Werkbezoek DSM Zwolle

03 maart 2016

Wezo medewerkers maken verlichting DSM Zwolle energiezuinig

Woensdag 17 februari brachten wethouder Van As en mevrouw Van Lenthe, directeur Wezo, een werkbezoek aan het verduurzamings-project bij DSM Zwolle. Onder leiding van Social Enterprise Lumeco bouwen medewerkers van Wezo nagenoeg alle energie-slurpende TL verlichting om naar LED verlichting.

DSM
DSM, een van oorsprong Nederlands bedrijf, is opgericht in 1902. Tegenwoordig is DSM een multinational met meer dan 5000 medewerkers. Circa een op elke vier DSM’ers in Nederland houdt zich bezig met onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Nederland is een belangrijke broedplaats voor vernieuwing die op vele plaatsen in de wereld gestalte krijgt (bron: website DSM). DSM Resins is gevestigd op de Ceintuurbaan in Zwolle.

Wezo
Wezo biedt mensen de mogelijkheid zich te ontwikkelen voor een baan die bij hun past. Er wordt gekeken naar talenten en competenties, en hoe die het beste ingezet kunnen worden (bron: website Wezo). Op het project bij DSM zijn medewerkers van Wezo met technisch talent ingezet. Onder begeleiding van ervaren elektromonteurs leren zij onder andere hoe ze een TL verlichtingsarmatuur kunnen ombouwen naar LED.

TL verlichting ombouwen naar LED
DSM heeft de keuze gemaakt de bestaande verlichting om te bouwen in plaats van te vervangen. De behuizing van de TL armaturen was nog in goede staat, slechts de elektronica was verouderd. Enerzijds is ombouw en hergebruik goed voor het milieu, anderzijds wordt eenvoudig werk gecreëerd dat onder begeleiding goed uitgevoerd kan worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Capaciteiten worden (verder) ontwikkeld waardoor kansen op de reguliere arbeidsmarkt worden vergroot.
In de armaturen bij DSM is het eigen product van Lumeco geïnstalleerd, LED TL PRO. Deze verlichting verbruikt 65% minder energie en heeft een levensduur van maar liefst 100.000 uur. De oude TL buis moest na 8.000 uur al worden vervangen.

Vervang ook uw TL verlichting door LED met Wezo en Lumeco
Wezo en Lumeco kunnen voor iedere grote eindverbruiker de win-win-win situatie creëren met energiezuinige verlichting. Een beter milieu, een lagere energierekening en werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lumeco en Wezo zijn altijd op zoek naar nieuwe bedrijven of organisaties waarbij deze win-win-win situatie gecreëerd kan worden.

Het Locus Netwerk heeft eerder al een video gemaakt over dit project. Bekijk de video.