Sporthal Wielewaal klimaatneutraal

25 augustus 2015

Gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft sinds mei 2015 een primeur op het gebied van duurzaamheid. Sporthal Wielewaal is voor de komende 20 jaar voorzien van klimaatneutrale verlichting. Het pand is op 20 augustus 2015 voorzien van een officieel plaquette.

Energiezuinige verlichting

De eerste stap naar klimaatneutraliteit was het vernieuwen van de traditionele TL verlichting. De gemeente heeft hierbij gekozen voor renovatie. Hierbij worden de verlichtingsarmaturen hergebruikt en voorzien van energiezuinige componenten. De renovatie is uitgevoerd door Lumeco. Dit verlichtingsbedrijf uit Hendrik-Ido-Ambacht is gespecialiseerd in verlichtingsrenovatie en zet bij de installatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Op dit project is samenwerkt met medewerkers van de Avelingen Groep, een sociale werkvoorziening uit de regio. In 2013 heeft Lumeco ook het gemeentehuis en zwembad De Duikelaar voorzien van energiezuinige verlichting.

Klimaatneutraal door het aanplanten van 313 bomen

Energieverbruik staat gelijk aan een bepaalde CO2 uitstoot. De energie moet immers geproduceerd worden en daar komen broeikasgassen bij vrij. Door het toepassen van energiezuinige verlichting zijn het energieverbruik en CO2 uitstoot met 65% gereduceerd.
Lumeco heeft een partnerschap met stichting Trees for All. Deze Nederlandse stichting met CBF keur kan, voor zowel bedrijven als consumenten, CO2 uitstoot compenseren. Dit doen zij door het, op gecertificeerde wijze, aanplanten van nieuwe bossen. Naast de investering in duurzame verlichting heeft gemeente Hardinxveld-Giessendam opdracht gegeven tot het planten van 313 bomen ter CO2 compensatie van de verlichting. Hierdoor wordt de uitstoot door verlichting voor de komende 20 jaar gecompenseerd. Deze bomen worden aangeplant, verzorgd en beschermd door Trees for All.

Heeft u verouderde TL verlichting en wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw verlichting? Gebruik onze gratis tool en bereken zelf uw voordeel. Heeft u vragen over bijvoorbeeld klimaatneutrale verlichting? Vraag het onze adviseurs.

Wie zijn wij?