegingsdetectie past beter bij ruimtes met kort gebruik, zoals gangpaden in magazijnen.

Een aanwezigheidsmelder of bewegingsmelder kies je dus afhankelijk van het gebruik en functie van de ruimte.

Advies over LED sensoren

Wij helpen u graag met advies over verlichting met een aanwezigheidssensor. Samen bekijken we welke oplossing past bij uw ruimte en gebruik. Met maatwerkadvies profiteert u direct van energiebesparing en meer comfort. Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk sensoradvies.

Plan gratis adviesgesprek

Advies over uw verlichtingssituatie?

Neem vrijblijvend contact op voor advies over de verduurzaming van uw verlichting.