Afkortingen en begrippen in de verlichtingsbranche

In de verlichtingsbranche worden allerlei begrippen en afkortingen gebruikt. U krijgt te horen dat een TL buis 50 Hertz is, maar wat zegt dat? Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte begrippen en afkortingen. Heeft u nog overige vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze verlichtingsadviseurs.

CRI / RA

De kleurweergave-index (CRI / Ra) geeft informatie over de eigenschappen van de kleurweergave. De waarde van deze index kan variëren tussen de 0 en de 100. Waarde 100 betekent staat gelijk aan daglicht (het volledige kleurenspectrum). Hoe hoger de waarde, hoe natuurgetrouwer de kleurweergave onder de betreffende lichtbron. Lees meer over CRI.

Hertz

Fluorescentieverlichting (klassieke TL) knippert. Conventionele T8 verlichting is 50Hz. Dat betekent dat de lichtbron 50 keer per seconde aan- en uitgaat. Het is gebleken dat dit een negatief effect heeft op mens en dier (vermoeidheid, concentratieverlies etc.) LED werkt op gelijkspanning i.p.v. wisselspanning. Het knippereffect doet zich bij LED voor in het Flicker effect.

Kleuren (Kelvin)

De kleur(temperatuur) van verlichting wordt weergeven in Kelvin. Hoe lager de waarde, hoe warmer de kleur. De kleur bij zonsopgang is 2000K en bij een heldere blauwe hemel 6500K. Zie voor een overzicht de afbeelding.

Kelvin kleurtemperatuur led tl energiezuinige verlichting

Levensduur (Lichtbron en driver)

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de levensduur van de lichtbron (lamp) en de aansturing (driver/VSA/EVSA). In de meeste gevallen is de levensduur van de aansturing langer dan die van de lichtbron.

Temperatuur bepaalt levensduur: De koeling van de LED bepaalt voornamelijk de levensduur. Wanneer de koeling van de diodes niet goed is, bijvoorbeeld door het gebruik van kunststof, neemt de levensduur sterk af. Een koelelement kan dit verhelpen. LED TL met interne drivers hebben een korte levensduur doordat de driver en de LEDs, die beide warmte produceren, tegen elkaar aan liggen in de TL. Daarnaast is deze TL vaak gemaakt van kunststof. Daarom zullen wij altijd producten met een externe LED driver adviseren.

Lumen/Watt verhouding (lm/W)

Het lichtrendement wordt uitgedrukt in lumen per watt. Lumen staat voor de lichtsterkte. Conventionele verlichting heeft een verhouding van 80 lm/W. 1 Watt verbruik creëert 80 Lumen aan licht. Lees meer over Lumen en Lux

Opstartpiek

Wanneer verlichting wordt ingeschakeld ontstaat er een spanningspiek. Een hoge piek leidt tot slijtage aan apparatuur en elektronische installaties.

PF / COS ?  

Powerfactor PF (of arbeidsfactor) is eigenlijk een index die aangeeft hoe efficiënt elektrisch vermogen wordt afgegeven aan de verbruiker (bijvoorbeeld een lamp). Ideaal is een PF van 1. Dat betekent dat alle elektriciteit optimaal wordt benut. Wanneer de powerfactor lager dan 1 is, betekent dit dat er meer elektriciteit wordt verbruikt dan de verbruiker aangeeft. Lees meer over de powerfactor.

SELV

De afkorting van ‘Safety Electronic Low Voltage’, is een richtlijn voor het werken op een extra laag voltage (25V AC of 60V DC) om elektrische schokken bij aanraking te voorkomen. De externe LED driver van Osram die wij gebruiken kent een voltage van maximaal 50 V DC. De drivers zijn ook voorzien van contactscheiding voor het afschakelen van geleiders, zodat wanneer de LED’s vervangen worden er geen spanning op de lampvoeten komt, tenzij de verlichting, na het installeren weer uit- en ingeschakeld wordt.

Neem contact op Bereken uw voordeel