Gemeente Spijkenisse aan energiezuinige verlichting

14 juli 2010

Project: Sporthal energie zuinige verlichting

De gemeente Spijkenisse heeft in sporthal de Akkers de verlichting energiezuinig gemaakt. Naast de sporthal zijn ook de kleedkamers,bergingen en gangen voorzien van energiezuinige verlichting.

Nieuwe armaturen of bestaande armaturen aanpassen?

De gemeente was al enige tijd bezig om een keuze te maken welke oplossing het meest geschikt was voor de sporthal. Door de verschillende oplossingen die aangedragen werden was het lastig een juiste keuze te maken. De gemeente besloot om een offerte-aanvraag te versturen voor volledig nieuwe armaturen. Lumeco heeft echter een alternatief aangeboden voor het aanpassen van de huidige verlichting. Lumeco offreerde om alles te vervangen behalve het ijzer van de huidige armaturen. Financieel is dit een stuk aantrekkelijker en daarnaast wordt er minder afval gecreëerd. Een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen wat bij Lumeco hoog in het vaandel staat.

Een stukje techniek

De oude bedrading, conventionele voorschakelapparaten, condensatoren, lampvoeten en doorvoerbedrading zijn weggehaald. Nieuwe energiezuinige T5 hoogfrequente voorschakelapparaten en buizen zijn geïnstalleerd. Bereken uw voordeel Met de huidige 3x58W armaturen en een witte reflector werd niet voldaan aan de norm van 500lx. Lumeco heeft de High Output versie 49W van Osram toegepast om een lichttoename te creëren. Deze voorschakelapparaten in combinatie met de juiste spiegeloptieken hebben voor een gemiddelde lichttoename van 73% gezorgd. De norm wordt nu ruim gehaald en met de A-kwaliteit verlichting wordt een garantie gegeven van 5 jaar.

Marktwerking

Het aanpassen van de huidige verlichting slaat aan bij gemeentes. Een tiental sporthallen zijn deze zomer energiezuinig gemaakt. Het financiële plaatje gecombineerd met het maatschappelijk verantwoord ondernemen spreekt aan. Lumeco komt kosteloos langs om advies uit te brengen en een verlichtingsscan uit te voeren.