P1 parking gaat groen

10 juni 2010

Project: Waterdichte armaturen

Parkeergarage exploitant heeft begin 2010 Lumeco in de arm genomen om de gedateerde verlichting te vernieuwen in parkeergarage Spui te Den-Haag.

Nieuwe armaturen of bestaande armaturen ombouwen?

De 58W, 150 cm waterdichte armaturen komen in parkeergarages het meest voor. Voor elke locatie heb je de keuze om nieuwe armaturen te plaatsen of de huidige armaturen aan te passen. Factoren zoals lichtopbrengst en status van de huidige armaturen zijn belangrijk om de juiste keuze te maken.

Lichtopbrengst

Wanneer je een nieuwe T8 buis vergelijkt met een nieuwe T5 buis ga je achteruit in lichtopbrengst. Een nieuwe T8 buis 58W geeft namelijk 5200 lumen terwijl een nieuwe T5 buis 3650 lumen geeft. Er is dus de noodzaak om een spiegeloptiek toe te passen om minimaal dezelfde lichtopbrengst te creëren.

Status van de huidige armaturen

De armaturen in parkeergarage Spui waren verouderd. Brosse kappen en clips die verweerd zijn en gemakkelijk breken. De keuze om huidige verlichting aan te passen was al snel duidelijk. Dit was geen optie. In verband met het vergelen van de kappen en het verouderen van de huidige buizen heet P1 parking een lichttoename van 27% gecreëerd ten opzicht van de oude situatie. Met de nieuwe verlichting voldoet P1 parking weer aan de gestelde norm en is er ook een stuk veiligheid gecreëerd. In de garage staat de verlichting 24/7 aan wat resulteerde in een terugverdientijd van 0,75 jaar. Kortom een investering die goed financieel verantwoord is, bijdraagt aan een beter milieu en een veiliger gevoel geeft aan de bezoekers.