Visser & Smit Hanab verduurzaamt bestaande TL-verlichting

10 december 2012

Visser & Smit Hanab als onderdeel van VolkerWessels behoort op het gebied van duurzaamheid tot de koplopers van Nederland. In 2011 is er door medewerkers gericht gewerkt aan het realiseren van duurzame ambities.

Een van de maatregelen die genomen zijn is het terugdringen van het energieverbruik op de verlichting. In het hoofdkantoor te Papendrecht zijn zo’n 500 TL armaturen energiezuinig gemaakt. Duurzaamheid is belangrijk voor Visser & Smit Hanab en met deze energiezuinige verlichting is weer een stap in de goede richting gezet. Zo is de totale uitstoot van CO2 in 2011 met maar liefst 6,3 procent teruggedrongen.

Besparen op TL-verlichting

In het kantoor te Papendrecht waren nog conventioneel aangestuurde armaturen aanwezig. Een conventioneel voorschakelapparaat zet veel vermogen om in warmte zonder dat hier een lichtopbrengst voor terug komt. Deze voorschakelapparaten gecombineerd met een T8 TL-buis zorgden voor een potentiële energiebesparing. De T8 buizen geven relatief weinig lichtopbrengst, daarnaast neemt de lichtopbrengst gemiddeld het eerste jaar al met 20% af. Dat er een energiebesparing gerealiseerd kon worden was al snel duidelijk.

Renoveren armaturen

Aangezien de huidige armaturen zelf nog in goede staat waren was de oplossing op de bestaande armaturen energiezuinig te maken financieel het meest aantrekkelijk zonder in te hoeven leveren op kwaliteit. Al de conventionele voorschakelapparaten in de armaturen zijn vervangen door T5 voorschakelapparaten van Osram waar 5 jaar fabrieksgarantie op zit. Gecombineerd met de T5 buis van Osram zit er ook nog eens 3 jaar garantie op de TL buis. Een interessant concept, zeker aangezien de terugverdientijden bij renoveren zo rond de 2 jaar liggen.

Sociale werkplaats

Voor het renoveren van de armaturen hebben medewerkers van de sociale werkplaats op locatie geassisteerd bij het renoveren van de armaturen. Henk Wijgerse van Visser & Smit Hanab vertelt: “Dit project is weer een voorbeeld hoe creativiteit kan leiden tot oplossingen die zowel vanuit milieu, financieel en menselijk perspectief aantrekkelijk zijn. De mogelijkheden daartoe worden groter nu marktpartijen samenwerken en hiermee duurzaamheid versterken”. Monteurs van Lumeco voeren alle werkzaamheden op hoogte uit. De uiterst gepassioneerde mensen van de sociale werkplaats demonteren het oude voorschakelapparaat en plaatsen het energiezuinige voorschakelapparaat terug. Daarna wordt de energiezuinige buis in het armatuur gemonteerd en getest. Na correct werken wordt het armatuur teruggeplaatst op zijn oude plek.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden tot besparing op uw kantoorverlichting? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Verlichtingsscan Bereken uw voordeel