Renoveren van lijnverlichting in bedrijfshallen loont

21 februari 2012

Syngenta heeft recent haar verlichting in de bedrijfshal laten vervangen. Met meer dan 1000 TL-buizen maakte de verbruikskosten van de verlichting een aanzienlijk deel uit van de totale energierekening. Middels renovatie is op de verlichting een besparing van 43% gerealiseerd en wordt er jaarlijks meer dan €10.000,- aan energie bespaard.

Renoveren van lijnverlichting bij Syngenta

Syngenta, die zich richt op duurzame landbouw, is een wereldwijde marktleider in de ‘agribusiness’ met ruim 26.000 medewerkers in meer dan negentig landen. Arle Noordermeer van Syngenta: “Niet alleen in de landbouw is duurzaamheid voor Syngenta een belangrijke aspect. In al onze bedrijfsprocessen proberen we duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zo veel mogelijk door te voeren. In het geval van de verlichting zit er naast duurzaamheid ook een financieel voordeel aan: voor ons een win-winsituatie”.

Artikel Weekblad Facilitair

Duurzame oplossing

Voor de renovatie waren in de bedrijfshal van Syngenta 58W-, 150cm-lichtlijnen aanwezig. Aangezien de armaturen nog in goede conditie waren, was complete vervanging niet nodig: de bestaande armaturen zijn blijven zitten en energiezuinig gemaakt. De 58W-lampen zijn vervangen door 35W-Osram-buizen in combinatie met Osram-voorschakelapparaten en een hoogglans spiegeloptiek. Osram geeft 5 jaar fabrieksgarantie op de voorschakelapparaten.

Lichtopbrengst

Wanneer de overstap gemaakt wordt van T8-, 58W-buizen naar T5-, 35W-buizen is een spiegeloptiek nodig om teruggang in de lichtopbrengst te voorkomen. Door middel van een proefopstelling is de lichtopbrengst bepaald en is geconstateerd dat de bedrading en lampvoeten ook nog in goede conditie waren. De bedrading zou optioneel vervangen kunnen worden, maar omdat dit niet nodig was, zijn er geen onnodige kosten gemaakt.

Bedrijfsleven

Het Nederlandse bedrijfsleven is erg geïnteresseerd in de combinatie van energiezuinige en duurzame verlichting,maatschappelijk verantwoord ondernemen en – niet te vergeten – financieel voordeel. Het renoveren van lijnverlichting wordt bijvoorbeeld op grote schaal toegepast in het bedrijfsleven. Wettelijk zijn grootverbruikers zelfs verplicht energiebesparende maatregelen uit te voeren met een terugverdientijd korter dan 5 jaar. Met het renoveren van verlichting wordt gemiddeld een terugverdientijd van 2-3 jaar gerealiseerd. Deze terugverdientijd hangt voornamelijk af van het aantal branduren en de kWh-prijs die betaald wordt.

Het bedrijf Lumeco, dat gespecialiseerd is in energiezuinige verlichting, biedt zelfs een gratis verlichtingsscan aan die inzicht geeft in de terugverdientijd, besparing en investering. Bedrijven kunnen vervolgens zelf bepalen of zij voordeel hebben bijrenovatie. Ga wilt u meer informatie of wilt u een verlichtingsscan aanvragen, klik dan hier.

Bereken uw voordeel Neem contact op