Papendrechtse bibliotheek brandt groen licht

31 mei 2010

Verlichting.nl heeft een artikel gepubliceerd over Lumeco. Onderstaand treft u de tekst uit het artikel.

BibliotheekAlle tl-buizen en lampen die de bibliotheek van Papendrecht rijk is, zijn recentelijk vervangen door energiezuinige varianten. Het levert een besparing van 52% op de energierekening. De investering is binnen twee jaar terugverdiend. De Papendrechtse bibliotheek heeft lichtbedrijf Lumeco in de arm genomen om dit project voor hen te realiseren. Dit bedrijf is gespecialiseerd in verlichting die energiezuinig en duurzaam is. De oude verlichting wordt vervangen door nieuwe armaturen, maar ook oude armaturen kunnen aangepast worden zodat ze duurzamer verlichten. Voor de gemeente Papendrecht zijn deze twee oplossingen effectief toegepast.

Drie keer langer mee

De nieuw geïnstalleerde verlichting gaat drie keer langer mee. Dat komt doordat de tl-buizen minder belast worden door de hoogfrequente aansturing. Ook geven deze nieuwe buizen meer lichtopbrengst per watt, dat ervoor zorgt dat je met minder vermogen toch minimaal dezelfde lichtopbrengst houdt. Verder houden deze buizen 90% van de lichtopbrengst tot het einde van zijn levensduur vast, dit in tegenstelling tot standaard tl-buizen. Deze drie aspecten van de nieuwe verlichting bezorgen de gebruiker lagere onderhoudskosten en lagere energiekosten. Met deze investering wordt die kosten meer dan de helft minder, waardoor het project binnen twee jaar tijd is terugverdiend.

Minder snel moe

Nog een voordeel is dat het licht zorgt dat een persoon minder snel moe wordt tijdens het lezen of werken. Dat komt doordat het licht vaker per seconde ververst wordt en daardoor als aangenamer ervaren wordt. Zeker in een bibliotheek, waar ogen en concentratie centraal staan, is dat essentieel.

Neem contact op  Verlichtingsscan